31 augusti 2013

Chefsrotation inom Marinen?


När en chef inom Försvarsmakten på nivåerna OF5 (Kommendör/Överste) och uppåt börjar röra på sig så leder det ofta till en kedjereaktion av chefsbyten. Inom Marinen ser det nu ut som det är dags för ett sådant pussel igen.

Chefen Prod Marin, flottiljamiral Jonas Haggren ska enligt uppgifter lämna sin tjänst för studier. Således måste amiral Haggren efterträdas av någon ny lämplig kandidat på denna för marinen mycket viktiga post. 

Den kandidat man anser var mest lämpad för det jobbet är Överste Ola Truedsson, nuvarande chefen för amfibieregementet och tidigare Marinbaschef. Således måste en ny chef för Amf 1 utses och analysen ger vid hand att det sannolikt kommer bli Överste Peder Ohlsson, för närvarande chef för FS 25 i Afghanistan som kommer att ta över som förbandschef vid Amf 1 då rotation sker i december. Det innebär även att man inte behöver utnämna någon ny överste. Ohlsson var tidigare även chef för TD01 då amf genomförde en insats i Tchad 

Insatsledaren, chefen J3 på INSS överste Johan Fölstad ska också enligt uppgifter också lämna sin tjänst. Här sägs det att det kommer bli nuvarande chefen för 4.Sjöstridsflottiljen, kommendör Jonas Wikström som kommer att efterträda Fölstad som insatsledare. 

Således måste en ny flottiljchef utses, och här är det ingen högoddsare att det kommer att bli en redan utnämnd kommendör som får ta över rodret på flottiljen. Någon som då ligger nära till hands är Kommendör Bengt Lundgren som i dag tjänstgör som C M3 på MTS, en befattning som då måste tillsättas av någon annan kommendör. Här är sannolikt en nyutnämning att vänta. Det som möjligen talar mot en flytt är kort tid på nuvarande befattning.

På "annan ort" har vi i dag tidigare chefen för 3.Sjöstridsflottiljen kommendör Anders Olofsson som tjänstgör som militärhandläggare inom EU. Huruvida Olofsson är på väg hem är oklart. Vi har också konteramiral Anders Grenstad vars tjänstgöring vid NNSC i den demilitariserade gränszonen mellan Nord- och Sydkorea avslutas inom kort och ska således (förhoppningsvis) ha en befattning inom Försvarsmakten igen.

Den sistnämnda personen kan bli en nyckelperson för marinens framtid om han placeras på rätt ställe då han är en högt aktad chef och ledare som personalen har mycket stort förtroende för. Placeringen av Grenstad är extremt viktig. Vågar man hoppas på befattningar som C PROD eller C LEDS för Grenstad när nuvarande förordnanden för Mårtensson och Salestrand löper ut? Eller kanske till och med ny ÖB när Göransons förordnande löper ut i mars 2015?

Med förbehåll för ev faktafel runt ovanstående utnämningar då det handlar om kvalificerade spekulationer.

11 kommentarer:

 1. Det vore ju glädjande om kompetens och inte kontaktnät prioriterades. Fler ja-sägare behövs INTE i toppen av Marinen eller vid HKV.

  Det är underligt att FM problem med minskade anslag i stort sett endast debatteras på bloggar. När uttalade sig NÅGON överste/kommendör och högre i klartext FÖRE pensionering eller avgång. Till och med ÖB har tyvärr slutat tala klartext.

  Hänsynen till egen bekvämlighet är INTE en önskad egenskap för officerare, varesig på förband eller i karriären.

  Jag önskar därför att chefsrotationen innebär att vi får in personer som vågar stå för sina åsikter i den offentliga debatten, men även internt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med dig i det stora hela. jag kan dock se problemen framför mig.

   Kompetens och Ja-sägare är inget motsatsförhållande. I värsta fall får vi dugliga chefer som inte vågar stå upp för, i det här fallet Marinen. Ja, det är mycket bekymmersamt att vi ingen kliver fram ocht talar klartext likt ÖB gjorde i Almedalen förra sommaren och i nyårsintervjun med SvD.

   Det finns ytterst få som är beredda att offra sin karriär för att tala klarspråk. På ett sätt är det förståeligt, man är sig själv närmast.

   Att tala för mycket klarspråk kan även leda till att man plockas bort, och då är kampen förgäves. Men jag hade precis som du önskat mer klarspråk än i dag. Det är alldeles för tyst från alla chefer just nu. Det gäller chefer på alla nivåer!

   Inför FB-04 kunde vi läsa om det som benämndes som ett översteuppror även generaler) i DN.
   Det vore på sin plats att marinens förbandschefer och amiraler gjorde samma sak för att påvisa för allmänhet och politiker det prekära läge som Marinen nu har hamnat i.

   Radera
 2. Rekommenderar i sammanhanget denna:

  http://aktieingenjoren.blogspot.se/2013/05/att-lara-av-forsvarsmakten-hur-man-bast.html


  "När uttalade sig NÅGON överste/kommendör och högre i klartext FÖRE pensionering eller avgång. Till och med ÖB har tyvärr slutat tala klartext."

  Detta är ju ytterst tragiska fakta.
  Om det är problematiskt att ens uttala sig om läget, hur kan man då ta/utkräva ansvar.

  Många vill ha guld, galon och geld för det ansvar de har, men att sedan ta ansvar när något går snett, då är det plötsligt någon annans fel.

  SvaraRadera
 3. "Eller kanske till och med ny ÖB när Göransons förordnande löper ut i mars 2015?"

  Det är dags för en flygare nästa gång.
  Om Lena Hallin gör som övriga generaler och håller tyst om vad hon egentligen tycker fram tills dess att hon går i pension kommer hon att bli ÖB 2015.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den för tjänsten bäst lämpade ska tillsättas på posten som ÖB. Om det är Lena Hallin eller någon annan spelar mindre roll.

   Radera
  2. I FM är kön också en form av kompetens.

   Radera
 4. Kanske skall det också nämnas att det snart blir en ny flottiljchef vid 1.Ubåtsflottiljen eftersom mycket talar för att Fredrik Norrby är på väg att lämna för annan tjänst.

  SvaraRadera
  Svar
  1. I ett mail under veckan har kmd Norrby meddelat den egna personalen att han blir rådgivare vid FÖ from 2013-10-01.

   Radera
 5. Intressant skvallerspalt med spekulerande om framtida positioner. Besvikelsen blir nog stor när insikten kommer att ingen officer, vem än det är, kan tala "klartext" vad det nu är. Vi har bra chefer som förtjänar respekt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inom Försvarsmakten råder det enligt min bedömning en osund kultur där allt för mycket som inte kan döljas av H-stämpeln ska ske i det dolda bakom stängda dörrar. Ö som i Öppenhet gäller sällan vid tillsättning av chefer. Vi har bra personal i Försvarsmakten på alla nivåer. Det är inte bara chefer som förtjänar respekt. Ett sätt är att öka öppenheten är att vi kan diskutera frågor som detta utan allt hysh hysh.

   Radera
 6. Läser man dagens Aftonblad så är det tydligen risk att hela den marina delen av försvarsmakten roteras bort!
  Vad kan en sådan "satsning" kallas på nysvenska?

  Teaterdirektören.

  SvaraRadera

REGLERNA FÖR KOMMENTARER KOMMER NU PÅ FÖREKOMMEN ANLEDNING ATT SKÄRPAS:
- Kommentarer som ej håller sig till ämnet kommer att refuseras
- Skriv kortfattat och kärnfullt
- Personangrepp publiceras ej
- Håll en god ton i kommentarerna