21 augusti 2013

Låg nivå blev lägre men trots det mycket hög?

Bild från Cornucopia

Dagens nyhet på den försvarspolitiska spelplanen lär knappast inte undgått någon läsare. Men trots att jag i dag blir puckfyra på ämnet så kan jag inte låta bli att kommentera samma sak ännu en gång, men också ur ett annat perspektiv. Det handlar givetvis om nya fakta som framkommit runt stridsvagnsbluffen signerad det regeringsbärande partiet Nya Moderaterna.

Till att börja med så måste vi be alla läsare om ursäkt då även Skipper helt uppenbart har sysslat med skönmålning på en hög nivå i samband med tidigare faktakoll, då det helt felaktigt skrevs att det var 56 stridsvagnar som skulle in på en renovering som mer liknar en omfattande service. Jag får skylla på att det vid tillfället inte fanns mer fakta i ämnet än det som redovisades i försvarsmaktens öppna materielplan. Det har nu visat sig efter Ny Tekniks avslöjande, att det således inte är fler än 42 stridsvagnar som ska renoveras!
”Beslutet gäller samtliga stridsvagnar i den svenska insatsorganisationen (IO14)”, uppger Henrik Hedberg, försvarsminister Karin Enströms pressekreterare, via sms. Han förtydligar att det avser 42 stycken.
Tidigare skandal handlade om en halvering av det totala beståndet, men i själva verket är skandalen större än så då det endast en tredjedel av nuvarande stridsvagnsbestånd som ska erhålla renoveringen! Varför berättade inte Cecilia Widegren (m) detta faktum då hon basunerade ut nyheten om satsningen på försvaret? Var det möjligen en medveten mörkning för att få det hela att framstå i bättre dager? Jag är helt övertygad om att hon faktiskt har lyckats lura en mycket stor del av alla som läste artikeln då de publicerades.


Fler oklarheter och en märklig hemligstämpling!

Beslutet sägs ha tagits redan i maj, men inga dokument står att finna. Förklaringen påstås vara att förutsättningarna runt detta "investeringsbeslut" är hemligstämplade, vilket även Cecilia Widegren bekräftar i SR intervjun då hon säger att "det är en miljardinvestering som går till Skövde och Boden" men att den exakta summa är hemlig.

Vi kan trots hemligstämplingen, genom Försvarsmaktens öppna materielplan konstatera att summan för renoveringen av stridsvagnarna är planerad till en summa av 900-1400 miljoner.

Vi kan även genom materielplanen konstatera att anskaffningen/installation av stridsledningssystemet SLB (som är en del i åtgärderna) till totalt 500 fordon bedöms kosta 250-325 miljoner. Detta ger vid hand (om vi räknar på den högre siffran) att installationen på ett enda fordon skulle kosta 650.000:-(!) För dessa 42 stridsvagnar skulle det således kosta totalt ca 27 miljoner.

Vad renoveringen omfattar går också att utläsa på FMV webbsida och presenteras även i Ny Tekniks artikel från dagen. Så varför är då detta hemligstämplat?

Cecilia Widegren hävdar i intervjun att beslutet är hemligt av "förmågeskäl och upphandlingsskäl" något som inte riktigt går att förstå då kostnadsspannet redan återfinns tillsammans vilka förmågor det handlar om, om man ens kan prata om förmågor runt den här upphandlingen då det enligt öppna källor knappt sker någon förändring jmf nuläget. Det luktar snarare missbruk av hemligstämpeln, och det verkliga skälet är möjligen att det är PH (pinsamt hemligt) då åtgärdernas ringa omfattning på endast en tredjedel av vagnarna verkar ske till en mycket stor kostnad!


Märkliga prioriteringar!

Den här bloggen har sedan den startade medvetet undvikt att ställa försvarsgrenarnas olika interessen mot varandra när det kommer till resursfördelning av den enkla anledningen att alla nuvarande förmågor är nödvändiga. Debatten bör givetvis handla om hur vi ökar vår försvarsförmåga på bredden, i synnerhet då vi inte kan förlita oss på någon annan än oss själva när det kommer till försvaret av Sverige.

Men nu har vi passerat en gräns och hamnat långt under den kritiska nivån. Det går det inte längre att undvika att beröra ämnet om hur anslaget prioriteras och fördelas inom Försvarsmakten.

Man måste i en hårt ansatt ekonomi ställa den enorma summan (som en mindre renovering av 42 stycken stridsvagnar medför) jämfört med vad det skulle kosta att åtgärda andra, i mina ögon betydligt större bristområden! I synnerhet när man på försvarsdepartementet konstaterar att "de vagnar som blir över är fullt stridsdugliga” (d.v.s. de vagnar som inte kommer att renoveras).

Det finns tre saker som jag anser borde fått betydligt högre prioritet än att renovera dessa stridsvagnar för miljardbelopp! Det är moderna vapensystem till våra enheter som är satta att upprätthålla skalförsvaret. Korvetter och stridsflygplan används till skillnad från stridsvagnar dagligen i vår nationella beredskap och är de mest tillgängliga och rörliga enheter vi har! Dessa borde således vara högt prioriterade, men så är inte fallet just nu. De åtgärder jag anser vara viktigast handlar primärt om:

 • Markbaserad långräckviddig lv-robot (ersättare till antika Hawk 97)
 • Ny sjömålsrobot till korvetter och JAS 39 (ersättare till föråldrade RBS-15)
 • Luftvärnsrobotar till korvetter ) som i dag helt saknas.

Kostnaden för att anskaffa en ny relevant sjömålsrobot till både Flygvapnet och Marinen skulle enl materielplanen uppgå till 800-1100 miljoner. Noterbart är att Flygvapnet fortfarande nyttjar den numera antika (30 år gamla) RBS-15F från 1980. Att anskaffa och installera lv-robot på samtliga Visbykorvetter skulle uppskattningsvis kosta 2000 miljoner.

Vi kan alltså konstatera att vi skulle kunna omsätta beståndet av RBS-15, alternativt bestycka 2-3 Visbykorvetter med den helt nödvändiga luftvärnsroboten för samma summa som den omtalade stridsvagnsrenoveringen kostar.

När det gäller långräckviddigt markbaserat luftvärn eller luftvärnsrobotar till korvetter så finns det inte ens med i nuvarande materielplan som sträcker sig till 2020. En sådan eventuell anskaffning kommer således att ligga långt bortom 2020! Ny sjömålsrobot finns med men ligger i slutet av perioden. Dessa materielsystem anses således inte vara prioriterade! 


För övrigt börjar det bli tröttsamt att från politiker, och nu även tjänstemän på försvarsdepartementet, höra det ständiga pratet om alla dessa nivåer. Ungefär vad rubriken till detta inlägg försöker åskådliggöra. Allt vi i Sverige gör är tydligen på en mycket hög nivå samtidigt som grannen i öster tydligen fastnat på en nivå som varierar från låg till mycket låg. Mer ärligt vore att säga sanningen. Då räcker det med att bara att skifta plats på de omnämnda aktörerna!
- Kommer regeringen att besluta om mer stridsvagnspengar, till ett steg 2? 
– Nej, det är absolut inte klart. Det enda som är avgjort är de 42 som regeringen tagit beslut om. Men några ytterligare ersättningsvagnar har regeringen inte tagit ställning till, säger Andreas Savelli, handläggare på försvarsdepartementet, som nämner att de nya vagnarna får en ”väldigt hög nivå”.


Bloggar: Wiseman, Cornucopia, Sjätte mannen

25 kommentarer:

 1. Som en soldat mer från armén så håller jag med. Stridsvagnarna hade mycket väl kunnat fortsätta köra på som dom är nu. Pengarna borde ha satsats på något av det du tar upp, tex Lvrobot till Visbykorvetterna.

  SvaraRadera
 2. Som f.d. vagnchef fäller jag en digital tår och suckar...

  :-(

  L

  SvaraRadera
 3. Hål i huvudet är tydligen smittsamt! Eller är det bara ärftligt? Hursomhelst har farsoten spritt sig från regeringen till försvarsdepartementet och därifrån vidare till försvarsmakten. Svininfluensan spred sig mer allmänt. Den drabbade även den intelligenta delen av befolkningen...

  SvaraRadera
 4. Glöm inte heller att beståndet av Strf90 som passerat sin teoretiska livstid är ganska stort. Strf90 har använts både i Liberia och i Afghanistan samt på bredden här hemma i organisationen. En renovering av dessa har diskuterats och planerats men finns det några beslut om vilka eller hur många som kommer att omfattas?
  Strf90 kommer med största sannolikhet användas även i framtida utlandstjänst, det är ett förhållandevis lätt och potent fordon med avsevärt större mobilitet i insatsområden än Strv122 då den hittills varit för tung för infrastrukturen i de insatsområden vi verkat.
  /major don quijote

  SvaraRadera
 5. ”Beslutet gäller samtliga stridsvagnar i den svenska insatsorganisationen (IO14)”

  Ingår inte övriga stridsvagnar i reservbataljonerna, alltså i den Svenska insatsorganisationen (IO14)????
  Folkpartiet lär inte bli glada att de är raderade (Bataljonerna alltså).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Herregud vad vet en pressekreterare?

   Han kan ha menat IntresseOrganisation 14! Detta verkar vara en rörelse med vissa militära inslag som vissa politiska särintressen agerar inom.

   Dessutom är SMS via mobiltelefon ett mycket osäkert medium.

   Vad spelar några bataljoner hit eller dit för roll i den stora svenska försvarsmakten, som dessutom är på en sådan hög nivå att den tenderar att sväva i det blå!

   Sedan skall man komma ihåg att det endast är ett politiskt beslut. Det vill säga att det har egentligen inte hänt någonting ännu.

   Summan som nämns i sammanhanget har FM lämnat tillbaka till staten flera gånger om under de senaste åren p.g.a. underutnyttjande av till delade medel.
   Detta i sin tur beroende på beslutsbrist från regeringen.

   Det mesta av allt detta har dock skett inom den politiska intresseorganisationen och har egentligen inget med vår/brist på försvarsförmåga att göra.

   SUCK och PUST!

   Teaterdirektören.

   P.S. Det kan vara så att folkpartiet är några av de få som vet att de där bataljonerna finns?
   Herr Widman satt ju med i gruppen som stoppade renoveringen för några år sedan. Dock trodde han nyligen att vagnarna ändå skulle vara klara till 2014 ?!?
   Sammanblandning av de två olika organisationerna kan nvara en orsak?
   P.S.2 Kommentaren kan innehålla spår av ironi och sarkasmer!

   Radera
 6. Jag är landkrabba och kan inte ens åka finlandsfärja utan att kräkas.

  Men jag håller helt och hållet med dig om att man i det här fallet borde lägga pengarna på andra försvarsgrenar.

  SvaraRadera
 7. Inte helt på temat, men har Ryssarna införskaffat stridsbåt90?
  Deras nya "Project 03160 Raptor high speed patrol boat" är något helt ofantligt lik stridsbåten.

  http://www.navyrecognition.com/index.php?option=com_content&task=view&id=1202

  SvaraRadera
 8. "Detta ger vid hand (om vi räknar på den högre siffran) att installationen på ett enda fordon skulle kosta 650.000:-(!)"

  Detta låter i mina öron som en förhållandevis låg siffra. Jämför med priset på ledningssystem/lösningar som har sitt ursprung i NBF.

  SvaraRadera
 9. Värt att ha i åtanke är att skall vi fortsätta nyttja 122-systemet så måste det renoveras. Vissa reservdelar tillverkas inte längre och skall inte samtliga vagnar på sikt bli ståendes obrukbara så måste nått till. Antal vagnar som får renoveringen är väldigt lågt och slitaget på dessa kommer bli högt. Jag vet att Strf90 systemets äldre vagnar är i samma sits och att inte det har tagits nått beslut i det avseendet är uselt. Sen vad man skall prioritera, sjömålsrobotar eller stridsvagnar det får nån med mer betalt än mig svara på.
  //Strv-officer

  SvaraRadera
 10. eller varför inte göra som Holland och Canada och avskaffa stridsvagnar helt och hållet...
  Båda har gjort det med skälet att de sällan kan användas på internationella insatser.
  För övrigt så köpte väl Brasilien Leo A7 versionen för under miljonen Euro stycket.. dock kostar driften något mer...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Till skillnad från danskarna, vilkas stridsvagnar varit mycket uppskattade både i Bosnien och Afghanistan om jag inte minns fel...

   Radera
  2. Kanada har haft både Leopard 1 och Leopard 2A6 i Afghanistan.
   Dom köpte nya vagnar direkt av KMW och fick leasa vagnar av Bundeswehr tills dom fick dessa.

   Här kan man få en glimt av dom.
   http://www.youtube.com/watch?v=Mw01MIhMvEo

   Radera
 11. Ja, vad tror Ni hände med 5 nedlagda AmfBat? De köptes upp av vår store granne i öster via bulvaner. De har ju en ganska lång kust utanför Kaliningrad så de behöver nog alla stridsbåtarna...OBS! Viss ironi kan förekomma.
  Nathan C Brittles

  SvaraRadera
 12. Jag förstår inte matematiken.
  42 st vagnar på 4 st kompanier ger 10,5 vagnar per kompani ( 0,5 ?)
  Ett kompani med 3 vagnar per pluton ger (3x3)+2=11 vagnar.
  Men i IO14 vill man utöka till 4 st vagnar per pluton vilket ger (4x3)+2=14 vagnar. Vilket till slut leder till 56 st vagnar att modifiera.

  Var kommer 42 st ifrån??

  SvaraRadera
  Svar
  1. IO14 består av 3 fristående strv-komp. Varje kompani består av 14 strv. Där har du dina 42 vagnar. Varje pluton har 4 vagnar samt att L1 och L2 är strv. kompaniet har även en fjärde pluton, en stridstross med bgbv120, L3, E-grp, packgrupp o.s.v.
   Det finns utöver detta ett antal 122B i beredskap för internationell tjänst för ovanstående 3 kompaniers personal att nyttja vid behov.
   Gotlandskompaniet kommer att bestå av 122A utan personal.
   //Strv-officer

   Radera
 13. Cecilia Widegren från Västra Götalands läns östra valkrets, Skaraborg. Skövde kommun ingår i valkretsen.
  I vilken valkrets ingår Visby Korvetterna, Gotland?

  SvaraRadera
 14. Den nya huvudstridsvagnen i Ryssland - T-99 Armata lär komma ut på förbanden år 2015. Till 2012 skall 2300 st vara levererade.
  Huvudkanon: 12,5 cm - automatladdad
  Sekundär kanon: 57 mm granatspruta
  Kulspruta: 12,7 mm
  Besättningsmän Tre
  Vikt: 52 ton

  Lars

  SvaraRadera
 15. En stor andel av renoveringskostnaden är utveckling och utprovning av de nya apparaterna och mjukvarorna och då är det förbaskat dumsnålt att inte köpa serietillverkning av apparater till alla individer vi har i förråden.

  Jag håller med om att skalförsvarets förmåga är viktigare än armén men skall vi över huvud taget ha en förmåga att göra något på den egna marken med ett begränsat antal soldater behöver vi byta ut delar som är slitna eller hopplöst föråldrade.

  SvaraRadera
 16. Att regeringen nu godkänner en uppgradering av stridsvagnar är vad politikernan vill, vad Skipper undrar över var som jag uppfattade det varför man prioriterade detta före ett robotfösvar till Sveriges korvetter.
  En analys av det kan ju ge besked om vad som styr utvecklingen av försvaret. Är det militärens behov som kommer främst eller finns politiska motiv som är starkare. Min uppfattning är att upprustningen av stridsvagnarna hade enbart politiska motiv. När inte militären själv får besluta inom bugetram är det illa ! Det var vad Skipper antydde, det borde försvarsbloggarna reagera på.

  SvaraRadera
 17. Korruption?
  Har moderaterna fått pengar av ett företag som har saltat räkningen?
  Eller begriper moderaterna inget om militär utrustning.

  Något är konstigt, batteribyte? om dom vill hemlighålla någon uppgradering så kunde dom säga att pengarna går dit men batteribyte kan inte kosta så mycket, varför nämner dom ens det?
  Varför ska dom byta batterier?
  Sätt en låda på utsidan av tanken med litiumbaterier om dom behöver mer ström.
  i vagnen är litiumbatterier farliga om dom skadas för dom kan explodera.

  Jag får nog hålla med skipper om att pengarna skulle satsas på skalskyddet, stridsvagnarna kan endast användas när fi har brutit igenom skalskyddet.

  Uppgraderas stridsvagnarna till att fungera utomlands?
  Vi ska inte vara utomlands med tung materiel för vi saknar den förmågan.

  Jag tror inte att Putin vill anfalla oss och det är tur för oss.
  Om Sovjet hade varit kvar så skulle jag varit oroad.

  SvaraRadera
 18. @anonym 0928
  Om ekonomiska medel skall spenderas på skalförsvar typ luftvärn alternativt stridsvagnar är inte bara baserat på politiska motiv.
  Vilken försvarsgren som skall få mest medel har alltid varit ett internt FM trätoämne.

  SvaraRadera
 19. Hej på er!

  Jag flyttade från Sverige till Finland för sådär 22 år sedan. Då hade Sverige en armé som kunde uppbåda vadå, en halv miljon man? Strv 103 och Centurion fanns det hundratals av, och man hade en massa nyinköpta (men lite gamla kanske) östtyska IFV:er (ledsen om jag inte behärskar nomenklaturen riktigt - infanterikanonvagnar?), och övade på brigadnivå. Någon gång till och med på fördelningsnivå. Nu har ni alltså 42 insatsklara stridsvagnar kvar och några hundra man i en armé som i huvudsak är utlokaliserad till Afghanistan.

  De där stridsvagnarna då. 42 stycken. Säg att det blir skarpt läge. Efter förbekämpning och flyganfall har ni kanske hälften kvar (ni har inget luftvärn heller att tala om om jag förstått saken rätt). Säg 20 stridsvagnar utspridda på ett antal bataljoner (som inte finns än). Säg att ni kan få loss 7-8 stycken till ett motanfall. Det är inte ens en taktisk insats, möjligen operativ för att kanske fördröja eller hindra på plutons- eller kompaninivå. Vad ska den "förmågan" vara bra för?

  Alltså, vad håller ni på med hemma i fosterlandet? Här skrattar man åt det svenska försvaret. Ryska bombplan kan härja fritt med er. Jag blir faktiskt ledsen av att läsa om det. Så var det inte förr.

  Vill ni verkligen ha det så här? Har ni inte dessutom lovat Baltikum militärt stöd i händelse av kris eller krig? Hur ska det gå till? Har ni ens några flygplan att flytta trupp med? Transportfartyg av roro-typ? Och vilken trupp förresten? Alla är ju utomlands.

  Samma situation här vore otänkbar. Satsar man inte på försvaret här blir man inte ens invald i riksdagen. Försvaret av Finland är blodigt allvar, inte en budgetpost man helst vill slippa.

  Fin blogg däremot, insatt och sakligt. Mycket du skriver om gäller även här i Finland, även om er försvarsdebatt är lite ensidig. Men tack alltså för en trevlig blogg!

  // Johan, Helsingfors

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi kan bara hoppas att ni lär av alla misstag vi gör.

   Radera
 20. Saxat ur FM materielförsörjningsplan 2014-2021 angående att ersätta Hawk i armén.

  Projekt: AA.1660204 Anskaffa MR Lv
  Omfattning Uppdraget avser anskaffning
  av luftvärnssystem till minst en Lv-bataljon

  http://www.forsvarsmakten.se/upload/Matriel_teknik/MP%2013%20Materielf%C3%B6rs%C3%B6rjning_2014-2021%20%281%29.pdf

  /TS

  SvaraRadera

REGLERNA FÖR KOMMENTARER KOMMER NU PÅ FÖREKOMMEN ANLEDNING ATT SKÄRPAS:
- Kommentarer som ej håller sig till ämnet kommer att refuseras
- Skriv kortfattat och kärnfullt
- Personangrepp publiceras ej
- Håll en god ton i kommentarerna