28 november 2010

Den stelbenta Försvarsmakten

I en artikel skriven av "krigsreportern" Johanne Hildebrand publicerad på SVD, så förs diskussionen angående den omtalade stridsvästen som inte passar någon, och som ingen vill bära, och en hel del annat.

Försvarsmakten har infört förbud att använda något annat än Försvarsmaktens tilldelade materiel. Något som hade varit helt i sin ordning om tilldelad materiel hade uppfyllt funktionen efter krigets krav. Men nu gör den inte det, vilket tydligt visat sig då de flesta köpt egna västar för tusentals kronor från egen ficka. Detta är väl ett underbetyg på Försvarsmaktens materiel om något.


Istället för att köpa in en stridsväst som soldaterna vill ha och känner sig trygga med tvingar man dem bära en väst ingen vill ha. Ett onödigt byråkratiskt beslut som enbart har skapat misstro och bitterhet bland soldaterna.

I artikeln framgår även att personal väljer att lämna Försvarsmakten p.g.a organisationens stelbenthet och oförmåga att tillgodose personalens behov. Frågan är var detta skall sluta?
Personligen så har jag en mycket stor farhåga att den personal vi vill ha till Försvarsmakten är tillräckligt kompetenta, erfarna och eftertraktade på den civila arbetsmarknaden att Försvarsmakten kommer att gå miste om många individer just på grund av ovanstående anledningar.

De som i stället söker sig till Försvarsmakten, kommer i värsta fall i stället att vara de vi inte vill ha av olika anledningar. Försvarsmakten är inte, trots att Försvarsmakten ledning hävdar motsatsen, en så bra arbetsgivare som många vill tro. Här finns det mycket att jobba på....

Ovanstående problem är exakt sådant som får soldaterna att säga att de har världens bästa jobb, men världens sämsta arbetsgivare. En kritik som Försvarsmakten borde ta till sig nu när myndigheten ska framstå som en attraktiv arbetsgivare. Bara i år läggs 135 miljoner på marknadsföring för att rekrytera soldater, officerare och specialister. Tänk om hälften hade satsats på ett effektivare och bättre understöd av personal man redan har. Då hade fler av de soldater som redan utbildats för en massa pengar stannat kvar i organisationen med all sin dyrköpta erfarenhet.
Hur många av dagens anställda i Försvarsmakten kan räcka hand upp och instämma i påståendet att "de har världens bästa jobb, men världens sämsta arbetsgivare?"

7 kommentarer:

  1. 135 miljoner för rekrytering... Med amerikanska kostnadserfarenheter räcker det till 2250 soldater! Hoppas att FM är lite effektivare men fa´n trot!

    SvaraRadera
  2. *handen i luften*

    SvaraRadera
  3. Det sista citatet är ett gammalt fint citat som florerat i korridorerna dem senaste åren.
    Jag kan bara instämma Skipper. Jag hade gärna stannat kvar, men det enda logiska är att sluta.
    Jag tror inte på detta....

    SvaraRadera
  4. Jag håller också handen i luften. Men med en viss modifikation... Vi skulle kunna ha världens bästa jobb, FML har gjort och gör allt för att vi inte skall ha det. Alltså, vi har tyvärr ett mediokert till dåligt jobb pga sämsta tänkbara arbetsgivare!

    SvaraRadera
  5. *handen i luften*

    Tyvärr är stridsvästfrågan bara en liten del av ett mycket stort problem. Suck.

    SvaraRadera
  6. Det finns fler exempel på materiel som inte är avpassade för den specifika verksamheten.
    Den som tex planerar att marschera längre sträckor med tyngre packning bör inte använda Försvarsmaktens kängor. Kanske låter märkligt men det finns förband där det inte är helt ovanligt att soldater får sprickor i fotens skelettdelar under grundutbildningen pga av för mjuka kängor.
    Men egna kängor är ju som tur är fortfarande tillåtet, men vem vet. Kanske skall det snart statueras exempel igen. För det är väl det som menas med ledarskap. Att statuera exempel. Eller har jag missuppfattat något. Kanske jag sov under ledarskapsutbildningen.

    SvaraRadera
  7. Vad som inte framgår av diskussionen är att de västar som soldaterna förespråkar och köper själva syns i mörkersikte som ett reflekterande grönt material, som att måla en tioringad måltavla på sig själv. Lite nyanserad och moget övervägande av ens eget val kanske måste till innan man kritiserar det val av materiel som andra gjort?

    SvaraRadera

REGLERNA FÖR KOMMENTARER KOMMER NU PÅ FÖREKOMMEN ANLEDNING ATT SKÄRPAS:
- Kommentarer som ej håller sig till ämnet kommer att refuseras
- Skriv kortfattat och kärnfullt
- Personangrepp publiceras ej
- Håll en god ton i kommentarerna