10 mars 2013

Chefen för KSI

Chefen för KSI (kontoret för särskild inhämtning) har enligt Expressen tagit sitt liv genom drunkning under 2012. Självklart mycket tragiskt för alla anhöriga och vänner.

KSI är en ny benämning på tidigare SSI, tidigare IB, som är känt genom Jan Guillous böcker om Carl Hamilton. Det var alltså här Guillous romanfigur tjänstgjorde, vilket möjligen kan ge en bild av vilken typ av verksamhet KSI huserar även om spionromaner är just en romaner.

Allt runt KSI är av extremt hemlig karaktär och därför kommer sannolikt inte ytterligare fakta komma till allmänhetens ljus, vilket är rätt med anledning av sekretesskyddet kopplat till verksamheten.

8 kommentarer:

 1. Helt exceptionellt; jag kan inte påminna mig någon nationell HUMINT-chef i något land som begått självmord när de varit i den befattningen. Jag kan tänka mig att större delen av det hemliga Sverige måste ha behövt kämpa för att hålla tillbaka paniken när de fick beskedet.

  Ingenting av vad som kommit fram i Saudiaffären borde haft någon större effekt på hans framtida karriär (KSI gjorde vad de är till för och om regeringen planerade ett bondeoffer så skulle de i så fall offrat en bonde och inte en springare) så jag tror att motivet får sökas på annat håll.

  SvaraRadera
 2. Och att öppet spekulera i en medmänniskas motiv till självmord är inte bara osmakligt; i just det här fallet blir det dessutom grund för en massa mer eller mindre vidlyftiga konspirationsteorier vi aldrig får svar på.
  Peter Hammarberg

  SvaraRadera
  Svar
  1. Helt rätt. Naturligtvis vill media måla upp det värsta tänkbara scenariot. Det hör kvällstidningsjournalistiken till - tyvärr.

   När man då blir fartblind glömmer man lätt att det är människor det handlar om, och det inte alls behöver finnas en koppling till tjänst och befattning.

   Radera
  2. Men det KAN ha med det att göra. Och då borde väl frågan få ställas i alla fall? Vilket även SÄPO och FM själva gjort, dvs inte utreds varje persons försvinnande som ett ärende för rikets säkerhet. Och huruvida det var på det viset får vi ju nu inte veta, pga hemligstämplandet. Jag förstår att det kan behöva hemligstämplas, men du måste ju också förstå att det sker spekulationer i kretsen intresserade som saknar insyn och information. Alternativet till spekulation är ju att låtsas som om det inte hänt. Knappast heller det värdigt en så viktig befattningshavare...

   Tycker för ovanlighetens skull att Expressen var väldigt sakliga, de nämner inga alternativa teorier eller konspirativa mordplaner. Eller?

   Radera
 3. En del ämnnen skall man nog ej skriva om utan kanske mera ta hänsyn till familjer och anhöriga.

  Ovanstående och tidigare utvecklande resonemeng i kommentatorsföltet är inte till gagn för någon.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Instämmer! Många kommentarer har refuserats då det har varit av högst osmaklig karaktär.

   Radera
  2. Söker man logiska svar blir det mycket snabbt osmakligt, jag lyckades trilla dit på det med en enda mening.

   För egen del har jag väldigt svårt att förstå självmordstankar, det är nog något som behöver upplevas för att förstås.

   Den enda konstruktiva fundering detta har gett mig är att det borde vara en säkerhetsfunktion att ha intern psykvård som personal med speciella roller vågar använda vilket torde kräva seriös social ingenjörskonst inom en verksamhet som bygger på konkurrens och hemlighetshållande. Finns detta?

   Radera
  3. jepp, det finns

   Radera

REGLERNA FÖR KOMMENTARER KOMMER NU PÅ FÖREKOMMEN ANLEDNING ATT SKÄRPAS:
- Kommentarer som ej håller sig till ämnet kommer att refuseras
- Skriv kortfattat och kärnfullt
- Personangrepp publiceras ej
- Håll en god ton i kommentarerna