4 november 2010

Grundstötta ubåten HMS Astute fick ytterligare skador

Den brittiska grundstötta atomubåten HMS Astute som jag skrev om under förra veckan, fick ytterligare en skada under försöken att dra loss henne från grund under gårdagen. Se ett TV inslag från BBC här.

Pinsamt säger brittisk media, men under sådana omständigheter att dra loss något så tungt från ett grund så får man nästan räkna med vissa smärre problem och följdskador.

Man borde rimligtvis istället lägga fokus på grundfrågan, hur ubåten kunde hamna så mycket utanför aktuell led. BBC gjorde bara någon månad innan grundstötningen ett repotage ombord på den aktuella ubåten. I inslaget beskriver fartygschefen ubåtens nya manöversystem som bygger på helt ny teknologi där man inte längre styr på vanligt sätt. En möjlig orsak? Se fartygschefen beskriva systemet i inslaget.

2 kommentarer:

  1. Det nya manöversystemet man pratar om är ett flybywire-system ungefär som de som använts i svenska ubåtar sedan tidigt 80-tal. Möjligtvis är det på något sätt integrerat i ledningssystemet också men det är förmodligen inte någon framkantsteknologi det handlar om.

    SvaraRadera

REGLERNA FÖR KOMMENTARER KOMMER NU PÅ FÖREKOMMEN ANLEDNING ATT SKÄRPAS:
- Kommentarer som ej håller sig till ämnet kommer att refuseras
- Skriv kortfattat och kärnfullt
- Personangrepp publiceras ej
- Håll en god ton i kommentarerna