4 april 2016

Ny Arméchef - Brännström blir övningsledareIdag klockan 13.10 förkunnade Försvarsmakten att Arméchefen Anders Brännström avgår och att hans befattning övertas av Karl Engelbrektsson. Skiftet sker den 1 juni.

Arméchefens adjutant skrev följande på twitter kort därefter:

Ny arméchef utsedd - Anders Brännström byter på eget initiativ befattning, efterträds av Karl Engelbrektsson. Enda "konspiratoriska" i detta är att Brännström ville mer än han fick gehör för, och därför valde han att byta istället.


På Försvarsmaktens webbsida så framgår det att Brännström istället ska bli övningsledare, och man poängterar särskilt vilken viktig uppgift han nu har fått. Han går således från befattning som Sveriges Arméchef till att bli övningsledare för en övning som ska genomföras 2018.

Anders Brännström är känd både inom och utom Försvarsmakten för att säga sin åsikt om sakernas tillstånd, senast i våras då han i en text skrev att "Sverige kan vara i krig inom några år". Ett uttalande som Försvarsmakten indirekt tog avstånd från och menade istället att "idag finns det inget överhängande militärt angreppshot mot vårt land."

Tack Anders Brännström för dina insatser och ditt raka och tydliga ledarskap i Försvarsmakten!

16 kommentarer:

 1. rayan,lindahl@mbox.lidnet.se4 april 2016 20:24

  Bra att få en bestämd, rutinerad och kunnig övningsledare till Viking 18.
  Kommer själv att jobba med RLS under Viking 18. Känns bra att ha Anders B som chef högst upp.

  SvaraRadera
 2. Sverige kan vara i krig inom några år... tänk om han har rätt?

  SvaraRadera
 3. Jag har haft förmånen att vara med på några föreläsningar där Brännström medverkat. Synd att en som verkligen säger vad han tycker på ett språk som folk förstår inte passar de som bestämmer. Jag gillar hans sätt att verka.

  SvaraRadera
 4. Brännström är en klippa. Han var min regementschef under en period och vilken ledare. När han var regementschef på I5 hade han mer förband under sig än nu... Att han nu går till att arbeta med det praktiska, att slipa taktik och förbandens uppträdande är perfekt.

  SvaraRadera
 5. Trist. Men han hade sannolikt ryggrad att anmäla avvikande uppfattning när Bydén svamlade om att "vi är bättre nu än någonsin".

  SvaraRadera
 6. Är det inte tragiskt att våra politiker inte kan tåla generaler som pratar klartext och säger sanningar?
  Tack Anders B för att du alltid varit tydlig och hederlig.

  SvaraRadera
 7. Brännström är bra, batC på KS02 och var uppskattad som fasen. Gillar han skarpt!

  SvaraRadera
 8. Min GU-kompanichef 1986. Bra redan då!

  SvaraRadera
 9. Ja - mål i munnen är inget politiken prioriterar, det är lite skamligt, detta hukande under verkligheten med ständiga dimhöjda omskrivningar.

  Varför ska inte ens militärer kunna säga något rakt, realt och adekvat:
  tänk negationen. Sverige (eller någon av våra allierade) kommer inte att kunna (jmfr kan) vara i krig inom några år.

  Det är väl i och för sig sant, avseende Sverige, med betoning på "kunnandet" och just därför, eftersom om det skulle bli batalj om några år, eftersom vi inte har fått ordning på ens bemanningen före 2022, så kan vi ju inte vara i krig om några år, så då är detta inte möjligt, eftersom det strider mot politikens plan, att vänta och se, och därmed är genstridigt verkligheten/referendum, nu ät det bara att se fram mot en moderatledd ministär med firma Enström/Tolgfors back in business. Brännström faller snyggt, och gör det enda rätta, målet, målets egentliga betydelse, språket, passar inte overkligheten. Bäst av allt är ju att ju svagare krigs-/försvarsmakt, desto större sannolikt för frestaren, att ta tillfället i akt. Det är en saga för god för att vara sann. Man blir, om inte mållös, så i vart fall lite rörd. S.W

  SvaraRadera
 10. Jag vet hur det känns när man står där med sin lilla fettpenna och försöker beskriva verkligheten och de andra kladdar på med moddlare och roller i alla möjliga färger.
  Det är inte lågt till taket, det är golvet som är högt;-)
  Jag tror tyvärr inte att "Brännan" passade in i "det nya styret".

  F.d. Teaterdirektören.


  SvaraRadera
 11. Givet att vi slåss som vi tränar, kanske hans nya post är viktigare än någonsin? Men visst är det ledsamt att en ledare inte känner stöd från sina politiska chefer.

  SvaraRadera
 12. Sprang på den gode generalen på en saluhall en gång. Han kom fram, tog i hand, bad om ursäkt att han inte kunde minnas mitt namn, men kom ihåg vilken arbetsrättslig fråga jag drivit, och ville se hur återkopplingen gått, och om det givit resultat.

  Detta mindes han, nästan ett år efter att vi setts. Och den gången var jag en GSS i mängden, under ett möte som varade ca en timme.

  Ett sådant minne för ansikten, och sakfrågor, hos personalen, tillsammans med en frispråkighet bygger en enorm respekt i leden. Tack för tiden och lycka till i din nya roll!

  SvaraRadera
 13. Svaga chefer gillar inte starka underlydande, då byter man ut dem mot ännu svagare underlydande än vad man själv är. Allt samverkar i en ond spiral där ledarskapet blir allt mer av att administrera nickedockor och de som vågar vara kritiska ses som obekväma och blir förbigångna eller fösta åt sidan.
  Organisationen blir sakta svagare och mer dysfunktionell, även om tonläget och kastrullklappandet kan vara högre än någonsin.

  SvaraRadera
 14. Kan bara hålla med det som står ovan, politiker vill bara ha nickedockor.
  Mvh Matti K.

  SvaraRadera
 15. En chef och ledare av gamla gardet prövad under tuffa förhållanden i Kosovo som både Batch och Brigch lämnar nu över till,,,, ja jösses säger jag bara.

  SvaraRadera
 16. Klart att Brännström har mycket kvar att ge, men med tanke på åldern och framtiden kan det kanske vara rätt i tid, att byta till en ngt yngre förmåga. Där tror jag Engelbrektsson kan bli en mycket bra efterträdare,som ska leda arme'n bortom 2020.

  SvaraRadera

REGLERNA FÖR KOMMENTARER KOMMER NU PÅ FÖREKOMMEN ANLEDNING ATT SKÄRPAS:
- Kommentarer som ej håller sig till ämnet kommer att refuseras
- Skriv kortfattat och kärnfullt
- Personangrepp publiceras ej
- Håll en god ton i kommentarerna