25 januari 2012

Marinstridsdagarna har startat

I dag drog Marinstridsdagarna 2012 i gång i Karlskrona. Detta är ett mycket givande och trevligt arrangemang som nu börjar bli tradition. Årets program är mycket innehållsrikt sett över alla tre dagarna.

Den första dagen, marininspektörens dag, inleddes bland annat med att MI gick i genom MUP - Marinens utvecklingsplan, något som var bra och nödvändigt. Det ger alltid tyngd när marinens främsta företrädare framför budskapet själv jämfört med att läsa det i text. Som vanligt tryckte MI särskilt på vikten av att marinen skall utbildas, övas och rustas för kvalificerad väpnad strid och för att kunna möta en högteknologisk rustad motståndare. Piratjakt skall ej vara dimensionerande! Bra MI, detta är ett mycket viktigt budskap som tål att upprepas gång på gång.

Värt att lyfta fram är också kk Christian Allermans rysslandsföreläsning som i år dessvärre bara fick 20 minuter. Kk Allerman har en förmåga att lyfta fram och förmedla det som svenska media och framförallt svenska politiker aldrig lägger någon större vikt vid, nämligen den otroliga militära förmågeuppbyggnads om sker i Ryssland, och de fantasisummor man lägger på anskaffning av krigsmateriel. Har man följt sveriges bästa Rysslandsbevakare, bloggen observationsplatsen, över tiden så var det inte mycket nytt men ändå mycket intressant.

(För övrigt så vore det nog mycket bra för Sverige om Christian Allerman, bloggen observationsplatsen och professor Wilhelm Agrell gemensamt kunde hålla en föreläsning som samtliga svenska politiker skulle tvingas att lyssna till. Ja, hela sveriges befolkning för den delen.... Föreläsningen skulle omfatta Rysslands militära uppbyggnad kontra nedmonteringen av det svenska försvaret. Det skulle nog kunna bli en riktig "eye opener" för många...)

Intressant var också prod marins genomgång av materielläget i marinen samt alla projekt som just nu ligger i materielplanen. Detta är något jag avser komma tillbaka till i ett senare inlägg då allt inte kanske är så enkelt som det presenterades under dagen.

Resten av dagen och hela eftermiddagen var dessvärre något tunn  i jämförelse med tidigare årgångar och framförallt jämfört med föregående års första dag, och var därför en besvikelse. Stor del av tiden ägnades åt förandspresentationer, något som kändes mycket överflödigt då denna information till stora delar redan är känd av marinens personal (konstigt vore det annars).

Följande två dagar kommer att ägnas åt funktionsvisa seminarium och föreläsningar. Programmen för dessa dagar ser mycket intressanta ut.

6 kommentarer:

 1. Instämmer helt och hållet i beskrivningen.

  Något annat som diskuterades i leden. Hur genomtänkt är det att samla över 700 personer, företrädesvis officerare ur marinen, i en helt civil lokal ute på stan??? I alla andra fall så är säkerhetstänkandet A och O i FM, men den här gången verkar man missat det helt, eller bortsett från detta faktum. En liten smäll på rätt ställe och svenska marinens personal är puts väck...

  SvaraRadera
 2. Inte då. Jag valde att inte närvara i pleniet av just den anledningen ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra att någon med vikt stannade hemma. Resten av oss som är så fruktansvärt oviktiga tyckte nog att det var rätt så trevligt.. Men så är Kalla Kriget trots Allermans försök över för några år sedan. Sovjet och Nikita Sergejevitj Chrusjtjov är våra GRANNAR. Inte fienden.

   Radera
  2. @12:16

   Du har uppenbart inte följt utvecklingen, ambitionerna och den hårda attityd vår granne i öster har antagit den senaste tiden.

   Radera
 3. Det ryktas om en presentation angående planering för ett marint SF förband? Stämmer detta?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Finns ingen sådan plan. SOG har däremot stöd av STE vid sina insatser.

   Radera

REGLERNA FÖR KOMMENTARER KOMMER NU PÅ FÖREKOMMEN ANLEDNING ATT SKÄRPAS:
- Kommentarer som ej håller sig till ämnet kommer att refuseras
- Skriv kortfattat och kärnfullt
- Personangrepp publiceras ej
- Håll en god ton i kommentarerna