15 november 2010

Personalen - Försvarsmaktens viktigaste resurs


Arbetsbrist är ett nytt modeord!
Officerare sägs upp på grund av arbetsbrist heter det numera när vissa väljer att inte skriva på det nya anställningsavtalet "in blanco".

Arbetsbrist är vi tvärt om, absolut inte är drabbade av. Vi lider däremot av en relativt stor brist på personal på många platser inom FM, vilket även påvisades av riksrevisionen för drygt ett år sedan. Läs även detta.

Att personalen är Försvarsmaktens viktigaste resurs, som det så fint heter, märks det inte mycket av. Ännu värre blir det dessutom när den lilla skara som finns kvar på olika enheter, succesivt tvingas till att administrera sig själva. Något som det tidigare fanns administrativ personal för, med syfte att avlasta personal som är anställd för att göra helt andra saker. Att Försvarsmakten nu medvetet väljer att gå den vägen (PRIO) är både olyckligt och märkligt. Kortsiktigt kan det förstås ge ett sken av att det kommer att spara lite pengar. Men hur mycket annat (kärnverksamhet) som blir försakat till förmån för admnistration, är nog betydligt svårare att mäta.


Frågan är då, gör man något åt dessa brister här och nu?
Nästa fråga är, har förbanden en långsiktig plan för att lösa detta på sikt?

Jag skulle gärna önska att det var så, men jag tror tyvärr verkligheten är en annan. För om man haft det, så hade sannolikt inte situationen varit så som den är idag. Då hade man för ett antal år sedan, sett till att göra kraftansträngningar för att rekrytera ett stort antal individer till alla dessa bristkategorier, och inte som nu, att endast utbilda en bråkdel av det faktiska behovet, för att sedan se hur utfallet blev. Finns det HR-chefer som har koll på hur många individer i varje kategori det måste tilkomma för att fylla stolarna om, låt säga tre år?

Eller är problemet i stället så enkelt att rekryteringsunderlaget är för dåligt? Om så är fallet så stämmer knappast de glädjesiffror som vårt Högkvarter redovisar när man skall presentera utfallet av de stora rekryteringskampanjerna?

Hur löser man problemet så att våra förband och skolor på sikt blir bemannade utan att vi får sitta med alla vakanser vi lever med idag? Eller kommer det att bli ännu värre, att det går så långt att man får ställa in viktig verksamhet på grund av personalbrist?

Ursäkta, arbetsbrist hette det visst.....

6 kommentarer:

 1. Om det går, se till att ni har ett "slask konto" för tiden ni spenderar med PRIO, administration mm.
  Ett sådant brukar inte vara populärt då det ofta påvisar hur dyrt systemet verkligen är...

  SvaraRadera
 2. I morse, 07:46, var det en intressant intervju på SVT Gomorron Sverige med Jonas Söderström som nu utkommit med boken "Jävla skitsystem!". Mycket kort och koncist om hur oanvändbara (för personalen) skitsystem köps in till stora organisationer för att de ger snygga ekonomiska rapporter, med mer.

  Allt han sa var direkt översättbart till PRIO. Han uppmanade också personal att klaga.

  Kanske läge att starta en insamling så att vi kan köpa in boken och leverera som julklapp till valda delar av HKV?

  (Inslaget går nog i repris idag mellan 16 och 17)

  SvaraRadera
 3. Som varandes ekonomstudent kan jag hålla med om att det verkar som många styrsystem sätts in utan närmare tanke på kostnader och effekter. Men faktum är att verksamhetsstyrning ÄR ett komplicerat område och FM ÄR en mycket komplicerad verksamhet och det gör inte saken bättre att många parametrar är ytterligt imaginära och därmed svåra att mäta. Det kommer nog ta tid och kräva en hel del av personalen med sinom tid lyckas man nog ro projektet i hamn. Styrsystem existerar ju inte för sin egen skull utan är till för att hjälpa verksamheten nå sina mål..

  Jag är också något intresserad av rekryteringsunderlaget, då jag mot bättre vetande sökt mig till försvarsmakten trots att jag innehar högskoleutbildning med marknadsvärde, och läser man det som hittills publicerats i ex. senaste Officerstidningen verkar man ju inte ha några större problem annat är på vissa specialistbefattningar. Glädjesiffror? Vi lever ju trots allt i Sverige och inte nån bananrepublik vad skulle FM ha för incitament för att förvanska statistiken?

  Jag ser det som ett projekt för min egen del att söka anställning. Och det som kommer vara avgörande för mig är inte pengarna, det är hur flexibel FM lyckas vara med hantera min önskan om kontinuerlig personlig utveckling. Går inte det blir det nog tack och adjö. Men jag är optimist och hoppas att det mesta går att lösa, det verkar ju i alla fall vara inställningen från FM sett utifrån..

  Ps Jag är också naturligtvis positivt inställd till utlandstjänstgöring även om jag inte tror det blir så aktuellt i min ev. befattning. Ds

  SvaraRadera
 4. @ Erik:
  I dag finns det flertalet vakanta stolar på varje arbetsplats och enhet. Att som du hänvisar till, att det enbart skulle vara vissa specialistbefattningar som är vakanta är helt fel.

  SvaraRadera
 5. Är inte detta på något sätt i strid med arbetslagstiftningen på något plan, eller kan vi förvänta oss att näringslivet ser hur husse staten gör och erbjuder framöver liknande fina lösningar?

  Undrar om vi inte sålde ut allt vad "anställningstrygghet" heter i samband med detta..?

  Jag vet att FM begärde avsteg från LAS, men på detta sätt??

  SvaraRadera
 6. Kustbevakningen får miljarder som denna skit-organisation kastar i sjön. Omfördela de pengarna till de som bättre behöver dem än stoppa plaströr i käften på vanligt hyggligt folk med flytvästarna på och förarbeviset i handen. Hellre ett bra försvar än plaströrs-muppar.

  SvaraRadera

REGLERNA FÖR KOMMENTARER KOMMER NU PÅ FÖREKOMMEN ANLEDNING ATT SKÄRPAS:
- Kommentarer som ej håller sig till ämnet kommer att refuseras
- Skriv kortfattat och kärnfullt
- Personangrepp publiceras ej
- Håll en god ton i kommentarerna