1 november 2010

Storbrittanien står inför stora försvarsnedskärningar


Nu har Brittiska premiärministern David Cameron beskrivit vissa detaljer i den första strategiska revideringen av försvaret sedan 1998. Flottan och Flygvapnet ser ut att gå lindrigast ut ur detta, medan Armén får ta den stora smällen. Så här ser detaljerna ut i stort för de olika delarna.


MARINEN
Hangarfartyget Ark Royal, som tog i drift 1985 kommer att avvecklas omedelbart, istället för 2014 som tidigare planerat. Kvar blir då endast HMS Illustrious. Det första fartyget i serien om tre, HMS Invincible (som för övrigt deltog under Falklandskriget) ligger i malpåse sedan 2005.

Konstruktionen av de två nya hangarfartygen, HMS Queen Elizabeth och HMS Prince of Wales kommer att fortsätta eftersom det skulle kosta mer att avbryta projekt än att gå vidare med dem. Projektets prislapp ligger just nu på 5,5 miljarder pund (ca 55 miljarder SEK) Anmärkningsvärt är att ett av dessa två helt nya hangarfartyg direkt kommer läggas i malpåse.

Man har nyligen också tagit ett beslut att beväpna fartyget med Joint Strike Fighter istället för trotjänaren Harrier. Bara detta har ökat projektkostnaden med 500 miljoner pund.

Flottan kommer att minskas med  totalt 5.000 man.
Ytstridsfartygen kommer att minskas från 23 till 19. Den nya jagaren Type 45 är under införande samtidigt som Type 22 fregatter och Type 42 jagarna succesivt fasas ut.

En ny flotta av Astute-klass reaktordrivna ubåtar är under införande samtidigt som Trafalgar och Swifsureubåtarna fasas ut.

Avseende SSBN ubåtarna av Vanguard-klass med Trident robotar så vill man spara in pengar även där genom att minska antalet stridsspetsar på varje fartyg från 48 till 40. Storbritanniens kärnstridsspetsar kommer att minska från 160 till mindre än 120. Det slutliga beslut i just denna fråga kommer skjutas till 2016 efter nästa allmänna val.

FLYGVAPNET
Harrier och Nimrod planen ska skrotas. Några skvadroner av Tornado sparas.
Joint Strike Fighter och en moderniserad Eurofighter kommer att ligga till grund för RAF flotta av flygplan och det kommer att skjutas till extra pengar för ny UAV.

Transportflyget kommer att uppgraderas med A400M och A330 flygplan, som ersätter Tristar och VC-10. Vissa av flygvapnetets baser stängs ner och 5.000 man kommer att förlora sina jobb under de närmaste fem åren. Avseende helikoptrar så kommer man att utöka med 12 Chinook helikoptrar för att öka flexibiliteten framförallt i Afghanistan.

 ARMÉN
Armén kommer att skäras ned  med upp till 7.000 man under de kommande fem åren, och förlorar 40% av stridsvagnarna och 35% av det tunga artilleriet. Man kommer att avveckla en armébrigad av sex befintliga.

ÖVRIGT
Försvarsministeriet kommer att minskas med 25.000 civilanställda under de kommande fem åren. De kommer också att sälja "onödiga" byggnader och tillgångar.

6 kommentarer:

 1. En förståelig utveckling med tanke på det brittiska budgetläget.

  Man kan undra vad de skall ersätta sina Nimrod med, eller är MPRA en förmåga som de skall överge?

  / Commander

  SvaraRadera
 2. Hur sköts brittiska försvarets fastigheter?

  Jag ser nästan framför mig hur avyttrandet av "onödiga" byggnader istället ger en fördubbling av hyran på återstående byggnader..

  =)

  SvaraRadera
 3. Ministery of Defence - Defence Estates http://www.mod.uk/DefenceInternet/MicroSite/DE/ http://en.wikipedia.org/wiki/Defence_Estates
  Sköter försvarets alla byggnader, mark och personalbostäder på ett logiskt sätt. Om jag förstått saken rätt betalar försvaret inga hyror, utan kostnaderna tas helt enkelt ur statskassan via DE.
  I landet tvärtom leker man marknadsekonomi fast man har monopol och pressar sin ende kund på ockerhyror. Betydande del av budgeten går därför till att driva karusellen till just ingen nytta. /EK

  SvaraRadera
 4. @Commander:
  Man skrotar den gamla versionen och får en helt ny Nimrod med utökad frömåga.

  @Anonym 13:52:
  Ja, vårt kära Fortverk skulle behöva sig en objektiv granskning. Det blir nog ett litet inlägg i den frågan framöver.

  SvaraRadera
 5. @Skipper:
  Även den nya Nimrod läggs ner tillsammans med RAF Lossiemouth. Det som också ska nämnas är att RN helt befrias från Harriers.

  SvaraRadera
 6. Hej, trevligt med en blogg som tar upp marina frågor och inte bara i Svergie.

  http://defpro.com/daily/details/684
  läs gärna artiklen. här är mina funderingar

  Tycker inte de här nödvändigtvis behöver vara en nackdel, utan hoppas att de på längre sikt kan bli startskottet för ett EU försvar, ett mer sammarbetsvilligt GRB i försvarsfrågor etc. Finns ju också en möjlighet att USNs minskar antalet hangarfartyg från 11 till 9-10 st. kanske leder till att man skär ner på antalet carrier airwings ist. för själva fartyget. De kan öppna möjligheten för andra nationer att basera flyg där, japan? australien? Blir svårt vid konflikter med RoE, nationella intressen och dyl, men som show of force, soft power?. ajja, bara lite som ja snappat upp och lite egna tankar.

  SvaraRadera

REGLERNA FÖR KOMMENTARER KOMMER NU PÅ FÖREKOMMEN ANLEDNING ATT SKÄRPAS:
- Kommentarer som ej håller sig till ämnet kommer att refuseras
- Skriv kortfattat och kärnfullt
- Personangrepp publiceras ej
- Håll en god ton i kommentarerna