18 april 2015

Så kom då beskedet till slut...

I går kom beskedet. Det blev inga 18 miljarder i anslagsökning under den kommande femårsperioden 2016-2020 som Försvarsmakten hade angett som en absolut miniminivå. Istället blev det 10,2 miljarder där 1,7 skall dras bort pga ökade kostnader. Kvar i friska pengar blir således 8,5 miljarder. Anslagsökningen blir alltså mindre än hälften av det som krävs för att täcka de mest kritiska behoven efter det underfinansierade beslutet från 2009.

Jag kommenterade detta i går i Sveriges Radio Ekot och jag skrev även en debattartikel på SvD Brännpunkt tillsammans med Wiseman där vi gav vår syn på utfallet av beslutet.

I närtid så kommer jag även att kommentera innehållet mer i detalj. Bland annat hos Folk & Försvar den 29 april tillsammans med Annika Nordgren Christensen. Där deltar även försvarsminister Peter Hultqvist och representanter från de politiska partierna.


24 kommentarer:

 1. Sverige är redan invaderat, delegationer av öststatsfolk rör sig ogenerat på landets större sjukhus, naturligtvis planerar de inför ett övertagande och förmodligen kommer de även att förlägga högkvarter och stridsledningscentraler i dessa byggnader. Åk och kolla, försvaret och polisen bryr sig inte!

  SvaraRadera
 2. Skipper - Enig om att det är otillräcklit men verkligheten kommer, precis som 1/9 1939, att tvinga våra inkompetenta politiker att tänka om. Vi ersätter fler och fler med politiker som tänker "rätt" men processen här tar också sin tid. Tillsvidare får vi göra det bästa av situationen, dvs "gilla läget". Du och Wiseman gör ett ypperligt arbete som officerare i Flygvapnet resp Flottan samt som försvarsdebattörer. Jag kämpar på som reservare på I19 samt som hemvärnsbefäl. Varje gång jag är inne på övning så innebär det en ekonomisk förlust, en förlust jag tar utan knot. Nu ska jag lobba för att "min bataljon" blir en av dem som får en granatkastarpluton så att den kan användas för ett skydda en av våra viktigaste flygplatser från fientlig luftlandsättning. Vi får nu alla göra det lilla extra för att få Försvaret på fötter igen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Göran Tranåker22 april 2015 kl. 19:08

   Håller med dig. Många vill ändra och bidra - men då måste beslutsfattarna vara med på noterna. Det är för sent när råttorna lämnat skeppet. Frågan är väl vem som tar flytvästen och hoppar först.

   Radera
 3. Ja, ingen regering på många år har ju lagt pengar som skall vara överhuvudtaget vad jag förstått.....att nu en regering ska sona för detta och "förstöra" delar av sin politik och få skit för det, kommer naturligtvis inte att hända.
  Ingenting konstigt här.
  Hade dom visat stake så hade dom öronmärkt en skattehöjning som stämmer överens med försvarets villkor.
  Men åååååååå då ska ju SOSSARNA höja skatten åååååååå., det blir det ju inte heller.
  Hur man en vänder sig har man arslet bak.
  Nu är det upp till försvarsmakten att prioritera.

  SvaraRadera
 4. Spännande att se hur länge Hawksystemet kommer att leva vidare.
  För att sätta det i lite perspektiv:
  1950 Utvecklingen av J 35 Draken inleds
  1952 Utvecklingen av Hawk inleds
  1955 Draken prototyp flyger för första gången
  1956 Hawk prototyp skjuts för första gången
  1959 Draken och Hawk levereras
  1999 Draken tas ur tjänst i Sverige
  2025? HAWK tas ur tjänst i Sverige

  Är för övrigt 40 år i år sedan seriebeställningen av Rb-70.

  Smalare och vassare?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast det är klart. Enligt Lena Asplund (m) har ju Finland ännu äldre vapensystem, så det stämmer väl säkert...

   Radera
 5. Jag tycker verkligen skippers blogg är super! Men nu jämför du faktiskt äpplen med päron, de 1,7mdr kr du drar av från de 10,2mdr kr, täckts ju faktiskt av de 16mdr kr!!
  Det som dock är anmärkningsvärt är en ÖB som försvarar politikerna och tycker detta är bra, Istället för att bli uppriktigt förbannad? Detta efter att en fömin pratar om öppnenhet, prata klarspråk med varandra, predikat på folk och försvars konf om omvärlden, ryssen, och ubåtsjaktsförmåga etc. För att sedemera be ÖB om en rapport om vilka medel som krävs för att nå en basplatta (de beryktade 16 mdr kr) till att börja med.
  Sedan blir det bara 60%(10,2 mdr kr) av denna öppenhet samt att dom går in och detaljstyr hur dessa pengar ska användas genom att sätta styrkor på gotland!

  SÅ, antingen har vi en marjonette-ÖB eller så kanske det iallafall kommer nåt bra ur detta, då det dessutom ska till en grupp som ska titta på materielstrategin !?!
  Tiden får utvisa!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hur länge kan du sitta kvar Sverker? Du fick mycket mindre än det du begärde för att lösa uppgiften!!! Hur kan du sitt kvar och följa med denna politiska charad? Du har liten tid till pension, du kan utan problem för din privata ekonomi avgå. Beakta att du då hade markerat precis som när en av de mest ärliga försvarsministrarna avgick, när Anders Borg tog befälet över Försvaret. //Från en av dina alldeles för mycket administrerande officerskamrater längst ut på PRIO RJ45 nätverkssladden.

   Radera
 6. Jag noterade att SD lade 41 Miljarder extra i sin budget över 5 år. Media är tysta om detta. De är också tysta med att tex Vänstern och Miljöpartiet ansågs mer lämpliga att deltaga i överläggningarna än SD. SD bjuds inte ens in till samtal.

  Folkpartiet drog sig ur överläggningarna (eloge till dem) men de var endast villiga att lägga 17 Miljarder.
  Det är rättvist att hävda att riksdagen endast har ett parti som prioriterar svenskt försvar.

  Är det ngn som kan anföra annorlunda?

  /Särimner

  SvaraRadera
  Svar
  1. SD leker ju med monopolpengar, så klart att de kan lova multum till försvaret!

   Radera
  2. Är ju inte så svårt att säga att man skulle ha lagt si eller så mycket om man fått bestämma, problemet är ju att SD's budget lämnar en hel del frågetecken kring finansieringen, samt att vad de 41Mkr skulle satsas på inte kändes helt genomtänkt heller. För övrigt var inte vänsterpartiet heller inbjudna till diskussionen.

   Personligen tycker jag försvaret är en alldeles för viktig fråga för att göra valfläsk av den och hålla på med sedvanlig, partipolitisk pajkastning. Om man har som ambition att delta i ledningen av Sverige, vilket samtliga riksdagsledamoter torde ha, så borde man vara tillräckligt ansvarstagande för att sätta åsido sina personliga och och partiets ambitioner och göra vad som krävs för att ta fram en försvarspolitik som är tillräcklig, både i omfattning och tid. Detta skulle efempelvis S och M enkelt kunna göra tillsammans om man inte vore så upptagna med att framställa varandra i dålig dager samt använda rikets resurser för att köpa sig röster i nästa val.

   Med det menar jag att den politiska dagordningen borde vara 1) avgöra vilken försvarsförmåga vi behöver för att kunna skydda vår suveränitet på ett fullgott sätt. 2) Specificera hur denna förmåga ska implementeras i praktiken. 3) Avgöra hur lycket detta kostar och gemensamt fastställa denna finansiering för lång tid framåt (15 år?) och först därefter 4) använda resten av rikets tillgångar för att spela det vanliga partipolitiska spelet: Eftersom försvaret är den grundläggande förutsättningen för att överhuvudtaget kunna ha en suverän stat som politikerna kan styra så torde således ingen annan fråga vara viktigare och inget annat komma ivägen för att försvaret får de resurser som är nödvändiga, vilket tillgodoses just genom att försvarets kostnader görs till en oantastlig post i statsbudgeten, att de inte ens ingår i den normala budgetprocessen.

   Radera
 7. Politikerna pekar nu ut att militära försvaret skall var rustat för krigsduglighet och även i logistik delen. Man meddelar att nu skall Sverige försvaras i Svergie. Finns mycket att säga om överenskommelsen men i en blogg är utrymmet begränsat. Nytt är även depåförband och GGS/P.
  Materiel-berget skall utredas osv. Sedan att jämföra olika ekonomiska förslag blir svårt, inget jämförpris precis, det ena partiet lägger alla pengar på bordet, nästa delar upp olika poster, nästa även över tid.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kommer utredningen av materielberget möjligen att bli startskottet för en ny genomförandegrupp? http://sv.wikipedia.org/wiki/Genomförandegruppen

   Radera
 8. Tillsammans med andra?

  Jag fick följande fundering av en kollega från Norge.

  Sagt av Sveriges FÖmin den 18 april.

  "Det är otänkbart för denna regering att i strid mot fördragstexten ingå någon form av militärt samarbete eller bilda allians med partner som inte omfattas av EU-fördragets klart definierade partners."

  "...enbart genom artikel 42 i Lissabonfördraget som Sverige kan påräkna någon form av ”solidarisk militärhjälp” från någon av EU-staterna..."

  "Någon annan allians eller fördragsförpliktelse att biträda Sverige i händelse av militärt hot eller angrepp finns inte."

  Oops! Vart har solidariteten, tillsammans med andra, tagit vägen:---\
  Frågan är var Norge finns på tavlan:-)

  Suck!
  Jag har lugnat honom med att det nu skall tillsättas en ny utredning om vårt samarbete med andra.
  Den nyligen presenterade utredningen kom fram till en tredubbel höjning av försvarsbudgeten eller en NATO-anslutning som skulle bli lite billigare. Detta var givetvis ett helt felaktigt resultat så nu gör vi om den utredningen.
  Lite smolk i bägaren för Norges del är att de som har beslutat inte är överens om vad de beslutat. Inte helt ovanligt bland våra Svenska politiker. Redan 2018 skall utredningen vara klar, som det ser ut nu.

  Teaterdirektören.

  P.S. Norge är inte med i europeiska unionen.
  P.S.2 Jag vet inte om han blev något lugnare?


  SvaraRadera
 9. Facit till "Kanonen på Gotland".

  Alla partier är i totalt samförstånd eniga att den "nya" omvärlden kräver...

  FM anser att man borde spendera pengarna på något annat...

  Resultatet av förhandlingarna blev nästan helt enligt agendan.

  Undantaget är väl Folkpartiet som helt enligt agendan vill ha en kanon nu, i djupa brösttoner, valde att kliva av, tystna helt, istället för att leta efter något nygammalt.

  På de skrämmande våldsbloggarna togs frågor om kaliber, räckvidd, robotsystem och logistik upp rubriken "Dags att höja tröskeln":-)
  För en normal politiker är sådana inlägg och kommentarer helt bortkastade. De förstår oftast ingenting av det som skrivs.

  När agendan är genomkörd återstår bara att konstatera att det ute i verkligheten, som pessimisten beskriver det, inte kan bli sämre.
  Jag som då är en obotlig optimist säger att det kan det visst:-)

  Historisk överenskommelse, trendbrott (det nya floskelordet), stora satsningar på..., nya utredningar, nygamla utredningar, analyser, önskedrömmar i flera 100-miljadersklassen. I princip allt skall hända efter nästa val eller mycket långt fram i tiden. Det känns lite som att man nog även vill skrota luftförsvarsutredningen för tiden efter 2040 också och göra om den med "bättre" resultat.

  Blev det då någon kanon på Gotland?

  Allt detta räckte tyvärr inte till någon kanon. Det visar tyvärr tydligt omvärlden vilken (läs brist på) handlingskraft våra politiker visar, i samförstånd, när det hettar till lite. Vi är inte att lita på när det gäller något annat än tillrättalagda ord i ett pressmeddelande.

  Nu skall det bli intressant att se hur FM tacklar alla dessa åtgärder som politikerna ålägger dem.
  Nu börjar leken "Vad ska bort".

  Har snabbt räknat på vad en renovering (Mitten av FMVs priside och det bud som nu ligger från industrin) och modifiering (Lägsta bedömt industripris till en nivå som är anpassad efter förmodad hotbild 2030), av strv 122, skulle kosta tillsammans med ett reservdelslager för utbytes- och förslitningsdetaljer för fredsdrift åren fram till 2035.
  Även om jag vet att vissa vagnar idag är avväpnade och är att betraktas som metallskrot så har jag räknat på ett medelvärde utan dessa hänsyn.
  Jag har heller inte tagit hänsyn till att vissa delar av vagnparken, trots en renovering, inte går att hålla i drift efter 2035. Jag har heller inte räknat med ökad utbildning, ökat behov av tekniker, verkstäder och övrig satsning(gamla betydelsen) på logistik som behövs.
  Det framräknade priset överstiger de tilldelade 10 miljarderna flera gånger om fram till 2020 och mer än dubbelt denna summa fram till 2030. Summan 120 användbara vagnar uppnås inte någon gång under perioden, hur man än gör.
  Spännande fortsättning följer när vi får se FMs planering för detta...

  Betänk också att en renovering och modifiering av 120 strv 122 bara är ett projekt av många som skall genomföras utanför den planerade verksamheten.

  Avslutningsvis kan jag väl konstatera att FM skulle kunna dra ner lite på brigadledningsövningarna då bedömt ingen av deltagarna någonsin kommer att får se en Svensk brigad under sin aktiva tid inom FM;-(
  Hittar inget om den tidigare så prioriterade musikunderhållningen i överenskommelsen. Kan man ana ett tillnyktrande eller har jag bara missat det?

  Försvarsmakten avvecklas i den takt som medel tillförs!

  Känns som det är dags för en dundersuck!

  F.d. Teaterdirektören.

  P.S. Ibland vill man inte ha rätt:-((
  P.S.2 Ni som nu måste lämna FM på grund av RB5 gör det i förvissningen om att ni på detta sätt höjer den operativa förmågan hos FM;-( Foten i kläm, visst är det skönt.
  P.S 3 Modifieringspriset är baserat på de åtgärder som mina experter inom företagsgruppen kan se/skönja just nu för en närtida framtid. Hemskheter, som måste tas omhand, kan givetvis tillkomma under tidens gång. Med andra kostnader som följd.

  SvaraRadera
 10. Men det de kom fram till i uppgörelsen ska väl nu förhandlas med Vänsterpartiet innan det är klart?
  Det är väl inte alls givet att det blir dessa siffror till slut?

  SvaraRadera
 11. Vet inte riktigt var jag skulle slänga ut den här frågan, men vill försöka få sakkunnigas åsikter om frågan. Så jag är fräck och skriver som kommentar till detta inlägg.
  Hursomhelst: Stod en artikel i dagens tidning om Rysslands intressen i Arktis och den ökade militariseringen av området. Vad är risken för att denna "flashpoint" leder till ett krig, före de nu väldigt uppmärksammade i Baltländerna eller Ukraina? Hur skulle ett krig i Arktis påverka Sverige och våra grannländer?

  SvaraRadera
 12. Jag och några av mina kollegor tycker att det vore läge att vår nuvarande ÖB avgick. Hur kan du ta emot mindre pengar igen, än det som du har begärt och fått i uppgift, och ändå sitta kvar? // En av dina PRIO-hubotar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, man kan tycka det..., men finns det någon ÖB i modern tid som av samma anledning inte borde ha avgått. ÖB är politiskt tillsatt och jag är övertygad om att en av de viktigare egenskaperna politikerna ser hos en ÖB... är att denne på bästa sätt ska förvalta myndigheten... utifrån de medel som tilldelas... hur liten tilldelningen än blir. Visa gärna på att jag har fel!

   Radera
 13. En marin som inte ens har koll på vilket regelverk som gäller vid insats mot främmande makt på eget vatten lär inte ha kompetens att få upp något någonsin. Marinen har "hittat" en ubåt? den hade kört på grund helt på egen hand och den upptäcktes av civila, militären hade som vanligt noll koll.
  En av moderaternas statssekreterare har efter hårt jobb att rusta ned försvaret ny lyckas bli industrilobbyist och skall sälja sjögåsen A26 till ett FM som inte har råd. Lägg ned ubåtsvapnet och satsa på armén.
  Marinen är enbart en pinsamhet utan värde, det enda sjöslaget Sverige har vunnit vanns av arméns flotta vid Svensksund.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var ett långt stycke om hur illa du tycker om marinen... och tre ord om ditt förslag ... "satsa på armen".
   Kan du utveckla hur denna satsning ska se ut. Kom igen nu... lite konstruktiva tänkande.

   Radera
  2. Du menar så att ryssen helt ostört kan skeppa över trupp och fjärrbekämpa armen från ostörda fartyg? Maken till osammanhängande dravel har jag inte sett på länge, samtliga vapen slagit behövs, och samtliga behöver mer pengar!
   Att lägga ner ubåtsvapnet är ungefär lika vettigt som att lägga ner flygvapnet.

   Radera
 14. Göran Tranåker22 april 2015 kl. 18:24

  Hmm hur som, har inte våra politiker oavsett parti tagit stundande kritiska läge på alvar.
  Vi behöver både Försvar och sjukvård utspridda över landet.
  Utöka kontroll organen för de som rör sig i landet.
  Sen är frågan hur man ska stoppa de anarki liknande upplopp och uppgörelser som sker just nu i landet och frågan är väl om de är inplanterat?

  SvaraRadera
 15. Skipper,

  Vore det inte intressant att genomföra en runda med de olika partiernas företrädare igen?! Jag tyckte det var mkt intressant senast och med tanke på senaste förhandlingarna och utgångspunkter i lagda förslag och önskade nivåer, väldigt intressant ånyo.

  En relevant frågeställning är givetvis till de partier som erbjöd lägre ekonomiska bud än vad som efterfrågats av ÖB. Vad skall bort? Vilka uppgifter kan anstå? Ja jo..du kan säkert fylla på med intressanta frågeställningar till folkets beskyddare i Svea riksdag

  /Särimner

  SvaraRadera

REGLERNA FÖR KOMMENTARER KOMMER NU PÅ FÖREKOMMEN ANLEDNING ATT SKÄRPAS:
- Kommentarer som ej håller sig till ämnet kommer att refuseras
- Skriv kortfattat och kärnfullt
- Personangrepp publiceras ej
- Håll en god ton i kommentarerna