24 december 2010

Högvakten rånad på automatvapen

Pinsamt var ordet.
Fick den här kommentaren skickad, och jag instämmer till stor del!


Detta var väl ändå droppen som får bägaren att rinna över! Högvakten rånad! Här lägger vi ner en ofattbar stor del av våra förbands arbetstid för att vakta Kungens slott och så räcker tydligen inte det. Vakten blir lurad. Trots vad en tidigare general sa om att "det sista vi lägger ner i Försvarsmakten är Högvakten" så är det hög tid nu. Sätt in proffs på denna monotona uppgift, dvs något vaktbolag och låt våra få förband utbilda och träna sig för den väpnade striden som är deras kärnverksamhet. Lägg ner den militära högvakten! Tomtefar
Pinsamt att inte en vakt, utan två vakter inte ens lyckas freda sig själv och/eller kamraten. Nu har vi förvisso inte speciellt mycket fakta i ärendet än så länge, men kan det kanske finnas brister i utbildning och övning även inom detta grundläggande område?

Frågan är om inte ett vaktbolag hade gjort ett bättre jobb som kommentaren här ovan säger, trots att det svider att behöva välja bort bevakning av kungahuset till förmån för kärnverksamhet. Men detta kommer nog trots allt aldrig hända. Om FM till slut skulle bestå av enbart en enda bataljon så kommer den troligtvis vara allokerad för högvakt.

Expressen
Aftonbladet
SvD
DN

12 kommentarer:

 1. Nej helt fel, tradition kära vänner är viktigt.

  Militärer skall stå närmast Konungen.
  //Förste Sergeanten

  SvaraRadera
 2. De så kallade vakterna är ett skämt! Fjuniga tonåringar utan stake.

  SvaraRadera
 3. Något sånt här kan bara hända i Sverige. En beväpnad vakt som blir rånad på sitt vapen och blir misshandlad. Av två tomtar. Riktigt riktigt pinsamt. Vad är det för mening att ha en vakt utanför slottet som inte törs försvara varken sig själv, sitt vapen, eller slottet, som han är satt att försvara? Självklart ska vi inte ha vakter som brukar våld mot människor, men när vakten blir attackerad så måste han f-n vara beredd att försvara sig och bruka våld. Det måste ha varit en messpropp till vakt.

  SvaraRadera
 4. Har länge sagt att det enklaste sättet att få ett automatvapen i Stockholm är kiosken vid Slottet. Trodde iofs att det skulle ha hänt någon gång. Synd att du har rasistkommentarer på din blogg, oseriöst.

  SvaraRadera
 5. Om de nu siktade ett vapen mot vakten så har dom instruktioner om att lämna över vapnet precis som värdetransportsväktare. Och eftersom de flesta som kommenterar och tycker till inte har någon som helst koll: i vår så sätts Livbataljonen upp som kommer gå majoriteten av alla högvakter.

  SvaraRadera
 6. Äsch de fick väl ett par örfilar, de repar sig snart...

  SvaraRadera
 7. Sverige är gjort till åtlöje!

  Inte så mycket som en kommentar från ÖB, tyvärr är jag inte förvånad...

  Dags för ansvariga att lämna sina platser till förfogande.

  Vad har högvakten kostat det senaste året, förutom en skarp laddad ak5:a?

  ÖB ytterst ansvarig för detta, agera därefter!

  SvaraRadera
 8. Dags att låta Dramaten ta över högvakten...
  Hur mycket pengar har svenska folket fått för ingenting de senaste åren?
  Högvakt, jo jag tackar!

  SvaraRadera
 9. Hörrni tröttmössor och "riktiga krigare" människor! Det är väl inget större problem att råna en skyddsvakt på hans vapen? Risken är ju ganska låg också! Eller vill vi att våra skyddsvakter ska skydda vapnet med sina liv? Om två beväpnade män siktar på var sin skyddsvakt, vill vi att dom ska välja att ta strid? Nej knappast

  SvaraRadera
 10. Anonym nr 3: Hur fasiken lyckades du få detta relaterat till "multi kulti"? En mespropp till svensk blir rånad på sitt skarpladdade vapen utav två obeväpnade tomtar!

  SvaraRadera
 11. Det är nog inte så jäkla lätt att snabbt växla från fredstida tankemönster till verkanseld. Hade det varit enkelt att göra den tempoväxlingen, så hade det vådaskjutits fler stockholmare genom åren.

  SvaraRadera
 12. Re 01:41.
  Har själv stått högvakt dock med AK4:a, hur svårt är det att slå till någon med vapnet. Ännu hellre för sopa nr två som var den som blev av med vapnet, höja vapnet osäkra o vråla halt jag skjuter och i värsta fall skjuta ett varningsskott. Alternativ hugga bajonetten i låret/armen på en av angriparna.

  SvaraRadera

REGLERNA FÖR KOMMENTARER KOMMER NU PÅ FÖREKOMMEN ANLEDNING ATT SKÄRPAS:
- Kommentarer som ej håller sig till ämnet kommer att refuseras
- Skriv kortfattat och kärnfullt
- Personangrepp publiceras ej
- Håll en god ton i kommentarerna