15 mars 2014

Soldat & Teknik om läget runt Östersjön


I senaste numret av tidningen Soldat & Teknik intervjuas undertecknad i en artikel med titeln "Nytt läge i Östersjön - På väg mot ett nytt kallt krig".

Eftersom det är lördag så gäller Cornucopias råd att aldrig skriva något av större vikt. Därför detta något lättare och korta lördagsinlägg. Lyfter i stället fram en artikel i tidningen Soldat & Teknik skriven av Patrik Lindell. Den är intressant på flera sätt, men framför allt ur den aspekten att försvarsdebatten nu även tagit klivet in i fyrfärgstidningmedia eftersom man här avhandlar situationen i Rysslands väpnade styrkor och den utveckling som sker samtidigt som man jämför med utvecklingen i andra Östersjöländer. Bra initiativ.

För den som är intresserad av ämnet så köp tidningen. Förutom att jag intervjuats inför artikeln och även citeras så ingår jag i en panel tillsammans med Lars Wedin (pa Kmd, KÖMS, KKrVA) och Kent Zetterberg (Professor vid FHS) där vi i anslutning till artikeln svarar på ett antal frågor och ger vår syn på läget i och runt Östersjön 1985 samt läget i dag 2014.

I morgon avser jag publicera ett uppföljande inlägg till Karlis Neretnieks artikel om försvaret av Gotland, men ur ett marint perspektiv. Till dess kan ni roa er med att läsa gästinlägget hos Cynismer där "Inspektören" vill lägga ner Marinen och istället lägga allt krut på Kustbevakningen. Läs även repliken av Commander.

4 kommentarer:

 1. Jag har förmånen att ha fri-ex på den tidningen, som jag verkligen uppskattar.

  SvaraRadera
 2. ”Carl Bildt skyndar till sitt tjänsterum. Där talar han i telefon hela natten. Han informerar ingen och delegerar ingenting. Klockan tolv på dagen flyger han till Åbo. Klockan fem på eftermiddagen ställer han sig framför världens tevekameror. Ingen vet var Estonias vrak ligger. Överlevande har ännu inte förhörts. Carl Bildt förklarar inför ett batteri av mikrofoner och kameror att bogvisiret fallit av och att vatten kommit in på huvuddäck. Haveriorsaken var ett konstruktionsfel. Ingen reagerade över att statsministern gjorde haveriutredningen.”
  http://www.friatider.se/sjokapten-om-estonia-en-morklaggning
  Den före detta sjökaptenen och byrådirektören vid Sjöfartsverket Stefan Torssell kommer att behandla Estoniakatastrofen i en artikelserie i fem delar i tidningen Nya Tider. Torssell menar att en omfattande mörkläggning ägt rum.
  Som många vet så forslade Svenska försvarsmakten ut massvis med försvarsmaterial från olika depåer till de nyblivna, fria baltiska staterna, och då framförallt Estland under mitten av 90 - talet..
  Det mesta av godset gick naturligtvis sjövägen.
  Det var praktiskt taget hela det svenska artilleriet med luftvärnet som bortskänktes till dessa länder...Då hypermoderna artilleripjäser, typ FH 77B...Radarstyrda, helautomatiska luftvärnspjäser samt även robotbatterier från 80-talet.
  Carl Bildt och Estonia, Ryska Påsken och nu Ukraina.
  Känns inte tryggt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Märklig konspirationsteori,,,,,,,,,,,,

   Radera
 3. Hoppsan...
  Ex-agenten kräver 50 miljoner i skadestånd av Försvarsmakten !?
  http://www.expressen.se/kvallsposten/ex-agenten-kraver-50-miljoner-i-skadestand/

  SvaraRadera

REGLERNA FÖR KOMMENTARER KOMMER NU PÅ FÖREKOMMEN ANLEDNING ATT SKÄRPAS:
- Kommentarer som ej håller sig till ämnet kommer att refuseras
- Skriv kortfattat och kärnfullt
- Personangrepp publiceras ej
- Håll en god ton i kommentarerna