23 mars 2014

Sverker, Peter och Cecilia

Under helgen har svenskt försvar och svensk försvarspolitik stått i centrum. I går var ÖB Sverker Göranson gäst i ekots lördagsinervju och kvällens SVT Agenda avhandlade uteslutande Ryssland, Ukraina och Sveriges försvar.

Jag rekommenderar verkligen att lyssna när Överbefälhavare Sverker Göranson under 30 minuter intervjuas i ekots lördagsintervju under rubriken "Kan Sverige försvaras". Det är fortfarande alldeles uppenbart att det är ÖB 2.0 som talar. D.v.s. Sverker Göranson efter sin sjukskrivning utan samma spets i retoriken som ÖB 1.0 tidigare hade.

Enligt ÖB kan Sverige bidra med militär hjälp till Baltikum(!) men då antar jag att han inte avser i tider av kris eller krig, för vad ska vi då försvara oss själva med? Transport av trupp och materiel till Gotland verkar inte ses som något större problem. Jag delar inte Göransons bedömningar i den frågan. Om detta har Johan Wiktorin skrivit under dagen - något jag helt skriver under på.

I SVT Agenda (länk uppdateras så fort programmet läggs ut) i kväll intervjuades Carl Bildt och Jan Eliasson. Men den riktigt intressanta konstellationen fanns i studion där Dalarna mötte Skaraborg. Hultqvist vs Widegren. Cecilia Widegren bidrog helt klart till att Nya Moderaterna tappade X antal väljare i kväll, och Peter Hultqvist inkasserade X antal nya.

Peter Hultqvist var trovärdig, Cecilia Widegren framstod som okunnig och dåligt insatt i ämnet trots att hon i dag är försvarsberedningens ordförande och ledamot i försvarsutskottet. Hultqvist påpekade mycket riktigt att Widegren som ordförande i försvarsberedningen har ett STORT ansvar för att man åstadkommer breda uppgörelser. I detta har Hultqvist helt rätt!

Om Nya Moderaterna på något sätt i framtiden ska kunna återfå någon typ av förtroende inom försvarspolitiken så måste ett antal riksdagsledamöter bytas ut. Om detta råder inte längre några tvivel.

Största överraskningen var att programledaren Anna Hedenmo konfronterade Cecilia Widegren med sitt tidigare twittrande.
Det hade Cecilia sannolikt inte väntat sig bli konfronterad med, av reaktionen att döma...

Svårt att återge det hela i text, så därför se programmet i efterhand. Inslaget från Ingenjörregementet i Eksjö och rösterna därifrån talar även dessa sitt egna tydliga språk! Det hela börjar som jag skrev i mitt förra inlägg likna en dålig fars... Eller som Wiseman twittrade - en lätt 91:an känlsa i SVT Agenda ikväll.


Media: SVT
Bloggar: Försvar & Säkerhet, 6 mannen

23 kommentarer:

 1. Ajajaj.... det där såg inte bra ut. Fick känslan av att Hultqvist var ute redan nu och tvådde sina händer inför slutresultatet.

  Widegren var helt inne på att anpassa analysen efter budgetanslaget ... verkligen inte bra.

  Sen ska ju påpekas att Hultqvist har samma problem som Danielsson. De ger ett kompetent intryck och är säkert också det men de har inte sina partiledningar med sig.

  Angående personfrågor så är Widegren på valbar plats inför valet och en så lojal partikamrat kommer nog inte försvarsminister Borg flytta på i första taget.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med om att samtalet var illavarslande för försvaret. Hultqvist ville givetvis sätta press på Widegren som ordförande, men det var mer än så. Han verkade starkt indignerad redan nu, vilket nog speglar vartåt det lutar.

   Det var också intressant att se hur Hultqvist argumenterad precis som Odenberg när han (mycket rakryggat!) valde att lämna sitt förtroendeuppdrag som försvarsminister. Försvarspolitiken måste sättas in i ett säkerhetspolitiskt sammanhang och saker och ting måste tas i rätt ordning. Behovet först, sedan finansieringen (som aldrig kommer att vara 100% tillräcklig, men det är OK och något man kan leva med så länge man vet vad man gör och varför). Widegren fastnade nästan genast i mantrat om att allting måste finansieras "krona för krona". Är det något som Borg tvingar alla ministrar att säga i kör vid inledningen av varje regeringsmöte? Ett sådant uttalande av en representant för ett tidigare försvarsvänligt parti blir ju dessutom nästan tragikomiskt när den nuvarande regeringen redan har sänkt skatten med >100 miljarder kr per år. Det har vi tydligen råd med, men inte 2-4 miljarder höjning av försvarsanslaget. Enbart den riktade sänkningen av krogmomsen motsvara ca 5 miljarder per år i minskade intäkter för staten. Got your priorities straight, (M)?

   Radera
  2. Inslaget från Eksjö beskrev yrkesförsvarets flerfaldiga effektivitet jämfört med värnpliktssoldaten. Nu är jag ironisk. Widegren verkade närmast chockad av verklighetsinslaget från Eksjö och skyndade sig att nämna att hela 1400 soldater minsann alldeles nyss deltagit i en jätteövning i norr. Norrsken 1982 och den på hösten motsvarande övningen i syd, där deltog 30000 värnpliktiga soldater, Den övningen var ganska stor.

   Radera
  3. Bra nu har vi två trovärdiga saker som regeringen kan använda för att höja försvarsanslagen.
   Dels en reversering av krogmomssänkningen som kostar 5 miljarder årligen utan att ge någon bevisad effekt på arbetslösheten.
   http://www.privataaffarer.se/skatt/sankt-krogmoms-ger-inga-nya-jobb-523900

   Och dels en reversering av sänkningen av arbetsgivaravgifter för unga som verkar ligga på ca 10 miljarder årligen och som sågas totalt av finanspolitiska rådet.
   http://www.ifau.se/sv/Press/Pressmeddelanden/Lagre-arbetsgivaravgifter-for-unga-gav-sma-positiva-effekter-pa-sysselsattningen/

   Lägger man de pengarna på en militär satsning med partiell värnplikt så borde det säkra en hel del jobb. På så vis kan regeringen rädda ansiktet arbetsmarknadspolitiskt och samtidigt föra över pengar från ineffektiva arbetsmarknadsreformer till absolut nödvändiga militära satsningar. I runda slängar 15 miljarder årligen verkar finnas att hämta i dessa fiaskoreformer.

   Radera
 2. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gult kort. Skriv ny kommentar utan personangrepp.

   Radera
  2. @Skipper
   Du gör ett jättebra jobb och jag uppskattar verkligen din blogg. Jag ber om ursäkt för att jag ibland ilsknar till och orsakar en så kallad "kulturkrock". Inom den svenska kultursfären är takhöjden så låg att korrekta benämningar är liktydigt med personangrepp. En lögnhals kallas vanligtvis lögnhals, dock inte här i Sverige! Just därför har vi fått de politiker vi förtjänar: En rad med lögnhalsar!

   Radera
 3. "Jag förutsätter att det här bara var en drill-övning"... AAgggghhhhh !!!!!!

  SvaraRadera
 4. ÖB, hukande i version 2.0, konstaterande att den hjälp vi behöver inom en vecka, för att vårt försvar skall fungera, skall komma UTIFRÅN!
  Vem var dock dolt i ett dunkel som, när han utvecklade sin tro, nog får liknas vid den berömda dimman i Lützen.
  Någon föreslog i min inbox att vi skulle försöka inkassera lite bidragsåterbäring och be länder som Cuba, Somalia och Afg om hjälp.

  FV och Marinen ansåg han vara i det närmaste klara med införandet av IO14!

  Enveckasförsvaret en rimlig ambition ansåg han!
  Enveckasförsvaret är dessutom ganska bra i en internationell jämförelse???
  Dock vet han inte hur detta försvar skall finansieras!
  Pengar saknas till både personalförsörjning och materiel!

  Det går så snabbt att förflytta tillräckliga resurser till Gotland att allt är på plats på en dag!
  Jag kan väl då konstatera att Putte, som i programmet beskrevs leva i en bubbla, inte är ensam att leva i en skyddad drömvärld.!

  Påpekas bör väl att den blixtsnabba förflyttningen räknas från det att ett politiskt beslut har tagits!
  Då är nog både de förband som har trettio respektive nittio dagars beredskap inryckta och övade sedan länge!
  Frågan är dock hur länge den uppkomna situationen har tid att vänta.
  Sett utifrån hur vi har agerat historiskt fram till i dag så är vi inte på poängplats!

  Att de senaste utspelen från finans- och statsministern är resultatet av ett och ett halvt års funderingar inom regeringen är nog tyvärr herr Göranson ganska ensam om att tro.

  Påminner om regeringsbeslut nr 5 och arbetet med org 18.
  Hur tänker man om detta är i linje med en utökad budget!

  Uppfriskande reportage från Eksjö.
  Verkar som vissa politiker och delar ur FML bör göra ett uppdaterande besök.
  Dessvärre ser inte situationen speciellt annorlunda ut på de flesta andra förbanden inom FM.
  Grisen är mer eller mindre sminkad. Det är dock samma magra stackars gris i botten.

  Detta, påstår vissa, är exempel på de politiker och ledning vi förtjänar inom FM.
  Att i detta sammanhang tala om systemkollaps är väl att förmildra ett skeende till oigenkännlighet.

  Dundersuck!

  Teaterdirektören.

  P.S. Vi på teatern har beslutat att alla fyspass avslutas i det kommunala badhuset, där finns gratis tvål och schampo. Vår lokala Pizzeria har även toalettpapper och handtvål på toa, som får nyttjas utan kostnad för den enskilde.
  P.S.2 Tänk om den lede fi kommer på hösten! Pang-pang låter finkalibrig eld men hur låter den fiktiva eldgivningen från Gotlands stridsvagnskompani? Hur kommer detta att uppfattas av motståndaren?
  Bör vi Amerikanisera uttalet för att få fienden att tro det är NATO-förband?
  P.S.3 JA, det kan finnas spår av allvarligt menad ironi i texten!

  SvaraRadera
 5. Bland det intressantaste var frågan som inte ställdes som följdfråga på S förslag på att flytta pengar från MSB till FM - Varför har MSB inte utnyttjat hela sin budget och hur ser budgetutnyttjandet ut i Försvarsmakten?
  Sen känns det helt fel att kalla slikt budgettrolleri för satsningar...så länge det är nollsummespel så blir det bara ett spel för galleriet.

  Dock intressant att se diskussionen kring blocköverskridande överenskommelser - märktes tydligt mandat skillnaden mellan W och H.

  SvaraRadera
 6. Många har mycket att stå till svars för när och om strålkastarna börjar riktas mot försvarsfrågorna på allvar. Snart borde vi väl kunna börja skönja ett än tydligare positionerande bort från epicentrum bland ansvariga syltryggar och kappvändare.

  Kan komma bli många läpparnas bekännelser. Då gäller det kunna se vem/vilka som verkligen kan och är beredda leverera konkret substans. Märkligt nog känns det idag som om de största insikterna finns på bloggar i stället för hos politiker och försvarsledning. Kan förtroendeklyftan bli större än så?

  SvaraRadera
 7. Visst kan Sverige försvaras, men då krävs det ett annat tänk och ett annat upplägg. Försvaret vi har i dag är av olika skäl att betrakta som nedlagt, om man med försvar avser försvar av vårt land. Jag skall inte återupprepa vad många redan sagt rörande luft och kustförsvar utan vill i stället fokusera på vår andraslagsförmåga. I dag har Gotland blivit en het potatis eftersom de balkiska länderna numer är medlemmar i NATO. Följaktligen har Gotland blivit centralt för den som vill kontrollera den viktiga Östersjön. Redan vid ett skymningsläge skulle båda sidor snegla ganska ordentligt på den möjligheten och vill gärna hinna först. För att förhindra detta måste Svetiges försvar vara så pass starkt och vår neutralitetspolitik så trovärdig att de båda länderna kan lita på att vi "inte släpper en jävul över bron". För att uppnå detta måste vi införskaffa kryssningsrobotar och attackvapen i övrigt med kärnvapenladdning. Detta går att vi kan uppvisa en kraftfull andraslagsförmåga vilken ingen kan negligera. Förslaget kanske till en början verkar vara att skjuta över målet, men vi måste inse att båda sidor förfogar över kraftfulla taktiska laddningar som inte räknas in i "terrorbalansen". De som vurmar för ett medlemsskap i NATO måste faktiskt inse att om vi skulle gå med där faktiskt skulle få kärnladdningar på vår mark som vi dessutom själva inte rådde över. Hela iden med vårt försvar måste vara att avskräcka fienden för att anfalla och ta landet, då i synnerhet Gotland som är det strategiskt viktiga. Man bör ha i åtanke att även NATO skulle vara i trängande behov av Gotland då man lovat alla NATO länder stöd ex de Baltiska staterna. Kan vi med vårt försvar trygga båda parter att vad som än händer är Gotland vårt och utanför ett storkrig har vi lyckats.

  SvaraRadera
 8. Instämmer med Skipper.
  Hultqvist ger ett trovärdigt intryck.
  Han har partiledningen med sig.

  ÖB resonemang delar jag inte alls kring Gotland bla.

  Dagny 1 o 2 illustrerar problematiken med gotland...
  Gotland saknar väg- och järnvägsförbindelser och skiljer sig markant till fastlandslogistik.

  Tyvärr saknar ÖB artikulerat viljan att försvara hela landet utan nöjer sig med att försvara IO2014 vilket betyder när/om den fatala misskonstruktionen blir verklighet blir vår ambitionsnivå att försvara Sverige på en plats i en vecka om 9 år 2023 givet + 5miljarder till. Norden lägger Dk,Fi,No 1,4-1,6% vi 1,1% BNP andel försvar där DK/FI har sämre ekonomi än oss.För att nå det nivåerna behöver vi höja i steg upp emot 50%. Vi spelar i div 6 i försvarspolitiska ligan.

  Jag vill inte ha en försvarsmaktsledning med den låga ambitionen på försvar där ÖB frontar sveket inför svenska medborgare och vårt land och beskriver inte vad som krävs utan bara vad vi får med antingen bibehålllen ekonomi och vad som krävs för IO2014 fullföljd.

  Sverige är fantastiskt och värt och försvara

  Kn Jan-Olov Holm Hemvärnsbefäl

  SvaraRadera
 9. Mest intryck gav interrvjun av Masha Gesssen. Briljant analys. Vi har i vårt närområde ett land som nästan enväldigt styrs av en nationalistisk, revisionistisk aggressiv herre, med ambitioner att utöka sitt välde. Känns det igen?

  SvaraRadera
 10. Mest intryck gav interrvjun av Masha Gesssen. Briljant analys. Vi har i vårt närområde ett land som nästan enväldigt styrs av en nationalistisk, revisionistisk aggressiv herre, med ambitioner att utöka sitt välde. Känns det igen?

  SvaraRadera
 11. Mest intryck gav interrvjun av Masha Gesssen. Briljant analys. Vi har i vårt närområde ett land som nästan enväldigt styrs av en nationalistisk, revisionistisk aggressiv herre, med ambitioner att utöka sitt välde. Känns det igen?

  SvaraRadera
 12. Tack Skipper! Klargörande som vanligt. Håll ångan uppe. Bra med folk som visar ansvar. De flesta vill inte höra sanningen. Därför att sanningen kommer och kosta. Det fick Per-Albin ta med Wigfors på sin tid (1936-40). Wigfors ville hellre bygga "folkhem". Verkligheten fick honom att vika sig.

  SvaraRadera
 13. Varför pratar vissa om en veckas försvaret, det gäller inte längre, inte efter att Putin uppvisat förmågan till att dölja ett överraskninganfall så väl att inte ens USA uppfattat vad som pågick. Det är uppenbart att det inte kommer att finnas någon förvarning, det kommer inte finnas tid till överskeppning av resurser till Gotland.
  Läs nedanstående artikel:
  http://online.wsj.com/news/articles/SB10001424052702304026304579453331966405354?mod=trending_now_1

  SvaraRadera
 14. Jag kan inte förstå var våra politiker får sin information om FM ifrån?
  Följt lite Twitter mellan Wise och herr Forsell!

  Lite utdrag ur 2008/09:140 till att börja med.

  Huvuddelen av förbanden i insatsorganisationen bör ha en beredskap som medger tillgänglighet inom tre månader och inget förband bör ha en beredskap överstigande sex månader. Sidan 50.

  De stående förbanden är kostsamma. För att möjliggöra en tillräcklig förbandsvolym och handlingsfrihet, måste det finnas förband med en något lägre tillgänglighet i form av kontraktsförband. Sidan 49.

  Marin- och flygstridskrafterna bör i huvudsak utgöras av stående förband. En mindre andel av soldaterna i arméstridskrafterna, inklusive lednings- och logistikförbanden, bör utgöras av kontinuerligt tjänstgörande soldater och bör inte överstiga ca 25 procent. Sidan 49.

  Ett exempel. Ett fordon som står i förråd för att vara direkt gripbart har en status som kallas A1. Direkt gripbart. Mycket noggranna specar på hur långt till nästa byte, förslitningsgrad, besiktning o.s.v. Mycket kostsamt och personalkrävande.

  Ett fordon som har trettio dagas beredskap kan behöva repas eller servas i tre veckor innan det kan tas i bruk.

  Ett fordon som har sex månaders beredskap behöver faktiskt inte ens ha en motor!

  Liknande är det med förbanden.
  I dagsläget krävs ett antal politiska beslut innan beslut om inkallande kan göras.
  Efter detta kan man påbörja ett inkallningsförfarande och mobilisering.
  Huvuddelen av de inkallade förbanden har därefter en startsträcka på cirka trettio dagar och några ännu längre.
  I dagsläget har de flesta kontraktsförbanden aldrig sett varandra eller övat tillsammans då huvuddelen består av värnpliktig personal.
  Detta gäller nationella insatser.

  Vid internationella insatser räknar man fortfarande med att förbanden behöver cirka sex månaders utbildning innan insats. Till detta skall läggas förberedelserna för utbildning, komplettering av materiel m.m.

  Jag vet inte vad som är värst.
  Herr Forsell vill inte förstå!
  Herr Forsell kan inte förstå!
  Herr Forsell får inte förstå!
  Herr Forsell är lurad utav någon!

  Pust!
  Ursäkta, lite utanför ämnet men dessvärre är han inte ensam om dessa villfarelser!

  Avslutningsvis undrar jag hur det går med hans undersökning angående de saknade persedlarna inom FM.
  Jag kan tipsa om att en del artiklar är återfunna. De har på något vis återförts till LIFT med nya M-nummer!?
  Letandet fortgår!

  Svar från FMlog på en bataljonkvartermästares fråga angående vissa transporter vid Mob.
  "De fordon som behövs är inte byggda än och förarna är förmodligen registrerade som arbetslösa vid arbetsförmedlingen och den utbildning och tilläggsutrustning du efterfrågar kommer vi nog att hinna med att anskaffa och genomföra."

  Jämför gärna med ÖBs försäkran vid HV-tinget för några år sedan.
  Den materiel ni saknar och efterfrågar köper vi in när behov uppstår.

  Känns det gripbart här och nu?

  Teaterdirektören.

  SvaraRadera
 15. Eksjö reportaget skulle nog behöva granskas källkritiskt.
  12 kg sprängdeg kostar inte mer än hundra spänn och att man vid varje sprängövning skulle spränga skarpa minor vilka finns i krigsorganisiationen är nog lite utopi....Hur ofta spränger röjdykardivisionen skarpa sjöminor...?
  Men bra TV blev det ju i alla fall,,,,,,,,,,,,,,,

  SvaraRadera
 16. Man får väl hoppas att FP blir så stora att de kan göra upp med S om försvarspolitiken. Widegrens parti verkar sakna strategi för försvaret. Hennes mandat verkar vara " lova inget, säg inget, prata runt frågan" inte helt olikt en fd. Socialdemokratisk finansminister

  SvaraRadera
 17. Förmodligen har Ryssen uppfattat att NSA och FRA är aktiva, så papper och skrivmaskiner har blivit ’avlyssningssäkra’. Hur tänker ÖB få förvarning om man förbereder ett angrepp på Gotland.
  Hela resonemanget om tid för överskeppning till Gotland borde ställas som en fråga till ansvariga.
  Saknar intelligenta följdfrågor av journalister. ÖB vet allt detta om förvarning osv. men pratar som han vore en diplomat på UD. Saknar en röst för det svenska folket, mest egenintresse, parti eller departement.

  SvaraRadera
 18. Vladislav Surkov återfinns både på USA:s och EU:s sanktionslistor med anledning av Rysslands annektering av Krim.
  Uppgifter om att han varit i Stockholm förvånar en del bloggare.
  Inte mig, kanske ett nytt pass med annat namn kan fixa passage i tull.
  Borde kunna ordnas med rätt kontakter. De flesta svenskar skulle inte begripa hur det fungerar i verkligheten.

  SvaraRadera

REGLERNA FÖR KOMMENTARER KOMMER NU PÅ FÖREKOMMEN ANLEDNING ATT SKÄRPAS:
- Kommentarer som ej håller sig till ämnet kommer att refuseras
- Skriv kortfattat och kärnfullt
- Personangrepp publiceras ej
- Håll en god ton i kommentarerna