7 december 2010

En skriftlig fråga till Tolgfors?

Jag och många andra har noga följt Allan Widman, och det han sagt och gjort i riksdagen när det gäller fösvarsfrågor. Han har nog gjort mer nytta än någon annan svensk politiker i försvarsrelaterade frågor.

Jag kan också konstatera att Widman skickat ett antal skriftliga frågor i olika ärenden till försvarsministern, något man som riksdagspolitiker har möjlighet att göra.
Hade det inte varit lämpligt att någon svensk försvarspolitiker nu ställer en ny skriftlig fråga till Tolgfors med innebörden:

- Vad avser försvarsministern att vidtaga för åtgärder för att stävja det alltmer utbredda missnöjet från Försvarsmaktens anställda mot ledningen och hanteringen av dess viktigaste resurs - personalen?

Något annat svar än det klassiska Tolgfors-svaret: "Det är en sak som Försvarsmakten är ålagda att hantera intern inom myndigheten" kan vi nog knappast förvänta oss..

Men det kanske åtminstone kan ge en nog så viktig "heads up" till berörda.

5 kommentarer:

 1. Om vi alla som läser detta kopierar frågan i Ditt inlägg och sänder till den/de riksdagmän/kvinnor som stod på den valsedel vi la i kuvertet i september - så kanske någon i iksdagen kan framföra frågan från "sin" väljare till ansvarigt statsråd ?

  SvaraRadera
 2. Aktiemarknaden har alltid rätt. Ett företag är inte bättre än sin senaste notering. Så länge som kursen pekar åt rätt håll är ägarna nöjda och VD sitter säkert.

  Det samma gäller för partierna. Inget parti har vunnit mer kärlek än de nya moderaterna. Valmanskåren älskar vad Fredrik Reinfeldt gör och han är i vart fall inte missnöjd med Sten Sture Tolgfors.

  FRA-debatten rubbade inte försvarsministerns sinnesro och det gör inte välmenande skriftliga frågor heller. Det är bara frågor som tvingar honom att ljuga, som kan bli till gift.

  Ställ aldrig en fråga Du inte kan svaret på. Och det svaret måste vara plågsamt.

  SvaraRadera
 3. Skriftliga frågor till någon som för det första vapenvägrat och för det andra bara är ett lydigt redskap - framgångsfaktorn är mindre än noll!

  Framgången ligger nog i att få de andra partiernas uppmärksamhet och då är ledamöterna i försvarsutskottet en betydligt bättre måltavla. Småpartierna behöver profileringsfrågor och eftersom Sveriges största parti inte verkar ha något som helst intresse för rikets försvar finns det ett tomrum att fylla.

  Bombarderas våra ledamöter i försvarsutskottet med tillräckligt mycket kan de inte huka längre. I kombination med detta skulle också vi medlemmar i officersförbundet uppmana vår sovande förbundsledning att använda våra inbetalda medlemsavgifter till något nyttigare än konferenser och förbundsmöten - nämligen att göra en stor undersökning bland samtliga medlemmar över hur de upplever situationen och vilket förtroende de har för ledningen. Här kan gärna även kombineras med frågor om hur många som aktivt söker ett annat arbete, hur många som inom det kommande åter planerar att aktivt söka annat arbete. För att få lite bättre upplösning kan även detta kombineras med att man får ange vilket kategori personal man tillhör exempelvis flygtekniker, pilot, amröjare osv.

  Sammanställningen av denna enkät bland medlemmarna kommer garanterat att bli en brandfackla som ingen kan sopa under mattan!

  SvaraRadera
 4. Tyvärr inte bara officerare som nu börjar se ig om efter annat arbete utan även bland civilanställda, vilket kommer i min mening får katastrofala följder.
  Kompetens som är svår att tillgå eller tar lång tid att utbilda försvinner, vi kommer få ett stort förmågeglapp inom vissa områden då frågan vem ska stötta US med komm förbindelser? vem ska åtgärda sensorer som packar vilket kommer få földer att tex SjöC/StriC inte har tekniker att åtgörda transmission mm .

  Och för de som ev är kvar kommer detta vara ett ypperligt tillfälle att genomför GLC/GLC man lägger alla äggen i en korg för det är brist på kompetensen tekniker/system personal för att kunna driva flera platser .

  Och nu när man bantat SjöC till 2 platser och 2014 ska det ner till 1 så att det kokar i leden faller bara ledningen i handen att man då kan genomföra projekt på bekostnad av förmåga och funktion. För hur många från GBG/MUSKÖ kommer vilja pendla ?
  Och utan system tekniker i avvaktan på att ny personal är utbildad hur ska US lösa att SAtCom går ner ? blir det burk å snöre? Jag är av den åsikten att detta korthus är till att falla samman och det ganska fort tyvärr

  SvaraRadera
 5. @ Trident:
  Lysande förslag! Jag föreslog detsamma, fast i en (alltför) raljerande utformning i inlägget "Har Armeinspektören kontakt med verkligheten?"

  En seriös enkät skulle vara mycket intressant att ta del av och skulle säkert få politikerna att vakna ooooch skaka om lite i FML!

  / Commander

  SvaraRadera

REGLERNA FÖR KOMMENTARER KOMMER NU PÅ FÖREKOMMEN ANLEDNING ATT SKÄRPAS:
- Kommentarer som ej håller sig till ämnet kommer att refuseras
- Skriv kortfattat och kärnfullt
- Personangrepp publiceras ej
- Håll en god ton i kommentarerna