6 juli 2011

Utskjutningsprov av RB-15 inför integration på Visbykorvetter


Kan de senaste tidens diskussion om robotinstallationen ombord Visbykorvetter varit en bidragande orsak till att FMV nu släppt information om just detta, och hur planen för prov och därefter installation av robotsystemet ser ut?

Detta prov har varit känt en längre tid, men eftersom inget material tidigare har publicerats så har det varit oklart rörande sekretessgraden runt detta och således har det ej varit möjligt att skriva om det på bloggen.

Sannolikt är det SAABs gamla testrobot "Sparven", som är en s.k. dummy som fått smaka på en utskjutning igen. För vilken gång i ordningen är oklart, men många skott har den roboten varit med om - om det nu var den man använde. Man har även på FMV hemsida publicerat en film som gjordes i samband med provskottet. Provskottet ser ut att vara genomfört vid FOI "hemliga" provplats Grindsjön.

Om man tittar på filmen så kan man se vissa avvikelser från standardförfarandet vid skjutning med Rb-15. Tuben man använder är en standardtub för Rb-15 MkII med vissa modifieringar. De främre tubluckorna är som synes helt avlägsnade från tuben. De bakre tubluckorna står redan när man dockar tuben mot "avgasröret" i öppet läge. Som synes på filmklippet så testar man sannolikt enbart själva dockningen mot avgaskanalen. Man har också byggt upp en liten del av Visbys fartygsskrov i kolfiber som den bakre delen av avgaskanalen anslutits mot. Man har således troligtvis inte vid detta tillfälle testat fartygets tänkta lucksystem som robottubens framkant skall anslutas mot. Tuben för Rb-15 MkIII ser för övrigt helt annorlunda ut. Frågan är om man i dagsläget alls tagit höjd för en ev. framtida installation av MkIII på Visbykorvetterna?

Provresultatet är självklart inte officiellt, så än vet vi inte när den fortsatta installationen och utskjutningsprovet från en Visbykorvett kommer att ske. Det är ingen vild gissning att det är just fartyget HMS Visby som kommer att genomföra utskjutningsprovet. Hon är nämligen (trots att hon sjösattes 8 juni 2000) ännu inte överlämnad till FM. Hon är med andra ord fortfarande under FMV förvaltning, något som just nu kan vara praktiskt. I dagsläget ligger HMS Visby inne i Kockums skrovhall där omfattande ombyggnad pågår. Bilder på detta kunde man tydligt se i det repotaget som BLT gjorde på Kockums för några veckor sedan och publicerades i pappertidningen. Till och med all grå färg var avlägsnad från skrovet...

När det följande utskjutningsprovet från fartyg är genomfört med godkänt resultat så kommer därefter sannolikt ett fullskaleprov med skarp robot att genomföras. En s.k. förtoendeskjutning med hela systemet.

FMV deklarerar också att ett överlämnande av färdigt system skall ske under 2012. Löser man detta så är det inte en dag för sent. Kör hårt!

4 kommentarer:

 1. 10 år till så kanske det blir en luftvärnsrobot ombord också då?

  SvaraRadera
 2. Den strök politikerna (Anders Borg) helt och hållet själv för att frigöra pengar till annat. Men jag förstår helt och fullt din ironiska underton i frågan.

  Se andra artiklar i ämnet:

  http://www.svd.se/nyheter/inrikes/nya-korvetter-saknar-robotskydd_514719.svd

  http://wisemanswisdoms.blogspot.com/2008/04/vem-glmde-bertta.html

  SvaraRadera
 3. Dessvärre var det inte så värst mycket ironi menat...
  Snarare en gnutta realism.

  Är lvrb-förmågan dödad och begraven helt?

  SvaraRadera
 4. I dagsläget så är den helt dödad. Men efter ett politiskt beslut så kan den som allt annat väckas till liv igen. Men att Visby kommer att ha en operativ LV-robot ombord inom dina nämnda 10 år är nog tyvärr högst osannolikt.

  SvaraRadera

REGLERNA FÖR KOMMENTARER KOMMER NU PÅ FÖREKOMMEN ANLEDNING ATT SKÄRPAS:
- Kommentarer som ej håller sig till ämnet kommer att refuseras
- Skriv kortfattat och kärnfullt
- Personangrepp publiceras ej
- Håll en god ton i kommentarerna