22 april 2016

Tu-22 över Östersjön och M-55 över NorrlandIgår flög två stycken strategiska bombflygplan av typen Tu-22M3 Backfire över Östersjön. Samma flygplanstyp som enligt Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg övade kärnvapenanfall mot Sverige i samband med "ryska påsken".

Flygföretaget övervakades enligt Försvarsmakten av svenska JAS 39 Gripen.
Edit: Trots att ett dygn har gått sedan händelsen har media fortfarande inte rapporterat något.


Samma dag genomförde ett ryskt statsluftfartyg en flygning över svenskt territorium, ett flygplan som enligt Försvarsmakten har brutit mot tillträdesbestämmelserna. 


Flygplanet av typen M-55 Geophysica har enligt uppgift genomför verksamhet i Sverige på uppdrag av ett tyskt företag. Det ryska statsluftfartyget skulle lämnat svenskt territorium senast den 18 april. Flygplanet lämnade ej svenskt territorium enligt det förlängda tillståndet och bröt således mot bestämmelserna i tillträdesförordningen. I går genomfördes en flygning från Kiruna till Ryssland via Finland på 17.000(!) meters höjd. M-55 är ett höghöjdsspaningsflygplan motsvarande prestanda som det mycket kända amerikanska "spionflygplanet" U-2.

Se även artikel hos SR P4 där det påstås att förseningen beror på "tekniska fel".

I en artikel i Norran framgår det att Försvarsmakten "inte känner till detaljerna om vilken slags forskning det handlar om".7 kommentarer:

 1. Den här relaterade ”insatsen” behöver inget särskilt tillstånd överhuvudtaget. Beroende på flygprofiler kan Transportstyrelsen ha behövt lämna ett tillfälligt ”drifttillstånd” för verksamheten. Har man utfört flygningarna enligt tidigare sessioner så behövs inte heller något sådant tillstånd.
  Den här typen av flygningar är att jämföra med RU 224th flight unit:s som är ett annat börsnoterat bolag (med civila uppdrag åt b.la. off shore-industrin) som vid kontrakterade kommersiella uppdrag är att betrakta som just ett kommersiellt företag.
  När bolagen genomför flygningar åt ryska staten tas ingen avgift ut och vips så har man
  status som RU statsluftfartyg. Att verksamheterna delvis administreras av RUAF saknar betydelse. Det är flygningarnas ändamål som skall beaktas och är avgörande vad gäller fpl status.
  Jag har sett en del tyckande på nätet angående just 224:e som överflugit Åland ett antal gånger i samband med ”off shore-flygningar”. Finnarna har nog koll på vad som gäller.
  Att det begärs tillstånd i ”onödan” är ju inget nytt utan har förekommit under alla tider,
  stundtals för att vara på den säkra sidan stundtals beroende på bristande kunskap.
  Längre tillbaka i tiden så jämfördes även större organisationers (Röda korset, FN…)
  som stat vid lufttransporter – men detta är historia. Så att EUFAR som är ”anstiftare”
  till denna forskningsinsats (Stratoclimb) har inte heller behövt begära tillstånd för verksamheten om den nu genomförts som under tidigare tillfällen - flygprofiler.
  Även om det skulle ha krävts tillstånd så är inte denna händelse att betrakta som ett brott
  mot tillträdesförordningen utan som en avvikelse från erhållet tillstånd.
  Så simma lugnt!
  //Sot

  SvaraRadera
 2. M-55 har varit här 2003 och 2010 och då brutit mot det givna tillståndet vilket de som godkände det i år inte hade koll på.
  De fick för den 21 april ett avvisningstillstånd eftersom svenska staten ville ha bort den från Sverige.
  //Masja_13@twitter

  SvaraRadera
 3. Min gissning är att ryssarna kartlägger med avancerad teknik.

  Professor Vitaly Gokh a Ukranian scientist in Sebastopol, Crimea.
  Before, he had refined the system so that specific type of photography could occur from the air, thus able to cover larger areas; he also adapted the system for the search of oil, gas and precious metals, finding a willing partner in the oil company Chernomorneftegaz.
  Det intressanta är inte alla ägarkonstellationer osv. Utan den databearbetning som görs med olika sensordata. Flyget bidrog nog med en viktig del. Sedan att svenska myndigheter inte har system för uppföljning och kan stoppa i tid förvånar inte.

  SvaraRadera
 4. Herr Skipper.

  Oavsett rättsläge och anledningar så kan vi inte göra så mycket mer än det som FM och andra, säger sig göra, om det mesta. "Vi följer utvecklingen".

  Med nuvarande politisk status är det nog även rätt långt till åtgärd, som då blir ett pressmeddelande.

  Media har fullt upp inom sitt kompetensområde och begriper inte detta utan förklaringar.
  Herrejösses, dansprogram, prinsfödsel, ishockey och snart schlagerfestival tar hårt på krafterna.
  Du lär nog få vänta på en extrabilaga om det nya normalläget som börjar formas i Östersjön:-)
  Anpassningen verkar gå fort och inte orsaka några större svallvågor på "fredens hav".

  Pust!

  F.d. Teaterdirektören.

  P.S. FM sparar i sin eskaleringstrappa och väntar med att hänga något under vingarna på incidenten. Vi är inte ens där ännu, så alla förstår hur liten betydelse händelserna har. Även "de andra":-(

  SvaraRadera
 5. Såg herr ÖB på TV. Han talar också om den "nya normalbilden".
  Mycket underligt uttryck. Om något avviker från normalbilden kan den ju inte vara normal. En lek med ord för att inte uppröra någon med att konstatera att denne avviker från det normala och ställa frågan, varför?

  Det behövs inga ökade anslag, allt som behövs är finansierat och när organisationen blir klar (när den är klar och hur organisationen ska se ut är väl ännu inte bestämt) är den bättre än IO14 (enveckasförsvaret) och möter alla hot, var ett annat numera välkänt budskap.

  Dessvärre kan jag inte se att han verkar vara i samma värld som mig.
  Om den förra FML räknat så fel och alla de brister och tillkortakommande som jag upplever på i stort sett alla förband och alla nivåer är fel, då är det något annat som gått rätt åt skogen. Stora summor måste försvinna ut ur organisationen och inköp/materiel mörkas för alla, även kunden.

  Dessvärre är signalen tydlig till våra politiker, som till viss del själva räknat ut att de tilldelade pengarna inte räcker, att allt är lugnt och går enligt plan, inga tillskott behövs.

  Vi skall tydligen helt bortse från det enorma materielberget, som dessutom växer snabbt! Dessvärre kommer inte våra motståndare ta hänsyn till detta.

  SUCK!

  F.d. Teaterdirektören.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mindre försvarsmateriel och organisation för pengarna.
   FOI-R--4250--SE

   En rapport beställd av HKV, hoppas de läser den:-)

   Kort kan jag väl säga att den belyser den verklighet jag talar om i min kommentar ovan. FM är och har under lång tid varit underfinansierad och det så kallade "materielberget" rullas framåt och växer medvetet med ofantliga summor hela tiden.
   En kortversion av några av slutsatserna av de i rapporten redovisade siffrorna.

   "Vad betyder detta för Försvarsmakten och dess beslutsfattare och planerare? Jo, om inte sådana anslagsökningar och/eller förändringar i FPI ställs i utsikt av statsmakterna bör Försvarsmakten i sin långsiktiga planering beakta behovet av att som grundalternativ studera alternativ med reducerad materielvolym och en minskad insatsorganisation. Ett sådant alternativ framstår i historisk belysning som det mest realistiska."

   Vad som gått fel när ÖB uttalar sig om att behoven är tillgodosedda får väl bli en annan utredning. Inte ens politikerna tror på honom. Är han lurad eller försöker han lura någon? Vem?

   Ibland är det inte så roligt att ha rätt:-(

   SUCK!

   F.d. Teaterdirektören.

   P.S. Noterar att herr Salestrand hade en åsikt om Gotlands försvar när han talade för FML och en annan nu då har talar som statssekreterare. Är det kanske ett krav för jobbet att vara flexibel i sina åsikter. Trovärdigt är det inte!

   Radera
 6. Klassisk avledningsmanöver. Man TU-22 i Östersjön och allt fokus på kärran, medans något annat händer 100 mil därifrån.

  SvaraRadera

REGLERNA FÖR KOMMENTARER KOMMER NU PÅ FÖREKOMMEN ANLEDNING ATT SKÄRPAS:
- Kommentarer som ej håller sig till ämnet kommer att refuseras
- Skriv kortfattat och kärnfullt
- Personangrepp publiceras ej
- Håll en god ton i kommentarerna