16 november 2010

Sveriges egen Bagdad Bob?


Vem minns inte Bagdad Bob, eller som han egentligen heter Muhammad Saeed al-Sahaf , Saddam Husseins "informationschef" som stod i TV och förnekade att det skulle finnas Amerikanska trupper i Irak samtidigt som bomberna föll bakom honom i direktsänd TV.

Jag ser ibland vissa likheter med vår egen Försvarsminister Sten Tolgfors. Som vanligt ställer jag frågan om våra politiker i bland förs bakom ljuset av Försvarsmakten, eller om de själva väljer att hitta alternativ genom att vrida och vända på siffror och bokstäver så att det helst plötsligt presenteras som om att allt är guld och gröna skogar?

SVD har idag en artikel som förkunnar det som vi alla redan förstod, eller hade misstänkt. Ett yrkesförsvar med anställda soldater och sjömän blir dyrare än värnpliktsförsvaret. Nyheten baseras på en ny rapport från FOI. Även SVT har gjort ett inslag i ärendet.

Genast rycker då Sten Tolgfors ut för att gjuta olja på vågorna, och dementera uppgifterna med en massa siffror och alternativa slutsatser.
Rapporten tar inte hänsyn till den förstärkning av förbandsanslaget, som vi vill göra. Den bygger på en överföring om två miljarder kronor från stöd och logistik, som en särskild utredning nu arbetar med att möjliggöra.

I detta inlägg från April, då Tolgfors diskuterar samma frågeställning, så hävdar man något helt annat äv vad FOI utredning nu signalerar.
Ovanstående pekar på att det kostar 2,4 gånger mer att utbilda 3 000 insatsklara soldater enligt dagens system och regelverk jämfört med det förslag på utbildningssystem som kommittén lägger fram.

Tolgfors är en klockren politiker som till skillnad mot företrädaren Odenberg går i husses koppel och levererar exakt vad som förväntas. Det gäller att alltid ha svar på tal, och att alltid kunna vända dåliga nyheter till sin egen fördel.


Samma visa var det även då Försvarsministern kommenterade Officersförbundets uppgifter rörande att 8 av 10 officerare såg brister i förmågan till väpnad strid. Då lyckades Tolgfors helt plötsligt vända det hela till att det skulle se helt annorlunda ut om enkäten genomförts nu, för då den genomfördes hade regeringen minsann ännu inte presenterat helt avgörande nyheter för de anställda.

Undersökningen är gjord i våras, det vill säga innan regeringen fattade beslut om anskaffning av en rad centrala materielsystem, bland annat ubåtar, splitterskyddade fordon, radarjaktrobot för Gripen och helikoptrar. Materiel som är nödvändig för IO14. Svaren på frågan om de materiella förutsättningarna att lösa uppgiften blir därför i vart fall delvis inaktuella.

Av någon konstig anledning får jag en stark känsla av att alla dessa, i tid och rum, korrekta och välformulerade kommentarer troligtvis kommer från en slipad pressekreterare, och inte alls av Tolgfors själv. Men detta tillhör som sagt mina egna grundlösa spekulationer.

6 kommentarer:

 1. Bagdadbob var ju ute mer och mer i slutet då han hela tiden var tvungen att hitta på saker.

  Såsom våran "tomhylsa"...

  Att regeringen skrev....
  "att det behövs utbildningskapacitet i norra Sverige för utbildning av ingenjörsförband"
  Det betyder visst att man kan lägga ner 2komp på I19 (dvs allt) och flytta till Eksjö, som saknar förband att öva med och subarktiskt klimat.
  http://gyllenhaals.blogspot.com/2010/11/bodens-ingenjorkompanier-bort.html
  http://www.nsd.se/nyheter/artikel.aspx?ArticleId=5781332

  Fast det är ju en General som tar beslutet, så han måste väl följa Svenska Akademin's ordlista?
  "Generalfel".........

  SvaraRadera
 2. Jag har tidigare berömt vår försvarminister för hans viga och spänstiga akrobatik med siffror och argument. Han gör mig inte besviken den här gången heller.
  Frågan är dock? För vem har man skrivit blogginlägget?
  De flesta vet ju numera att om man inte ser verkligheten som han eller har avvikande analyser och meningar så har man fel. Detta även om han, som i detta fallet, är ganska ensam om att ha rätt.

  Jag hoppas och tror att han inte riktigt menar allt han skriver. Då skulle vi vara riktigt illa ute. Det får nog mest ses som politisk pennfäktning. D.v.s. inget att bry sig om.

  Teaterdirektören.

  SvaraRadera
 3. Jag tror det finns en term för detta sjukdomstillstånd inom psykologin - Förnekelse...

  Brukar oftast inte sluta väl !

  SvaraRadera
 4. Så länge en minister inte begår ett formellt konstitutionellt fel sitter denne säkert.

  Ännu säkrare sitter den som statsministern inte kan hitta någon villig och betrodd partikamrat att ersätta med.

  - Four More Years Sten Sture Tolgfors!

  SvaraRadera
 5. Varje år är det ett satans liv (med all rätta) om att förbanden saknar resurser (pengar, personal och materiel). "Alla uppdrag är i stor fara om vi inte genast får det vi behöver", detta framgår med all önskvärd tydlighet i månadsrapporter, kvartalsrapporter, och DÅR. Men som genom ett trollslag har alla problem löst sig till ÅR och alla har löst sina uppdrag, alla krigsförband (i den mån de utbildas) är krigsplaceringsbara, detta utan att en enda extra resurs tillförts...

  Problemet är att det finns en alltför tydlig koppling mellan förbandets resultat och chefens vitsord.
  Plutonchefen lurar kompanichefen som lurar bataljonchefen som lurar regementschefen som lurar Inspektörer och C PROD Sakavdelning som lurar C PROD och C INS som lurar C LEDS som lurar ÖB som lurar politikerna...

  Chefer på alla nivåer i hela FM måste ta sitt ansvar och våga underkänna sin egen verksamhet (om det finns fog för det) i stället för att rapportera "allt klart" för att få det högre vitsordet/tjänstgöringsomdömet.

  För att ansvar skall kunna utkrävas på den högre nivån (HKV) måste förbandsnivån i officiella rapporter och skrivelser berätta sanningen. Som det är nu så kommer sanningen endast fram vid informella möten vid generalers förbandsbesök alternativt vid chefsmöten på HKV.
  Det skrivna ordet gäller!

  //Åskådare på 1:a parkett

  SvaraRadera

REGLERNA FÖR KOMMENTARER KOMMER NU PÅ FÖREKOMMEN ANLEDNING ATT SKÄRPAS:
- Kommentarer som ej håller sig till ämnet kommer att refuseras
- Skriv kortfattat och kärnfullt
- Personangrepp publiceras ej
- Håll en god ton i kommentarerna