24 september 2013

I dag inleddes årets stora försvarsmaktsövning!

I dag på morgonen inleddes årets stora försvarsmaktsövning i Sverige med 20.000 deltagande män och kvinnor från alla tre försvarsgrenarna. Cirka 190 stridsflygplan och helikoptrar tillsammans med ett 60-tal fartyg, 36 artilleripjäser och en stor mängd arméfordon och stridsvagnar deltar i övningen som genomförs i det mellersta militärområdet.

Så hade det med stor sannolikt skrivits här på bloggen om försvarsbloggar hade existerat för 20 år sedan, men då var inte ens internet särskilt känt.

Det förhåller sig nämligen så att det i dag på morgonen var exakt 20 år sedan den sista (senaste?) Försvarsmaktsövningen FMÖ-93 ORKAN startade.

Den operativa ramen för övningen var ett angrepp på dåvarande Milo Mitt innan all mobilisering var slutförd. Den övergripande målsättningen för övningen var att stridskrafter ur samtliga försvarsgrenar skulle övas i en samlad försvarsoperation. Övningen pågick från fredagen den 24 september till tisdagen den 29 september 1993 och omfattande bland mycket annat att flygvapnet opererade från krigsflygbaser och reservvägbaser.

Att övningen var stor råder det ingen tvivel om. Under övningens sex dagar genomfördes totalt 2828 flygföretag inräknat både A och B-sida. Det innebär ett snitt på 470 flygföretag per dygn. För att sätta in det i ett sammanhang kan man jämföra dessa 470 flygföretag/dygn med årets flygvapenövning där man inte kom upp i samma summa under hela övningen. FMÖ Orkan var en stor övning!

Man kan fundera över varför det inte genomförts en enda försvarsmaktsgemensam övning på hela 20 år? Man kan också fundera över varför det inte finns några konkreta planer på att i framtiden genomföra övningar av den kalibern? Det kan inte vara en omöjlighet att genomföra en sådan övning låt säga vartannat år. Olika övningar genomförs av samtliga försvarsgrenar, så varför inte samordna dessa i tid och rum? Det kan inte accepteras ursäkter om att förbanden inte har nått tillräcklig utbildningsnivå år efter år. Om det nu är så har vi ett enormt systemfel. De tre skolorna LSS, SSS och MSS bör tillsammans kunna planera och utgöra övningsledning i syfte att inte belasta krigsförbanden med detta. Hela ledningskedjan från insatsstaben ner till enskild pluton skulle då kunna övas. Merkostnaden för att öva hela Försvarsmakten jämfört med att varje försvarsgren övar enskilt bör inte vara oöverkomlig.

Bild lånad från hjak.se

För att skapa en kvalitativ B-sida bör ett eller flera av de nordiska länderna kunna bjudas in att deltaga. Det skulle ge synergieffekter då det skulle ge även dessa en kvalitativ övning. Här om någon gång bör samarbetet inom ramen för NORDEFCO kunna utnyttjas till något bra i stället för krystade påhitt. Att öva mot varandra under en enstaka övning kan ge mer effekt än att enbart öva med varandra.

Försvarsmaktsövningar är något som måste återupptas för att hitta bristerna och således möjliggöra att rätta till dessa. Det är inte minst viktigt för trovärdigheten!

Flygvapennytt gjorde ett stort repotage om övningen. Hans Jakobsson har tidigare skrivit ett riktigt snyggt inlägg i ämnet, som vanligt med mycket tilltalande grafik. Även Chefsingenjören har skrivit ett mycket läsvärt inlägg i ämnet för drygt ett år sedan med sina egna erfarenheter från förövningar m.m.

Som parentes till det faktum att ORKAN-93 startade för exakt 20 år sedan kan man tillägga att moderaternas Cecilia Widegren påstår att "försvarsförmågan i dag är bättre än för 20 år sedan". 

Jag är inte helt säker på att det är någon som håller med på den punkten.


Privatinspelad film under del av ORKAN-93

17 kommentarer:

 1. Själv är jag så gammal att det fanns ett Milo-G. Är lite förfärad, trots att jag inte var så särskilt militant som 18 åring över att försvaret numer nästan helt lagts ner. Trots allt har ju värnplikten ettvärde i att undanta ett halvt årsproduktion av ungdomar från arbetsmarknaden, även lärt dessa ungdomar att uppskatta frihet, lära sig att uppföra sig och lärt sig bädda sin säng.

  SvaraRadera
 2. "moderaternas Cecilia Widegren påstår att "försvarsförmågan i dag är bättre än för 20 år sedan"

  ...samma planet, men i en helt annan värld

  /Inte med på ORKAN-93 men i alla fall på VÖNN samma år.

  SvaraRadera
 3. Oroande läge från Lettland.
  Källa Baltictime​s: Military invasion threat discussed behind closed doors...De​fense Minister Artis Pabriks
  http://www.baltictimes.com/news/articles/33457/

  ja en FMÖ borde absolut ha startats men eftersom experimentverkstaden med personalförsörjningen fortsätter så gör man de svårt för sig

  Kn Jan-olov Holm Hemvärnsbefäl

  SvaraRadera
 4. Bättre försvarsförmåga idag än för 20 år sedan? Det är osant. Det vi kanske fått nytt i form av splitterskyddad bandvagn och digitalt ledningssystem uppväger inte att man plockat bort alla tunga verkansdelar som artilleri (rörligt och fast, kust och fält) luftvärn, markmålsrobot samt avvecklat förmåga att samöva vapenslag och truppslag. Hur ska vi kunna visa försvarsförmåga utan verkansdelar? Som ett åkeri med Nissan micra (miljödiesel, givetvis, och målsättning 50/50 könsfördelning) istället för lastbilar.

  Jag har kolossalt svårt att förstå varför en sådan sanning är så lätt att gömma. Någon som kan förklara det?

  Widegren... nej, det bryter mot regel ett för kommentarer att skriva mer nu.

  /Artillerist. I Sverige rödlistad som art.

  SvaraRadera
 5. Föreslår ev. kommande FMÖ skall heta "Västanfläkt"

  SvaraRadera
 6. Det är väl inte så svårt att räkna ut varför vi inte haft nån storövning på 20 år, vi har ju ingen armé kvar att tala om längre och heller inga anslag som skulle täcka ens logistik och drivmedel. B-styrka förresten, eftersom vår arvfiende ryssen inte längre är nåt hot så är ju ryssen den perfekta B-styrkan.

  SvaraRadera
 7. Läste via Gyllenhaals sida på FB: Ryssland pressar Ukraina hårt att sluta flörta med Väst. Klart är att Putin vill ha in de gamla Sovjetrepublikerna i fållan igen.
  Och vad ska EU, sätta emot? De flesta har inte förstått affärside`n. Det urgamla: Genom rå styrka få omvärlden att gå med på för Ryssland bra avtal. AB Ryssland är på gång.
  EU rustar ner och ska spara....

  SvaraRadera
 8. Intressant historisk återblick
  Är så gammal att det hette Krigsmakten när jag började
  Stora övningar hade en tendens att frekvensen gick ned på gräsrotsnivån
  Dock var det intressant att vara PV förpluton och sedan se hela bataljonen passera, tyckte även soldaten
  111101 OUT

  SvaraRadera
 9. Skipper, Så en FMÖ är något som FM själv kan köra igång utan regeringens godkände ?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Givetvis,om den leder mot FM uppsatta målsättning och tas inom befintlig ekonomiska ram.

   Radera
  2. Så problemet med försvaret är inte bara Regeringens fel, FM själv är en bov i dramat.
   FM som säger allt är bra och samtidigt inte utnyttjar de man har.

   Stort problem för dig som bloggare att få seriöst gehör för vad du skriver.

   Radera
  3. Nu får du nog ta och förtydliga dig avs din sista mening.

   Radera
  4. Ja jag var otydlig.
   de jag menar är att, i din blogg tar du upp allvarliga brister inom FM och försöker som jag ser de öka medvetandet om dessa brister till svenska folket.

   Men så har vi medlemar ur regeringen som hävdar att det inte alls är så och de får med håll från FM själva. Dessutom så utnyttjar inte FM de möjligheter de trots allt har.
   För den som är oinsatt och även medlemar ur regeringen ser dig som oseriös.

   Radera
 10. De som påstår att försvarsförmågan i dag är bättre än för 20 år sedan lider antingen av förståndshandikapp eller annan psykisk ohälsa. Att vara sjuk i huvudet är tydligen meriterande inom svensk politik.

  SvaraRadera
 11. Nu är du inne på personangrepp på en icke acceptabel nivå. Håll god ton. Tack,

  SvaraRadera
 12. Det var på den tiden VI inte hade en mycket låg nivå. (Torkar en tår).

  SvaraRadera
 13. Skipper gör alltid ett utmärkt och seriöst arbete med sina blogginlägg så även denna gång.
  Det är en intressant reflektion och historisk återblick han gör kring Försvarsmaktsövningar.
  Vi reducerar vår övnings versksamhet något nu.
  En FMÖ är nödvändig men då måste annat få stryka på foten tyvärr eftersom försvarsmakten måste hålla sig till tilldelade anslag.
  De är då bättre att öva insatsförbanden var för sig eller delar så de kan verka i sina uppgifter intills en högre ekonomi tilldelas vilket vi nog alla vill och bör arbeta tillsammans för så att det kommer till stånd.
  Situationen torde förbättras något med kommande ,dock blygsamma ,ökningar av förbandsanslaget nästa år.

  Situationen inom förbandsanslaget hade varit bättre om försvarsmakten hade följt försvarsbeslutets inriktning kring avvägningen mellan GSS/T och GSS/K inom armestridskrafterna så där är det korrekt menar jag att försvarsmakten "ställt till det".


  Kn Jan-Olov holm Hemvärnsbefäl

  SvaraRadera

REGLERNA FÖR KOMMENTARER KOMMER NU PÅ FÖREKOMMEN ANLEDNING ATT SKÄRPAS:
- Kommentarer som ej håller sig till ämnet kommer att refuseras
- Skriv kortfattat och kärnfullt
- Personangrepp publiceras ej
- Håll en god ton i kommentarerna