8 juli 2011

Försvaret av Gotland och lite annat från Almedalen


Försvarsfrågorna under politikerveckan i Almedalen är väl inte direkt de som ligger högst upp på den politiska agendan just nu. Lite publicitet blev det när respektive GD för FM och KBV skrev på ett nytt samarbetsavtal

Innehållet i avtalet är egentligen bara en öppning för att myndigheterna skall påbörja arbetet med att ta fram samarbetsområden. Under hösten påbörjas samarbeten kring certifiering och årsprov av dykeriverksamhet samt utveckling av kvaliteten i sjölägesinformation. Under kommande år görs en översyn av gemensam övningsverksamhet, larmrutiner, beredskap och resurser inom området räddningstjänst.


Samtidigt som Almedalsveckan pågår så har Armébloggen föredömligt tagit fart på allvar. Man hann före marinbloggen, som nu blir sist ut när den startar i augusti. Arméinspektören har där skrivit om just försvaret av Gotland, eller rättare sagt avsaknaden av ett försvar av Gotland. Läs inlägget, och i synnerhet kommentaren skriven av "Brezjnev".

Nästan samtidigt rapporterar Oplatsen om den kraftfulla ökningen och uppbyggnaden av Marininfanteribrigaden i Kaliningrad.

336. marininfanteribrigaden i Kaliningrad skall utöka sin personalstyrka. Från dagen 2500 man till 4000 man. Förstärkningen på 1500 man motsvarar två bataljoner. Förutsättningen att kunna utöka personalstyrkan möjliggörs genom att bygga ett helt nytt kasernområde i Baltijsk för förbandet. Den nya garnisonen planeras att vara färdig till 2012 och kommer att täcka en yta på fem hektar.
För den som inte vet så är marininfanteri inget man försvarar sitt eget land med. Det är ett förband renodlat för att sättas in mot ett annat land. Som grädde på moset bygger man också ett antal nya landstigningsfartyg som skall baseras bl.a i just Kaliningrad.

Påpassligt nog så har det enda partiet som numera - på riktigt - verkar engagera sig i försvarspolitik, Folkpartiet, genom Jan Björklund deklarerat att man anser att försvaret av Gotland är obefintligt och vill återinrätta en brigad på Gotland. Gotlandsbrigaden avvecklades under Socialdemokraternas styre i samband med FB-04.

Jag hörde dessvärre ett inslag i radions P3 där Henrik Torehammar raljerar friskt över Försvarsmaktens närvaro på ön Gotland (Lyssna från 2.45 in i klippet). För mig är detta raljerande ett tydligt tecken på att den s.k. folkförankringen av Försvarsmakten nu är i stort sett obefintlig.

För övrigt är det inget nytt  att FP vill stärka försvaret av Gotland. Det har Jan Björklund skrivit om tidigare i januari 2010 tillsammans med kollegan Allan Widman.

Har det kanske hänt eller debatterats något annat av försvarsintresse i Almedalen som jag helt missat?

7 kommentarer:

 1. På bloggen Klart skepp meddelas att Ryssarna kommer att satsa 730 miljarder USD fram till 2020.

  Det kunde man ha diskuterat under Almedalsveckan.

  Märkligt att två statliga myndigheter skriver samarbetsavtal sinsemellan. Kanske rör det sig bara om en felöversättning.

  Vem minns inte tidningsartikeln som en journalist knåpat ihop i samband med att ett fartyg hemmahörande i Karlskrona besökte Västervik (tror jag att det var).

  I artikeln citerades A-lagskaptenen XX, men vad vederbörande försökt att berätta, fast på blekingska, var att hans grad var örlogskapten.

  SvaraRadera
 2. Hörde också det olycksaliga raljerandet, men nu är ju det programmet ett program där raljerandet är centralt i programidén. Det finns så många andra områden som drabbats på samma sätt i programmet så man ska nog inte vara alltför negativ.

  SvaraRadera
 3. Det där avtalet handlar väl mest om att KBV vill ha lite bättre service för sin dykeriverksamhet och att de vill parkera Amfitrite innanför Marinbasen grindar gratis... ;)

  SvaraRadera
 4. Ingen som tycker att Fp är lite väl hycklande? Först skapar man dagens miniförsvar, sedan vill man placera hälften av fältförbanden på Gotland. Prioriteringar?
  /Pär

  SvaraRadera
 5. Nicke Lilltroll

  Marinbasen har inga grindar. Marinbasen är ett förband, där bl.a Sjöinfobat och marin Basbat ingår. Andra förband innanför grindarna är 3.sjöstriflj, 1.ubdiv, FMLOG och SSS. Örlogshamnen i Karlskrona däremot har grindar och innanför dessa grindar är bl.a delar av Marinbasen grupperade.

  SvaraRadera
 6. Sumatra

  Hmm ;) Det är visst för varmt för att använda symbolspråk...

  En liten rättelse i rättelsen bara: 1.Ubdiv är nedlagd sedan lång tid tillbaka. 1.Ubflj ska det vara.

  Efter en kortare mental grindinventering låter jag även meddela att i stort sett alla delar av Marinbasen grupperar innanför någon form av grindverk :)

  Trevlig sommar!

  /Nicke

  SvaraRadera
 7. Rent politiskt är ju även Sverigedemokraterna, med sin säkerhetspolitiska arbetsgrupp torde de vara de som har mest koll på Försvarsfrågan , de vill ju även ha ett Invasionsförsvar

  SvaraRadera

REGLERNA FÖR KOMMENTARER KOMMER NU PÅ FÖREKOMMEN ANLEDNING ATT SKÄRPAS:
- Kommentarer som ej håller sig till ämnet kommer att refuseras
- Skriv kortfattat och kärnfullt
- Personangrepp publiceras ej
- Håll en god ton i kommentarerna