8 september 2013

Försvarsanslaget ökas - eller?

Regeringen aviserar nu en ökning av försvarsanslaget!

Anslaget höjs nästa år med 200 miljoner kronor och sedan med ytterligare 100 miljoner kronor årligen fram till och med 2017 meddelar DN.

I sammanhanget är det här pengar som täcker inflation, ökade lönekostnader m.m.
Det finansierade materielberget som nu omfattar 30-50 miljarder kommer knappast att påverkas i positiv riktning av den här "satsningen" som i sammanhanget tyvärr mest liknar kaffepengar.

Media: DN, UNT
Bloggar: Wiseman

7 kommentarer:

 1. Summan är nästan exakt den som Norrtälje kommun satsar på att förbättra kvaliteten på sitt dricksvatten under de närmaste åren.
  Att landet inte kan förmå mer än så till försvaret är skrattretande.

  SvaraRadera
 2. Det man förlorar på gungorna tar man igen på karusellerna ....

  Ska vi gissa att avkastningslravet på fortverket ökad med minst samma summa. Det var pinsamt att se vår s.k. " försvarsminister" på nyheterna, och frågan är om hon verkligen tror att hon lyckas lura någon. Själv begriper jag inte hur hon kan göra sig själv till åtlöje gång efter annan, för det råder ju inget som helst tvivel om att den riktiga försvarsministern har hästsvans och sitter på finansdepartementet....

  SvaraRadera
 3. Under pt 2.2 i budgetproposition 2012 för utgiftsområde 6 ser man att pris och löneutveckling redan är prognostiserat för de kommande åren. De pengar som nu satas ökar faktiskt det tidigare försvarsanslaget något. Men det är ju ett nominellt belopp och det minskar ju i realvärde med åren. Och som framgår av prognosen så kostar inflationen mer än de nu föreslagna höjningarna. Så någon väldigt stor höjning är det ju inte. Beloppet är faktiskt så lågt att det riskerar att uppfattas som ett hån. Problemet med sådana här höjningar är också att försvarsministern kommer att kräva mätbara resultat av anslagshöjningen.

  /Civil

  SvaraRadera
 4. Kungliga operan ska moderniseras för 2,5 miljarder...

  SvaraRadera
 5. Idag beskriver fru Widegren den stora satsningen som moderaterna gör på FM med hjälp av herr Tolgfors spänstiga räknesticka.
  Förutom snömos om "tillägget" och att försvaret skall anställa soldater på deltid så meddelar hon en intressant uppgift.

  "När reformen är klar ska hela insatsorganisationen kunna användas inom några dagar efter beslut om höjd beredskap."

  Hur skall man läsa detta?

  1. De förband som idag har 30,90 och år i mobtid ingår inte i insatsorganisationen.
  2. De förband som idag har 30, 90 eller år i mobtid skall uppgraderas till omedelbart gripbara i en snar framtid.

  Vid alternativ ett nedgår antalet förband betydligt i vår insatsorganisation.
  Vid alternativ två uppstår ganska betydande kostnader. Jag misstänker att herr finansminister inte är informerad om detta faktum och då faller allt som en kvarnsten.

  För det kan väl inte vara så det blev lite feltänk även i denna meningen och moderaterna egentligen menade något annat?
  Jag kan undra vad det är de försöker säga och till vem de riktar de blå dunsterna?

  Teaterdirektören.

  SvaraRadera
 6. "2. De förband som idag har 30, 90 eller år i mobtid skall uppgraderas till omedelbart gripbara i en snar framtid."

  Ojoj, ja det kommer att kosta det!

  SvaraRadera
 7. Alltså nu blir jag fundersam. Nog måste väl anslaget automatiskt räknas upp med den prognostiserade ökningen av kostnader på grund av pris och löneutveckling som redovisas i budgetpropositionen? (Se mitt tidigare inlägg)
  Det måste väl vara så att beloppet vid raden "Ny ramnivå" är vad som faktiskt tilldelas för respektive år om ingen förändring annonseras?

  Nu har det ju som känt tillkommit ett par ändringar sedan proppen, men om det inte hade gjorts så skulle utgiftsområde 6 tilldelas en anslagsram om 48 939 mdkr år 2016 jämfört med 2012 års anvisade 45 578 mdkr. Det mesta är alltså en inflationsjustering baserad på prognostiserad inflation.

  /Civil

  SvaraRadera

REGLERNA FÖR KOMMENTARER KOMMER NU PÅ FÖREKOMMEN ANLEDNING ATT SKÄRPAS:
- Kommentarer som ej håller sig till ämnet kommer att refuseras
- Skriv kortfattat och kärnfullt
- Personangrepp publiceras ej
- Håll en god ton i kommentarerna