30 april 2015

Inriktningen av vårt försvar!

Igår höll Folk & Försvar ett seminarium med fokus på analys av den nyss lagda propositionen Försvarspolitisk inriktning – Sveriges försvar 2016-2020. Deltagande var försvarsminister Peter Hultqvist mat representanter från Försvarsmakten och MSB. Jag och Annika Nordgren Christensen reflekterade över innehållet och därefter var det frågestund med ledamöterna från försvarsutskottet.Seminariet sändes i SVT, men för den som vill se det i efterhand finns det att se här nedan. Jag och Annika kommenterar innehållet i Del 2. När tid medges kommer jag att skriva ett längre inlägg om propositionens här på bloggen.


------------------

Nästa vecka kommer jag att deltaga i ytterligare ett seminarium på FHS arrangerat av Allmänna Försvarsföreningen där vi går på djupet i innehållet och diskuterar frågan huruvida vi har rätt försvarspolitik.


5 kommentarer:

 1. Vad innebär "offensiva cyberoperationer" som Peter Hultqvist talade om?

  SvaraRadera
 2. Offensiva cyberoperationer innebär att man attackerar en motståndare antingen i preventivt syfte eller som en försvarsåtgärd. Den andra delen är defensiva vilket innebär skydda och förhindra en motståndare att attackera.

  Populärt skulle man kunna kalla det för att hacka ett annat lands system... typ..

  SvaraRadera
 3. Har inte ryssland deklarerat att man jämställer cyberattacker med massförstörelsevapen och att man avser att besvara dessa med riktiga MFV=kärnvapen?

  SvaraRadera
 4. Försvarsministerns viktiga betoning på uppföljning och att allt blir genomfört är betydelsefullt innan mer pengar tillförs. Återkoppling till politiken och att det blir ett växelspel med 'korta bollar' tycker jag är viktigt.
  Sedan att man gör en snabb upphandling av LV-system för marin och arme/flyg och Mälardalen.

  En udda tanke:En evakuering av admin. i Stockholm city med båt in i mälaren för ombasering vid en kris.
  Finns alternativa lokaler, finns lämplig båt, vägar kan vara blockerade/skadade.Båten kan ju gå ända fram till gamla stan och hämta upp, för att sedan gå in i mälaren för vidare transport. Även militären borde ha en stabsfunktion på en båt i mälaren under ett övergångsskede.

  SvaraRadera
 5. Bosse59: Ryssland viftar ju med kärnvapen åt alla håll oavsett vem som gör vad.

  SvaraRadera

REGLERNA FÖR KOMMENTARER KOMMER NU PÅ FÖREKOMMEN ANLEDNING ATT SKÄRPAS:
- Kommentarer som ej håller sig till ämnet kommer att refuseras
- Skriv kortfattat och kärnfullt
- Personangrepp publiceras ej
- Håll en god ton i kommentarerna