2 november 2010

Utbildning av sjömän till marinens förband


Idag skriver Commander ett bra inlägg på sin blogg som jag väljer att haka på.

Jag instämmer med det Commander skriver. Marinens skonerter fyller en viktig funktion för den grundläggande sjömansskapsutbildningen, ingen tvekan om den saken. Men observera ordet grundläggande.

Flottiljerna vill egentligen inte alls syssla med utbildning, vilket är helt rätt. De vill att Sjöstridsskolan levererar en färdigutbildad produkt (sjöman) i rätt tid, och med rätt utbildning för sin tjänst, vilket också vore rimligt.

I dag kan man genomföra grundläggande utbildning ombord Skonerter och teoretisk utbildning vid Sjöstridsskolan. Men därifrån, till att kunna gå in i en befattning på ett insatsförband så krävs det praktik.
Med andra ord finns det ett förmågeglapp även i Marinens utbildning.

En mycket smakfull och effektiv lösning vore att tillföra Sjöstridsskolan fartyg för att kunna genomföra den praktiken. Det finns idag minröjningsfartyg typ Styrsö som ligger i malpåse. Det hade varit en alldeles utmärkt plattform att bemanna för att utbilda sjömän (och officerare) till förbanden.

En korvett typ Göteborg hade varit ett annat bra alternativ för att utbilda personal till ytstridsfartygen. Ännu mer smakfullt (billigare), en av de avvecklade patrullbåtarna efter att ha stoppat in ett par CETRIS konsoller som ändå skall disponeras av Sjöstridsskolan.

Detta är inga orimliga lösningar. Däremot hade det gett oerhört mycket "pang för pengarna", och våra insatsförband hade fått ut betydligt mer "färdiga" sjömän och offficerare. Se bara möjligheten att öva grundläggande havsövervakning, samband, stridsledning, telekrig, artilleriskjutningar, ubåtsjakt, robotstrid, minjakt med ROV mm. mm. i den rätta miljön, d.v.s. till sjöss!

Utbildning av soldater till Amfibieförbanden har sannolikt samma problemområden att brottas med. En fördel man har borde trots allt vara att man har sin del av skolan (Amfibiestridssektionen) geografiskt placerad inom Amfibieregementets område. Man har även tillgångar till båtar och annan materiel på plats. Det är också enklare att skicka med en elev på en fältövning än att få en plats på ett redan fyllt fartyg. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

REGLERNA FÖR KOMMENTARER KOMMER NU PÅ FÖREKOMMEN ANLEDNING ATT SKÄRPAS:
- Kommentarer som ej håller sig till ämnet kommer att refuseras
- Skriv kortfattat och kärnfullt
- Personangrepp publiceras ej
- Håll en god ton i kommentarerna