19 februari 2015

Allt ska bort!

Så här i tider då alla är överens om att det behövs ett försvar så kan det vara på sin plats att påminna om hur politiker och även Försvarsmakten såg på saken för bara några år sedan. 

I praktiken så skulle allt som fanns i förråd bort, primärt för att man inte ansåg att materielen behövdes, men även för att man ville göra sig av med kostnaderna för själva förrådshållningen. I dag finns det många som hävdar att en hel del av det som då destruerades hade behövts idag. Robert Aschberg gjorde ett program TV3 Folkhemmet om försvarets skrotning som spelades in efter att FB-00 skulle effektueras. Allt ska bort.









Även TV4 Kalla Fakta gjorde 2002 ett motsvarande program om den till synes urskiljningslösa avveckling som har skett efter de ödesdigra försvarsbesluten 2000 och 2004.






9 kommentarer:

  1. Nu finns bara den förhatliga personalen kvar. Men lugn. Tack vare RB5 är även den snart borta.

    SvaraRadera
  2. Gustav Wasa sa...

    På sidan 71 i den av riksdagen fastställda propositionen 2008/09:140 står det under rubriken "6.4 Förbandsreserv":

    "För att på längre sikt kunna ge Försvarsmakten ökad uthållighet och volym krävs fler förband än de som ingår i insatsorganisationen. Utöver insatsorganisationen bör det därför organiseras fyra mekaniserade bataljoner i en förbandsreserv."

    "Befintlig organisationsbestämmande materiel som inte erfordras för insatsorganisationen förrådsställs för förbandsreserven. Materielen bör genomgå grundläggande underhåll utan att vidareutvecklas."

    SvaraRadera
  3. Vi kommer alltid att ha ett försvar. Frågan är bara om det skall bemannas med svenska soldater eller med ryska frivilliga...

    SvaraRadera
  4. Ingen ställer frågan vem som beslutade om detta.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Och ännu mindre ställs någon till svars, men det rör sig ju bara om flera miljarder kr
      och nationens försvarsförmåga, så varför bry sig?

      Radera
  5. Allt började på slutet av 1960-talet, och drevs som en osynlig murbräcka in i framtiden. För att slutligen brisera efter försvarsbeslutet 1987...då man året därpå insåg att det inte fanns någon ekonomi för det fastlagda beslutet. Med FB92 försökte man på att rätta upp försvaret, men fick då 90-talets finanskris emot sig....sen har det aldrig varit något ärligt försök till att organisera något hållbart...så oavsett politisk färg...är alla lika skyldiga till haveriet!

    SvaraRadera
  6. Jag klarar inte av att se detta!
    /Anon Sjöinfo

    SvaraRadera
  7. Sverige, det förklarar allt ...

    SvaraRadera
  8. Det jag har svåras för rent personligen är att vi med enorm iver, flitighet och ofta till stora kostnader skrotat eller sålt materiel, fordon och anläggningar istället för att lägga i malpåse. I många fall, enligt vad jag hört, så översteg kostnaderna för en "slutgiltig lösning" vida vad malpåse skulle kosta i tiotals år framöver.

    Det är nästan så att man blir konspiratoriskt lagd.

    SvaraRadera

REGLERNA FÖR KOMMENTARER KOMMER NU PÅ FÖREKOMMEN ANLEDNING ATT SKÄRPAS:
- Kommentarer som ej håller sig till ämnet kommer att refuseras
- Skriv kortfattat och kärnfullt
- Personangrepp publiceras ej
- Håll en god ton i kommentarerna