12 november 2010

Det ser mörkt ut för en erättare till Torped 45I marinen finns i dag två typer av torpedsystem.

Det tunga torpedsystemet 613 och den nyare torped 62 används främst för bekämpning av ytfartyg från ubåt. Tidigare fanns dessa system även på robotbåtarna fram till 2005, då de avvecklades. Tung torped har en kolvmotor (fungerar ungefär som en ångmaskin) och drivs med torpedbränsle (väteperoxid) och har en tubdiameter på 53cm. Det andra lätta torpedsystemet, torped 45, är en torped främst avsedd för ubåtsjakt och är batteridriven. Tubdiametern är 40cm.

Tung torped från ytan är i dag egentligen inget alternativ, då utvecklingen av sjömålsrobotar gått framåt i rasande takt. Däremot från en ubåt, så är det fortfarande kanske ett av de bästa vapnen mot en invasionsstyrka där det handlar om att sänka tonnage.

Marinens lätta torped, torped 45, som är avsedd att användas för ubåtsjakt och kan skjutas både från våra Svenska korvetter och ubåtar. Torpeden går enligt uppgifter ut år 2015 och måste ersättas. Enligt SAAB Dynamics i Motala, som under alla år har tillverkat de Svenska torpederna, så finns det ingen annan tillverkare som har en torped som klarar de tuffa förhållandena som råder i svenska kustvatten vilket innbär trånga, grunda vatten med bergsformationer på bottnen. Idag finns det sju tillverkare av torpeder i världen men samtliga bygger torpeder som är avsedda att användas på öppet hav och djupa vatten.

Regeringen har begärt riksdagens godkännande vid två tillfällen (september 2008, samt oktober 2010) om att under 2011 få besluta om:
- anskaffning av nya splitterskyddade bandvagnar
- ny lätt torped
- vidmakthållande och vidareutveckling av JAS 39 C/D


Nu ser det dock ut att bli problematiskt ur ett försvarsperpektiv då SAAB Dynamics varslar 200 personer varav samtliga 130 personer som jobbar med torpedutveckling och tillverkning i Motala.

- Allt bygger ju på att vi får de svenska beställningarna. Torpedsidan är ju helt beroende av Sverige. Efterfrågas inte kompetensen blir det avveckling, säger Tomas Samuelsson.
Ska man tolka det som att Saab sätter press på regeringen att få en beställning?
- Det är klart att man kan se det på det sättet, men det är ju fakta, att om det inte kommer några nya beställningar måste vi ju agera. Man har ju senarelagt beställningen på Torped45, därför kan vi inte bedriva verksamheten långsiktigt, säger Tomas Samuelsson.

Det är med andra ord viktigt för Försvarsmakten att Dynamics får ordern på en ny lätt torped. Då propagerar jag inte för att behålla försvarsindustrin, utan helt enkelt för att FM ska kunna erhålla ett vapensystem anpasat för Svenska vatten. För i det här fallet tror jag SAAB har helt rätt. Det finns ingen annan tillverkare som har kunskapen om hur en torped beter sig i vatten som de Svenska, med allt vad det innebär. Allan Widman har tidigare skrivit ett inlägg i ämnet, men nu ser det som sagt mer mörkt ut än någonsin.

SAAB vill nu snabbt få dit representanter från Försvarsutskottet för att förklara läget enligt lokala media. Det slår självklart hårt mot en liten stad som Motala att förlora jobben, men även mot FM om inga fler torpeder kommer att konstrueras där den enorma kunskapsbanken avseende undervattensvapen finns ackumulerad.

Sedan tidigare har regeringen beslutat att avbryta projektet med enhetsplattformen TMS (Torped, Mina Sensor) som också utveclades i Motala.

Regeringen anser att det svenska försvaret ska ha ändamålsenlig materiel, men det som är tillräckligt för andra länder måste också kunna vara tillräckligt för Sverige. Det är inte alltid kostnadseffektivt att ligga steget före utvecklingen i övriga världen.
Är det måhända erfarenheterna av Visbyprojektet och SEP som fått regeringen att tänka i dessa banor?

Frågan är vad som kommer att hända med systemet AUV62 eller Sapphires som den också benämns. Det systemet har redan som prototyp visat en enorm potential och borde definitivt införskaffas som sensor till Marinen. Läs gärna om systemet här och här.

Sammanfattningsvis - Beställ Torped 45 nu - Innan det är försent, och innan vi har ytterligare ett förmågeglapp!

7 kommentarer:

 1. Ytterkigare ett i raden av FML:s tillkortakommanden vad gäller militärstrategisk ledning.

  SAAB gör helt rätt. Deras uppgift är att tjäna pengar åt aktieägarna. Finns inga beställningar att tjäna pengra på så blir det arbetsbrist.

  Men skall vi lyckas finansiera L10 så kanske priset för det är avveckling av ubåtsvapnet och i så fall är det ju en listig plan att börja med att göra ubåtarna vapenlösa....

  SvaraRadera
 2. Nu tycker jag det var mycket eländesforskning från föregående talare. Regeringen har genom höstbudgeten beslutat att en ny lätt torped skall beställas! Menar du att försvarsmaktsledningen skal sätta stopp för detta? Knappast troligt. Eller menar du att FML har fördröjt anskaffningen genom att inte riktigt veta vad de skall använda pengarna till? Om så är fallet är det uppdragsgivaren, svenska staten, som varit otydlig med vad den vill med FM. Och så har ju varit fallet fram till den strategiska timeoutens slut i Augusti 2008.

  Att börja svamla om att ubåtsvapnet skall läggas ner till fördel för L10 är ganska löjeväckande med tanke på att nya ubåtar(A26) redan är beställda och att försvarsministern tydligt sagt att flottans huvudfokus skall ligga på nationellt försvar, inte internationella insatser. Och det är som Skipper säger, U-båtar kommer till bäst nytta vid nationellt försvar genom att sänka tonnage. L10 lär inte skicka särskilt många ton till östersjöns botten. Särskilt inte om det får en RoRo liknande utformning.

  /H

  SvaraRadera
 3. En ubåt är dessutom den bästa ubåtsjägaren och underrättelseinhämtaren. Allt i det nationella försvarets anda.

  Ibland blir det tyvärr lätt en eländesskildring, så vi får kanske lyfta fram ljusglimtarna emellanåt. Det kanske skulle få ett alldeles eget inlägg framöver.

  SvaraRadera
 4. Hoppsan !

  Det där med ubåtar var visst en öm tå.... ;-)

  Skipper - hittar Du några ljusglimtar så är det definitivt värt ett eget inlägg !

  SvaraRadera
 5. För övrigt är det inte FMV utan Fö som beslutat att upphandlingen inte ska ske riktat utan som offentlig upphandling.

  SvaraRadera
 6. Vaddå ny torped? Livstidsförlängning är det väl? Tp45 togs ju fram under ubåtsincidenttiden, genom att utveckla en ny målsökare till Tp43.

  CTV i Motala... läggs ner oavsett beställning. Men vid beställning samlokaliseras resterna med Dynamics i Linköping på Tanneforsområdet. Dvs den linköpingsboende delen av personalen kan sluta pendla och motalaboende får börja pendla.

  SvaraRadera
 7. Borde inte Tung Torped funka mot ytmål från tex Visby, hon borde ju kunna smyga sig nära inpå en motståndare under rätt förutsättningar och att avfyra en torped är inte lika spektakulärt som ett robotskott om man vill hemlighålla sin position.

  SvaraRadera

REGLERNA FÖR KOMMENTARER KOMMER NU PÅ FÖREKOMMEN ANLEDNING ATT SKÄRPAS:
- Kommentarer som ej håller sig till ämnet kommer att refuseras
- Skriv kortfattat och kärnfullt
- Personangrepp publiceras ej
- Håll en god ton i kommentarerna