13 september 2012

Officersförbundet höjer strejkberedskapen!

Officersförbundet gick alldeles nyss ut med information att man nu höjer strejkberedskapen genom att inleda ett arbete inom strejkkommitén för att vara förberedda på en eventuell strejk.

Tidigare i veckan gick ordföranden Lars Fresker ut på Wisemans Wisdoms med det första budskapet om att medlemmarna skulle fundera över möjligheten att använda strejk som ett verktyg.

officersförbundets hemsida kan man nu läsa följande:
-------------------------------------------------------------------------Under de senaste veckorna har det pågått förhandlingar mellan parterna om nya avtal på statliga området. Många frågor ligger på bordet men parterna står fortfarande långt ifrån varandra.


– Årets förhandlingar följer en lång tråkig trend och går genomgående ut på försämrade villkor, ensidiga arbetsgivarbeslut och minskat inflytande för facket på lokal nivå. Är det någon av våra medlemmar som tror att det kommer att gynna deras utveckling och arbetssituation? Nu måste vi fråga oss: Har vi nått gränsen? säger Niklas Simson, Officersförbundets förhandlingschef.
Avtalsrörelsen inom det statliga avtalsområdet startade den 25 juni. Då bytte parterna krav med varandra. Därefter har parterna träffats vid ett antal tillfällen för att förhandla. Det nuvarande avtalet löper ut den 30 september och målet är fortfarande att ett nytt avtal då ska finnas på plats. OFR/S,P,O som är det fackliga förhandlingsorgan som Officersförbundet tillhör har dock inlett ett arbete inom strejkkommittén för att ha beredskap att eventuellt gå ut i strejk om det skulle behövas.
Arbetsgivarverket vill bland annat
Ha avtal utan fastställda siffror för löne-ökning som gäller tillsvidare
Minska antalet dagar med föräldrapenningtillägg från 360 till 195 dagar.
Minska det fackliga inflytandet genom att arbetsgivaren ensidigt ska kunna bestämma över lön och löneökningar
Att arbetsgivaren ensidigt ska kunna besluta om villkoren i ett URA-kontrakt vid utlandsstationering
Officersförbundet har genom OFR/S,P,O yrkat på att
Kollektivets löneökning garanteras med siffror i avtalet
Kvaliteten vid förhandlingar om lön ska öka
Föräldrapenningstillägg ska ges även för de första 10 "pappadagarna"
Trygghetsavtalet ska tillämpas även för soldater.
Det nu gällande avtalet löper ut den 30 september. Om parterna inte är överens om nytt avtal dessförinnan löper också fredsplikten ut. 

4 kommentarer:

 1. Klart vi ska utnyttja rätten att strejka, det har gått alldeles för långt nu!

  SvaraRadera
 2. Officersförbundet måste ta en hård approach till förhandlingarna med anledning av att det internt håller på att falla samman. Man hoppas på klassikern att skaffa sig en yttre fiende....

  SvaraRadera
 3. Dessutom är vi väl ganska många som inte sett röken av de pengar som blev resultatet av senaste RALSen! Hinner de komma innan de nu löpande avtalet löper ut och man därmed har två retroaktivitetsperioder rullande?
  Nej, ta strid! risken är att det blir allt svårare att ta igen förlorad terräng!

  SvaraRadera
 4. Strejk! Det är inte acceptabelt att vi soldater inte har fått ett öre extra i löneökning under dessa 2 år vi har varit anställda.. Skandal.. soldaten måste vara Sveriges sämst avlönade yrkesgrupp.. 16100kr i månaden är vi värda... förlåt men de är mindre än vad en polsk bärplockare tjänar..

  SvaraRadera

REGLERNA FÖR KOMMENTARER KOMMER NU PÅ FÖREKOMMEN ANLEDNING ATT SKÄRPAS:
- Kommentarer som ej håller sig till ämnet kommer att refuseras
- Skriv kortfattat och kärnfullt
- Personangrepp publiceras ej
- Håll en god ton i kommentarerna