14 december 2010

Basorganisation 2013 och en stor osthyvel

Sverkers julhälsning till personalen blev inte omgaloneringen (tvångsdegraderingen) som många väntat, det blev i stället något helt annat. På många håll inom de marina förbanden sitter nu chefer och sliter sitt hår över de senaste s.k. arbetsunderlagen rörande det som nu kallas "Basorganisation 2013". Ett nytt begrepp för att inta personalramarna inför IO14.

Alla förband verkar nu fått bakläxa. Efter att bara för ett antal månader sedan ha tagit fram personalramar som stämde (hyfsat bra) överrens med verksamheten så kablas nu nya direktiv ut från PROD PLAN med helt andra förutsättningar.

Den tidigare kommunicerade organisationen byggde på "förändringar av GRO" (vilket i klarspråk med stor sannolikhet innebar nedläggning av två förband) vilket nu politikerna efter valet sagt blankt nej till. Antalet huvuden totalt sett inom FM skall ändå vara detsamma, villket innebär att Försvarsmakten nu i stället tar fram den gigantsika osthyveln och skär ner överallt i hela den nuvarande organisationen.

Detta är självklart helt orimligt då samtliga marina förband redan i dag är i absolut minsta laget för att kunna framstå som trovärdiga, både rörande personal och förmågor. En ytterligare minskning är oacceptabel.

Alternativet till detta borde vara att välja bort förmågor och funktioner, något jag hellre förordar av den enkla anledningen att politikerna inte kommer att acceptera detta. Försvarsmakten behöver bli oerhört mycket bättre på att ta tjuren vid hornen, och gå tillbaka till uppdragsgivaren regeringen och meddela att man inte löser ut verksamheten med de tilldelade medel man erhållit, i stället för att som vanligt köra "ankare-i-mössan-principen".

Blir detta verklighet så kommer vi att få se ännu mer administration tryckas neråt, färre chefer på mellannivå, och framför allt färre individer som skall lösa alla tilldelade uppdrag och färre bemannade plattformar. Helt orimligt.

Botten är nu nådd, det går inte att komma lägre ner. Dags för FML att meddela det uppåt till uppdragsgivaren, för en gång skull. I väntan på det så kan alla försvaranställda sitta hemma över julen och fundera på vad det här kommer att innebära för just mig. Tack för julklappen.

6 kommentarer:

 1. "Botten är nu nådd, det går inte att komma lägre ner. Dags att meddela det uppåt till uppdragsgivaren också, för en gång skull. "

  Tror du verkligen - på fullt allvar - att sverker skulle stå med mössan i hand hos tolgfors.....

  ...och att tolgfors skulle ställa sig med mössan i hand hos fredrik...

  Personligen tror jag sannolikheten är större att pricka in sju rätt på lotto....

  I övrigt instämmer jag med varenda stavelse!

  SvaraRadera
 2. Ärligt talat, Sveriges försvarsbudget är av en "betydande" storlek. Jag skulle allvarligt avråda för den enkla vägens argumentation. Före det att artilleri, luftvärn, fältarbetsförmåga eller ubåtar avvecklas finns det åtskillit att göra.

  SvaraRadera
 3. @ Skipper: bra inlägg! Botten när det gäller personalreducering på insatsförband och förbandsnära stöd, är nådd och passerad.

  @ Apan: ja, det finns helt klart åtskilligt annat att göra än att skära i insatsförbanden.

  - HKV 1515 anställda (mil.se)
  - FMV 1516 anställda (fmv.se)
  - FM LOG 3654 anställda (mil.se)
  - FHS 349 anställda (fhs.se)

  Därutöver finns det ett otal "Försvarsmaktsgemensamma" centra och funktionsskolor med ingen eller begränsad uteffekt för insatsförbanden.

  Här borde det gå att ta hem de besparingar som nu skall hämtas hem från de "stående" insatsförbanden.

  När det gäller de stående sjöstridsförbanden är HKV nere och karvar på skelettet, det finns helt enkelt inte mer att ta. Det handlar om att lägga stridsfartyg obemannade till kaj. Inte en särskilt ekonomisk hantering av miljardinvesteringar, eller hur?

  / Commander

  SvaraRadera
 4. Beträffande HKV storlek så håller jag helt med dig. Hälften kunde vara nog. Men visst pågår det ett arbete syftande till en krympning till 950 befattningar (för kontinuerligt tjänstgörande antar jag). Vad fick du siffran 1515 för HKV ifrån?

  FHS är visserligen en egen myndighet, men det är ju FM som betalar det mesta.

  //Sinuhe

  SvaraRadera
 5. Fem kirurger diskuterar vilka patienter som är bäst att operera.

  Den första kirurgen säger:
  - Jag gillar att ha revisorer på operationsbordet eftersom när du öppnar dem är allt inuti numrerat.

  Den andra svarar:
  - Jo, men du skulle pröva elektriker! Allt inuti dem är färgkodat.

  Den trejde kirurgen säger:
  - Nej, jag tycker verkligen att bibliotekarier är bäst, allt inuti dem ligger i alfabetisk ordning.

  Den fjärde kirurgen bryter in:
  - Vet ni, jag gillar hantverkare. Killarna har alltid förståelse när det blir några delar över i slutet och när arbetet tar längre tid än vad du har sagt från början.

  Den femte kirurgen får alla att bli tysta när han konstaterar:
  - Ni har fel allihopa. Generalerna, amiralerna o direktörena i Försvarsmakten är de som är lättast att operera. De har ingen hjärna, inget hjärta, ingen stake och inte någon ryggrad. Dessutom finns det bara två rörliga delar, munnen och röven, och det spelar ingen roll om du byter plats på dem.

  SvaraRadera
 6. @ Sinuhe: siffran är från www.forsvarsmakten.se/hkv, där uppges HKV bestå av 1 115 Yrkesofficerare och 400 Civilanställda vilket ger 1515 tillsvidareanställda. Därutöver ingår tydligen 902 reservofficerare, men de räknade jag inte in då det inte framgår i vilken grad de är aktivt tjänstgörande.

  / Commander

  SvaraRadera

REGLERNA FÖR KOMMENTARER KOMMER NU PÅ FÖREKOMMEN ANLEDNING ATT SKÄRPAS:
- Kommentarer som ej håller sig till ämnet kommer att refuseras
- Skriv kortfattat och kärnfullt
- Personangrepp publiceras ej
- Håll en god ton i kommentarerna