29 januari 2012

Marinstridsdagarna är avslutade

Marinstridsdagarna är nu avslutade.

Mycket bra genomfört av arrangören Sjöstridsskolan. Dessa dagar har enligt uppgift varit föremål för att eventuellt strykas p.g.a. budgetreduceringar. Men någon klok amiral har valt att prioritera dessa dagar. Det vinner man på i längden, då detta är enda chansen där all marinens personal får träffas och diskutera viktiga marina frågor i stort och smått. Det har under torsdag och fredag funnits fackkonferenser för alla personalkategorier.

Marininspektören har på marinbloggen gett sin syn på detta arrangemang, och glädjande är att han läser även denna blogg. Han har i sitt inlägg kommenterat inlägget efter den första dagen.
MI valde dock att se "glaset som halvtomt" då han enbart kommenterade den lilla del (förbandspresentationer) som var av karaktären "mindre bra" i inlägget... Hur var det där med synen på glaset? :)

Att marinens personal även får möjlighet att samlas under mer informella former vid en gemensam middag är också mycket bra. Där finns chans att träffa de man annars sällan träffar, och diskutera aktuella ämnen och gemensamma beröringspunkter, vilket gör dessa dagar ännu mer värdefulla.

Detta är ett privilegium som vi ska värna om, och hoppas att dessa dagar kommer att fortsätta vara ett stående inslag i januari varje år.

6 kommentarer:

 1. Jag delar din uppfattning om Marinstridsgararna till fullo men vi får inte glömma bort att de som hade möjlighet att delta var samtlig personal i Karlskrona och högre offcerare från andra delar av Sverige. Sjömän, soldater och lägre officerare från tex Berga hade INTE den möjligheten av ekonomiska skäl.
  I framtiden bör samma förutsättningar gälla för alla i Marinen!
  Tyvärr var detta max av vad Karlskrona klarar av i hotellväg dvs antingen flyttas dagarna till en ort med möjlighet att husera Marinen eller så kanske man ska genomföra de på två ställen?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det självklara hade varit att förlägga all personal på Hotell af Trolle och på våra fartyg. Inte skall en Försvarsmaktsanställd behöva extra ersättning för bo på detta vis, även om det inte är ARA-standard. Om vi sänker kostanderna på detta vis kanske vi har råd att ta alla som vill till den riktiga huvudbausen och de lärorika marinstridsdagarna även i framtiden. Det finns nog en och annan ur central ledning som hade mått bra av att bo ommbord och träffa sjömän/befäl vid fronten.

   Radera
  2. Jag tror att för merparten av de anställda sjömännen soldaterna så är detta inte rätt forum att deltaga vid.

   Primära målgruppen tror jag är, och bör vara officerare från tjänstegrenschef upp till fartygschefsnivå, och motsvarande inom Amf. Även specialkompetenser inom specoff så som telekrig, samband, ubj m.m.

   Vidare så finns det inget mer kostnadseffektivt alternativ än Karlskrona. Det finns minst fyra större samlingssalar och mängder av klassrum inom marinbasens område. Alla hotell ligger på gångavstånd vilket innebär inga transfertransporter, och det finns möjlighet för fartyg att förtöja för förläggningsändamål. Denna samlade möjlighet finns ej någon annanstans i hela Sverige.

   Instämmer helt med din slutsats!

   Radera
 2. Fackkonferenser för alla personalkategorier? Hur många av marinens reservofficerare var inbjudna?

  GMY

  Sinuhe

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra fråga, och point taken.
   Det borde kanske vara yrkesgrenar? tjänstegrenar? befattningskategorier? funktioner?

   Radera
 3. Alla inom FM FOI och FM var inbjudna. Där var reservare, sjövärnskårister, hemvärnare etc närvarande.

  Beträffande hotell så har chef fullständig rätt att förlägga sin personal på logement. Skrattretande är att det är både avstånds och tidsmässigt kortare till hotell i tex Ronneby, än vad det är till många av de hotell FM personal blir anvisade av FMlog/res när de skall på förättning till Berga.

  SvaraRadera

REGLERNA FÖR KOMMENTARER KOMMER NU PÅ FÖREKOMMEN ANLEDNING ATT SKÄRPAS:
- Kommentarer som ej håller sig till ämnet kommer att refuseras
- Skriv kortfattat och kärnfullt
- Personangrepp publiceras ej
- Håll en god ton i kommentarerna