31 mars 2013

Upptrappning i Nordkorea

Läget i Nordkorea blir allt värre. Nordkoreas "store ledare" Kim Jong-nu har nu spelat ut de kort han kan. Det finns sannolikt inte så mycket mer han kan göra via hot utan att starta ett väpnat krig. Det blir även svårt att backa ur den plantering han kört in sin traktor i, utan att tappa ansiktet inför övriga världen. Läget är minst sagt oerhört svårt och farligt.

Se en intervju med Konteramiral Anders Grenstad från gårdagens TV4 här, där han förklarar läget från sitt sätt att se det. Grenstad är sedan något år tillbaka chef för NNSC i den demilitariserade zonen.

Som kuriosa, och för att få ett annat perspektiv på läget och livet för familjen Grenstad i Sydkorea kan man läsa fru Anja Grenstads blogg 38th parallel.

11 kommentarer:

 1. Jag håller tummarna för att Kim målar in sig i ett hörn som leder till kollaps då Nordkorea har en bisarr och obeskrivligt fördjävlig regim.

  SvaraRadera
 2. Kanske kan NKs bästa propagandakillar få jobb på InfoS.
  Tänk att få hem Förvarets forum varje vecka...

  SvaraRadera
 3. Inom 50 km från Seouls utkanter finns bara ca 200 km^2 nordkoreansk mark, söder om Kaesong, och det är platt sank åkermark utan mycket berg. Om Nord ska kunna beskjuta Seoul med sitt artilleri så måste väl pjäserna grupperas där, och vara lätta mål för Syd att snabbt slå ut. Eller?

  Nords raketer med längre räckvidd är nog fåtaliga och lätta mål för modernt luftvärn. Kärnvapnen är säkerligen för tunga för att kunna bäras av deras raketer. Mitt intryck är att Syd inte har något armageddon att frukta.

  Jag tror att ett krig skulle bestå av skjutande mot militära mål över gränsen, där Syd träffar många gånger bättre än Nord, medan USA bygger upp en stor invasionsstyrka under ett par månaders tid. När deras flygvapen "runs out of targets" utan egna förluster så rullar de över gränsen utan att möta mycket motstånd.

  Skulle Nord använda ABC-vapen så svarar USA omgående med en massiv kärnvapenattack som gör att deras seger kommer mycket snabbare. Underjordiska kärnvapensprängningar av alla viktiga bunkrar och ett antal mindre luftdetonationer (utan mycket radioaktivt nedfall) över trupper när en konventionell skeninvasion längs bred front fintat ut dem ur sina värn. Är det inte så det skulle gå till?

  SvaraRadera
 4. Offtopic:

  Jag kan rekommendera att titta på programmet för det nybildade partiet De Fria, där försvaret och det monetära systemet står i fokus.

  SvaraRadera
 5. Kapitalist.

  Dert beror på hur US statsfinanser ser ut. Delar av 5:e flottan saknar medel att komma ut på uppdrag. Antingen är detta ett gemensamt fenomen eller så kraftsamlar man på Guam.

  Hur som helst trycker Heilco-Ben 85 triljoer i månaden och Kina ser inte att utlåningen är en säker investering på sikt.

  Så ditt scenario är ett av de minst tänkbara i mina ögon, med tanke på underfinansieringen av krigsmaskinen. Mer troligt att NK och SK hetsas till en sammandrabbning med markstyrkor.

  Men, din gissning är kanske lika bra som min?

  SvaraRadera
 6. Markinvasion är kanske varken militärt, ekonomiskt eller utrikespolitiskt attraktiv (Kina skulle nog inte gilla amerikansk trupp vid sin gräns). Men en artilleriduell skulle nog kunna eskalera rejält. Mitt intryck är att Seoul då inte är så värst hotat. 50 km är väl långt för konventionellt äldre artilleri?

  Vad jag sett så är Sydkoreas krigsmakt inte heller den modernaste. Hälften av stridvagnarna byggdes på 1950-talet, inga flygplan nyare än 1990, vad jag förstått. De har satsat på kvantitet (ca halva numerären som Nordkorea med olika mått) bara steget modernare än nords arsenal. Och det är väl det som behövs, en smart missil kan trots allt bara slå ut en stridsvagn.

  SvaraRadera
 7. @Kapitalist
  Var har du tittat då? Det är mycket få NATO-länder som har modernare styrkor än Sydkorea. F-15K är t ex under leverans.

  Om Kim drar igång något liknande incidenterna 2010 är det fråga om direkt självskadebeteende från hans sida för om våldsanvändningen eskalerar har han allt att förlora på det.

  Sydkorea är helt överlägset Nordkorea även på egen hand och med amerikanskt stridsflyg i ryggen är det bara en fråga om hur lång tid det skulle ta att utplåna Nordkoreas fasta installationer och tyngre utrustning (mer än en vecka men mindre än en månad). Marktrupp kan man vänta med att sätta in tills efter att Kim-dynastin kollapsat.

  SvaraRadera
 8. Jag har bara googlat, då blir det mycket Wikipedia. Jag frågar här i hopp om svar från kunnigare.
  Jag ser nu att de har knappt 500 moderna stridsvagnar K1A1 som ännu levereras (och det är ju en hel del!), men ca 1000 är K1 från 80/90-talen. Och de har ca 900 M48:or som slutade tillverkas anno 1959.
  https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_equipment_of_the_Republic_of_Korea_Army#Tanks

  Stridsflyget domineras av ca 170 st F5 som tillverkades 1959-1987, lika många F16 som funnits sen 1978, 70 st F4 från 1958-1981. 60 st egentillverkade uppgraderingar av F15 är väl det bästa de har.
  https://en.wikipedia.org/wiki/Republic_of_Korea_Air_Force#Main_equipment

  Det är säkerligen överlägset Nordkoreas ännu äldre utrustning, men jämfört med Japan och kanske snart Kina och Ryssland så framstår Sydkoreas utrustning som åldersstigen. Jag antar att man har lagt sig på den nivån för att kombinera tillräcklig kvalitativ överlägsenhet med tillräcklig kvantitet för att inte bli överväldigade, saturerade.

  Och som sagt finns det väl bara en liten platt markplätt söder om Kaesong varifrån Nord kan nå Seoul med sitt artilleri, om jag inte underskattar deras räckvidd (50 km). Och Scud:ar sköts ju bort rätt så bra i Irak redan för över 20 år sen, både före avfyrning och i luften. Syd har kanske inte så mycket att förlora på att slå till först? (Utan markinvasion, annat än kanske söder om Kaesong)

  SvaraRadera
 9. Det här handlar om en ung snorvalp som gripits av storhetsvansinne och vill visa sig som en stor ledare. Han är troligtvis psykotisk och helt oberäknelig, vilket gör situationen farlig. Det bästa som kunde hända vore om någon av livvakterna kunde kurera snorvalpens droppande näsa med hjälp av kopparmantlade blykulor. Ty ont skall med ont förgås har någon läkare sagt.

  Flygsoldat 113 Bom

  SvaraRadera
 10. @Kapitalist
  M-48:orna används i princip som infanterikanonvagnar i lågt prioriterade förband. Menar du på allvar att du tycker att motsvarigheten till tusen Strv 121 och 500 Strv 122 är ett svagt eller omodernt pansarvapen?

  Deras 180 F-16C levererades som nybyggda Block 52 i mitten av nittiotalet. Om man ska leta museiföremål i grannländerna så har t ex även Japan fortfarande två operativa divisioner med F-4:or (ska så småningom ersättas med licenstillverkade F-35:or).

  Inga länder med stora förbandsvolymer har enbart senaste modellen av allt i sina förband. Inte ens USA.

  SvaraRadera

REGLERNA FÖR KOMMENTARER KOMMER NU PÅ FÖREKOMMEN ANLEDNING ATT SKÄRPAS:
- Kommentarer som ej håller sig till ämnet kommer att refuseras
- Skriv kortfattat och kärnfullt
- Personangrepp publiceras ej
- Håll en god ton i kommentarerna