FM Omstrukturering - Diskussionsforum

Här nedan kan arbetet med Försvarsmaktens omstrukturering inför FM Org 13 diskuteras fritt för den som vill ventilera sina åsikter eller bara tycka till.


Kommentarerna kommer dock att granskas innan publicering i syfte att hålla en acceptabel nivå.
Vad tänker och tycker just du om detta?


Länkar: 


Försvarsmaktens omstruktureringsorder


Officersinfo 6 /2012
Officersförbundets kommentarer

30 kommentarer:

 1. För mig känns det som att facket tappat kraft och att LAS mm. bara är ett begrepp som försvarsmakten nu lärt sig att komma runt.

  Man gör som man vill och vi anställda står som statister tillsammans med facket och bara tittar på.

  Ta in fackbasen Lars Törnman från Gruvtolvan!

  SvaraRadera
 2. Ja du...återigen ett tombolarace... Och det verkar som att snaran dras åt ännu hårdare denna gång jämfört med 2004-2005. Alla får inte plats och åtgärderna för de som inte platsar känns oklara och tunna. Hur många söker sig bort från firman denna gång? Hur många friska och krya 25-30-åringar väljer att stanna i en koncern som inte har en framtidsvision? Själv befinner jag mig mittemellan, har lagt mina 20 bästa och produktiva år bakom mig. Tror inte det finns plats för mig... Nu anmäler jag in mitt CV till en jobbagent och hoppas på nåt bra. Lycka till, FM! Du vinner, jag orkar inte mer..
  /EXC

  SvaraRadera
 3. Försvarsmakten har hittat svagheter i arbetstrygheten för sina arbetstagare. Det började med utlandstvånget och nu fortsätterman med att dribbla runt LAS så det visslar om det.
  Hela saken bör hamna i arbetsdomstolen för ett avgörande.

  En debatt i media där anställda uttalarsig om omstruktureringarna kommer bli vårt bästa skydd, då facket uppvisat en så ynklig hållning.

  SvaraRadera
 4. Om ÖB håller planen så finns ordern ute nu, men det är ovanligt tyst om denna. Konstigt att det inte har läckt någonting.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ordern läckte ut förra veckan, jag hade själv ett läsex i min hand i torsdags förra veckan... Officiellt släpptes den i tisdags till förbandscheferna och från idag ligger det hela ute för intern beskådan på eMil...

   Radera
 5. De känns som begreppet VILJA och FÖRMÅGA är två ord som inte finns med i detta arbete. FM ska samla in underlag och sedan erbjuda en tjänst. Borde man inte vända på detta dvs den anställde söker sin tjänst .... ?!

  SvaraRadera
 6. Alltsedan det första exemplaret av omstruktureringsdirektivet lades i min hand för drygt en vecka sedan har jag burit på en gnagande oro... I går kväll efter personalinfo försökte jag klä min oro i ord för att förklara för min hustru. Efter ett tvekande kom jag fram till att min oro främst beror på att jag inte litar på dem som skall leda och genomföra arbetet. Genom stor insyn i HKV har jag genom åren lärt mig att precision i arbete inte är något som enskild handläggare värderar högt och brister i underlag kompenseras genom välutformade .ppt bilder... Är det dessa människor som håller min anställning i sina händer??? Den här gången handlar det inte om triviala saker som vem som ska få nya uniformspesedlar eller vapen först, DET HANDLAR OM MIN ANSTÄLLNING!!! Jag är fortsatt orolig...
  //Officer med bristande anknytning...

  SvaraRadera
 7. Ordern ligger på EMIL - fritt för alla att läsa.

  Sett ur ett koncernperspektiv är det inget konstigt med att man vill ha kompetensen där den behövs (saknas). Det är ju heller inget nytt eller revolutionerande eftersom exempelvis fullmaktsofficerare levt under tvångsförflyttningshotet från start. FM har ju dessutom varit EN myndighet ganska länge så möjlighet att flytta personalen har nog även funnits tidigare - och det har ju alltid gått att tvångskommendera folk till bemanningsuppdrag.

  Personligen så tycker jag att det är ett enda stort "jaså" - men så är jag ju "nedlagd" tre gånger...

  Det enda som jag kan vända mig mot är hastigheten i processen och det faktum att ALLT ska ske samtidigt - nytt personalförsörjningssystem, Pg bok, IO 14 o.s.v.

  Precisionen i underlaget från ag Bok kan nog ifrågasättas när man vet under vilka tidsförhållanden som det pressats fram, hela IO 14 är en power point-lösning där antalet rader i excelarket från PERSS varit styrande, inte förbandens uppgifter.

  Dessutom har många säkert färskt i minnet hur det gick till sist vi skulle fylla i den egna kompetensen inför FB 04 - och efterföljande tomboladragning. Förhoppningsvis har FM lärt sig något från den processen - för den var allt annat än bra...

  Jag tror inte heller att det kommer att ske så stora personalrockader eftersom allt ska ske centralt - dock kan det nog bli en hel del konsekvenser för de som tillhör bristkategorier som exempelvis flygtekniker, men ser man det ur både skattebetalar- och koncernperspektiv så är det hål i huvudet att ha en flygtekniker som tar 8000h att utbilda att köra skrivbord eller vara kurschef när det finns vakanser i insatsorganisationen. Trots allt motsvarar 8000h utbildning en ganska stor summa. Det finns säkert andra kategorier som har motsvarande situation.

  Sedan har ju de facto ALLA som är kvar inom FM skrivit på ett papper som innebär att man kan beordras till utlandstjänstgöring. Visst tumskruvarna snäpps åt några varv och en flytt får konsekvenser för individen - men då är det som med alla andra jobb - passar det inte får man byta. Det gåt inte att bedriva skyddad verkstad hur länge som helst och i vissa stycken har FM varit lite för mycket av skyddad verkstad.

  Jag tillhör själv en bristkompetens och bristerna finns i Mälardalsområdet - och där bor jag inte nu. Men jag ser det inte som speciellt dramatiskt - skulle jag få en semesterhälsning av Sverker så får jag väl förhålla mig till denna och antingen följa den eller sluta.

  Tills dess att Sverkers hälsning dimper ned i brevlådan är det väl bara att spänna fast säkerhetsbältet och åka med karusellen....

  SvaraRadera
 8. Bristande anknytning till nuvarande placering, vem beslutar det? ens närmsta chef eller ngt centralt? -om det läggs centralt, hur identifieras skillnaderna mellan individer till den 19 April???

  SvaraRadera
 9. Ja, bristande aknytning, vad är egentligen det.
  Det talas om att om man varit borta tre år eller mer på ett bemanningsuppdrag så har man bristande anknytning till sitt förband där man är placerad tills vidare.

  Hela detta känns som ett enda stort tyckande! För det enskilda förbandet är detta sannolikt ett guldläge som aldrig kommer igen. Nu är det bara för förbandschefen att välja sitt eget dreamteam med medarbetare, resten stämplas med "bristande anknytning" eller "felaktig kometens".

  Frågan är bara hur ekvationen ska gå ihop i slutändan?

  SvaraRadera
 10. Bristande anknytning är heller inget nytt och egentligen fullkomligt logiskt.

  För egen del har jag bristande anknytning till det förband som jag har min tills vidare placering eftersom jag tjänstgjort aldrig tjänstgjort där utan varit på bemanningsuppdrag hela tiden. Det finns heller ingen individualplan som talar om att jag ska komma "hem" och tjänstgöra - alltså helt logiskt bör jag hanteras där jag har min tidsbegränsade placering.

  Alla som är på bemanningsuppdrag upptar en rad på sitt "hemförband" - det är inte den befattningen man innehar just nu som man kan ha bristande anknytning till - utan den på hemförbandet

  Det står solklart i omstruktureringsorden och är nog egentligen inget att bli upprörd över. Har man aldrig visat sig på sitt "hemmaförband" och det inte finns någon som helst plan på att man ska visa sig där vore det väl konstigt om det inte är förbandet där man de facto tjänstgör är det som man hanteras av.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ok, är det exakt så som avses så är det i sin ordning.

   Radera
 11. Hmm, om alla skall lägga in cv mm på ett internetbaserat system, hur hanterar man säkerheten. Vilken godispåse för främmande makt! Hela försvarsmakten med alla namn, utbildningar, placeringar mm. Helt sjukt. Man fick inte ha personuppgifter mm i PRIO, men på Internet får man ha hela försvarsmakten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Detta har slagit mig också. Mycket märkligt. Säkert ett helt öppet system dessutom som vi inte äger själva inom FM.

   Radera
  2. Fänrik Henrik6 mars 2012 kl. 08:58

   Kan meddela att Reach Me används av flera statliga myndigheter vid ansökningsförfaranden.

   Radera
 12. @Trident
  Bra, svar och det är bra om det även är anledning-vinsten till omstruktureringen. Men när jag läser så får jag inte samma klara syn av underliggande syfte.
  Tex, om Jag vore en kapten på HKV som haft tillsvidareanställning på HKV i ett par år, så skulle jag lätt kunna hävda min plats mot en ÖvLt som är grunplacerad på ett regemente.
  Omstrukturerings orden skulle ge fria segel på alla som råkat övervintra på HKV och även om jag har alla rätta utbildningar, så blir man en lätt pjäs att flytta på om det står en nivå 4a framför.
  Om någon sitter med lite ingångsvärden kring dessa frågeställningar så vore det intressant att få höra.


  ...för övrigt.
  Min CV lär jag aldrig kunna lägga upp på internet då det direkt diskvalificerar mig som lämplig att inneha nuvarande bef.

  SvaraRadera
 13. Jag provade verktyget i nuvarande tappning och djäklar vad jobberbjudanden jag fick i dag då. Inget som alls liknade den befattning jag nu har.

  J.K Nilsson

  SvaraRadera
 14. Ingångsvärdena är väl följande:

  Pg BoK har (eller håller på) att kravsätta alla befattningar i Basorg och IO

  ALLA anställda ska mata in sin kompetens i reach me

  *tryck på knappen*

  Vips så spottar maskinen ut ett excelark med matchning....

  ...ungefär som lotto fast i digital form

  lägg sedan till följande parametrar:

  Arbetsgivaren vill ha så lite flyttkarusell som möjligt

  De som redan idag har en bra laguppställning lär nog vilja ha kvar den


  Personligen tror jag att förbanden kommer att få lämna önskemål på laguppställning och det är först då någon på denna lista innehar en bristkompetens som det kan bli tal om att göra en placering av denne individ från centralt håll.

  Jag har svårt att se att man skulle kunna göra på något annat sätt - men jag har som sagt aldrig satt min fot i HR-träsket....

  SvaraRadera
 15. Kompetens matchning som ett verktyg för att besätta tjänster? Vilken organisation eller företag har denna modell? Iden verkar vara hämtad från kortspelet Löjliga familjen där familj utbytts mot kompetens och kort är personalen. Bravo FM ledning.

  SvaraRadera
 16. Vissa har inte glömt upplägget när LV 6 skulle flyttas från Göteborg till Halmstad.
  Man samlade de man ville ha med sig ner vid ett tillfälle och de man inte ville ha med ner vid ett annat.

  Det nuvarande upplägget ser inte så annorlunda ut.
  Numera sköts dock spelet via ombud, bakom ryggen och anonymt.

  Teaterdirektören.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Exactamente.

   Vill man skoja till det lite kunde man påpeka att metoden är föga officersmässig. ...Eller också är det den är, i den Nya Försvarsmakten; en Försvarsmakt där det blir allt svårare att känna igen sig och att orientera sig; svårare att orientera sig i invanda begrepp som just officersmässighet som brukade stå för något; något att känna en viss stolthet över.

   I vems intresse?

   Que Vadis, Patria

   Radera
 17. Omstruktureringsdirektivet finns nu utlagd på webben, forsvarsmakten.se/omstrukturering

  SvaraRadera
 18. En stilla fundering; Ett förband som inte ens vet sina uppgifter enligt VU - hur skall det ens kunna definiera sina behov?

  Patrik Lander

  SvaraRadera
 19. Jag är marinofficer med 25+ år i yrket. Jag har genomfört två missioner i närtid. Nu kompetensutvecklar jag mig för en framtida befattning som redan är ordersatt, denna befattning ligger dock ett par år in i framtiden.

  Jag har även fått ordern för min nästa utlandsmission (hösten 2012-våren 2013) samt även inriktning, område och tid, för nästkommande mission (2014). Jag har inget att erinra om det faktum att jag hösten 2014 kommer att ha gjort fyra missioner på fem år, familjen är införstådd, allt har fungerat mycket bra och arbetet har varit mycket stimulerande. Jag trivs med mitt arbete och har alltid tjänstgjort där FM har ansett att jag behövs.

  Men nu är jag något konfunderad och ett antal frågor angående omstruktureringen och de processer som snart sätts igång har poppat upp i mitt huvud.

  - Vem tillhör jag när jag befinner mig på mission?
  - Vem för min talan i omstruktureringsarbetet när jag är borta?
  - Min fasta befattning hemma är mycket osäker, beroende på mina missioner, för vilken chef vill ha personal som fullgör en av FM huvuduppgifter?
  - Eftersom min framtida befattning är ordersatt (och kräver specifik kompetens), kommer jag direkt att överflyttas till det förbandet då?
  - Jag genomför den ordersatta kompetensutvecklingen nu och den planen sträcker sig över tre år, kommer den att kvarstå? Den kompetensen är ett krav för den specifika befattningen och tidsåtgången är totalt ca ett år.

  Jag känner mig faktiskt en aning orolig när jag läst omstruktureringsordern och ser den kommande "kompetenskarusellen" framför mig. Jag är i sak positiv, givetvis skall vi ha rätt kompetens på rätt befattning/ort, men jag är mycket tvekande till de instrument som ska användas till att få "rätt man på rätt plats"...

  GMY

  SvaraRadera
  Svar
  1. Även om jag knappast tror att du behöver vara orolig för att du har en plats även efter omstruktureringen (med tanke på att du de facto behövs vid insatser) så är det helt bedrövligt att någon lojal och plikttrogen officer ens ska behöva oroa sig för en sådan sak.

   "Personalen är Försvarsmaktens viktigaste resurs" har varit ett mantra som man använt under många år.

   Detta uttryck förpassas härmed till cylinderarkivet då denna omstruktureringsprocess känns mer än lovligt opersonlig i sin utformning.

   All personal ska registrera sina kvalifikationer på internet och sedan sitta ner och vänta på ett besked som kommer under hösten med tre möjliga utfall.

   - Ett jobberbjudnande vid samma förband
   - Ett jobberbjudande på annan ort
   - Uppsägning från Försvarsmakten

   Försvarsmakten har under lpng tid varit känd för att ge sin personal mycket gedigna kunskaper, praktiskt och teoretiskt, i ämnet ledarskap. Det kan man inte längre stoltsera med efter denna process, hanteringen av utlandstjänstsobligatoriet m.m.

   Radera
  2. "Personalen är Försvarsmaktens viktigaste resurs"
   Säger inte denna frasen allt en resurs är något man använder och sliter ut en ändliga vara.
   Personal kan inte vara en resurs utan en tillgång som man ska ta vara på och utveckla.

   GMY

   Radera
 20. Efter 16 år i FM tycker jag att jag varit med om mycket. Det har stormat flera gånger men på något sätt tycks vht fortsatt som vanligt...det har jag trott iaf. Det som har hänt är ,något jag reflekterat över senaste året, att det blivit mindre och mindre roligt att gå till jobbet och att förtroendet för FML nu är nere på noll. Började se mig om lite smått efter ett nytt jobb och har nu fått ett som jag börjar på om några månader. Samtidigt som jag alltid trivts väldigt bra med mina arbetsuppgifter och mina arbetskamrater så har en olustkänsla som jag inte kunnat sätta fingret på vuxit sig starkare. Iom omstruktureringsordern så klarnad det, FM är något helt annat än det var när jag började. Visst har saker ändrats men jag har alltid trott att kärnan var den samma men nu är det bara ett stort luftslott som snart kommer att säcka ihop pga att de anställda förlorat tilltron och hoppet. FB04 var tufft men folk såg framåt, nu känns det som man skiter i vilket...

  SvaraRadera
 21. FM har nu en klar strategi för hur de på ett ordnat och oklanderligt sätt kan välja bort den personal som inte passar in i det nya Försvaret. Att myndigheten väljer att tala i termer av kompetens är väldigt smart men frågan är vad man menar med ordet egentligen.

  SvaraRadera
 22. Läser kommentarerna med stigande förvåning. Jag har varit reservofficer, men civilt har jag inte haft en anställning på 18 år. Jag är inte det minsta orolig för min framtid och förväntar mig inte att någon annan - staten, mamma, chefen - ska betala mina räkningar eller tala om hur jag ska försörja mig. Jag har försörjt mig själv och min familj hela mitt vuxna liv utan anställningstrygghet, fackföreningar, kompledighet eller betalda kurser. Vill jag gå en kurs så betalar jag själv. Vilket leder till att jag tänker efter ganska noggrant innan jag bränner pengarna. Vill jag kompensera mig för "obekvämt" arbete så gör jag det på egen bekostnad. Jag sitter inte och väntar på någonting, mitt jobb som egen företagare formar jag själv. Var och en har väl ett personligt ansvar för sitt eget liv? Hur kan man sitta passivt och "känna sig orolig" över sitt jobb? Vad förväntar sig en sådan person av SIG SJÄLV? Vill du ha trygget - ordna då det genom egna åtgärder. Att få sparken kanske är det bästa som händer dig, du kanske växer av att inte leva inlindad i trygghet.

  SvaraRadera

REGLERNA FÖR KOMMENTARER KOMMER NU PÅ FÖREKOMMEN ANLEDNING ATT SKÄRPAS:
- Kommentarer som ej håller sig till ämnet kommer att refuseras
- Skriv kortfattat och kärnfullt
- Personangrepp publiceras ej
- Håll en god ton i kommentarerna