21 september 2013

Signalspaningsfartyg i Östersjön tillhör normalbilden!I går kunde vi läsa på SvD i en artikel signerad Mikael Holmström att Ryssland uppträder aktivt med signalspaningsfartyg i Östersjön och i synnerhet under den nyss avslutade marina övningen Northern Coast där Sverige deltog tillsammans med andra enheter under två veckors tid.

Det som Holmström har grävt fram den här gången är absolut inget nytt under solen. Att ryska signalspaningsfartyg uppträder i Östersjön är en del av vardagen där ute. Lika naturligt som att övriga Östersjöländer gör detsamma. Även Sverige har ett fartyg dedikerat för exakt samma uppgift, nämligen HMS Orion.

Att det ryska signalspaningsfartyget Fedor Golovin är aktivt under en stor internationell marinövning relativt nära ryskt territorium är mer en självklarhet än något märkligt. Fartyget är det första av sju fartyg av Vischnya-klassen varav två numera ingår i ryska Östersjömarinen. I signalspaningsdivisionen baserad i Baltijsk (Kaliningrad) ingår totalt fyra signalspaningsfartyg.

Det är bra att detta kommer upp till ytan av flera anledningar. För det första så kan nu ämnet diskuteras i kontexten att det de facto pågår underrättelseinhämtning mot svenska intressen från havet utan att någon kommer viftandes med hemligstämplar och liknande. Att detta i intervjun bekräftas av Marininspektören är bra! För det andra så är det även bra att försvarspolitiker får detta sig till livs (även om man får särskilda dragningar) vilket gör det svårare för dem att ständigt återkomma till låg nivå.

Marininspektören tar upp den viktiga delen att de ryska signalspaningsfartygen inte sedan kalla kriget uppträtt väster om Gotland. Den detaljen är mycket anmärkningsvärd tillsammans med andra delar
som dock inte nämns i reportaget.

Det bekymmersamma i det hela är att vi helt uppenbart saknar kvalificerade journalister i Sverige som kan dessa frågor. Som vanligt är det Holmström som levererar, och de andra tidningarna hakar på och skriver om samma artikel med andra ord helt utan att tillföra något nytt. De som tillförde något nytt var Aftonbladet, men där handlar det enbart att skapa rubriker, gärna genom att komplettera med ett hittat youtube-klipp. Låg nivå!

Aftonbladet använder ord som "spionfartyg" och är allmänt förvånade att fartyget Feodor Golovin på bilderna uppträder så nära Malmö så att man kan se Turning Torso. Reportern verkar vara helt omedveten om att Öresund är ett utlopp från Östersjön vilket alla fartyg, även ryska örlogsfartyg, har rätt att nyttja för att ta sig in och ut. Aftonbladets reportrar bör ta sig en titt på ett sjökort över Öresund och läsa dokument som Öresundstraktatet och havsrätt. Det är inte krångligare än så.

Att bedriva underättelseinhämtning genom signalspaning är inte olagligt. I synnerhet inte om det bedrivs från fartyg på internationellt vatten eller från flygplan i internationellt luftrum. Spioneri däremot, ordet som Aftonbladet slänger sig med, är i de flesta fall olagligt och därmed straffbart.

I Aftonbladets TV-repotage avslutar speakerrösten med att säga "Det ryska fartyget Fjodor Golovin ska ha vänt kusten söderut" sannolikt menade hon "kursen" men sa "kusten". Hela repotaget känns föga trovärdigt och det andas enbart dålig kvällstidningsjournalistik!

Länkar: SvD 1, 2Aftonbladet 1 2, DN, Expressen

6 kommentarer:

 1. Gäsp! Det förekommer också att utländska lastbilar (som är lastade med signalspaningsutrustning) parkerar intill våra flygbaser.

  SvaraRadera
 2. hm...

  det är en tid sedan, dvs. det skedde under kalla kriget, svenska "turister" råkade i sjönöd i finska skärgården i östra delen av finska viken, då den rymliga motorbåtens motor fått fel. då någon ur lokalbefolkningen observerat att man slängt en massa grejor överbord, kontrollerade de finska myndigheterna bottnen, efter att besättningen räddats och båten bodserats i hamn.

  utrustningen visade sig vara signalspaningsutrustning, med vilken dessa "turister" hade avlyssnat sovjetisk radiotrafik.

  den dåvarande finska ledningen, dvs. presidenten, var rejält förbannad på sverige, som gått bakom finlands rygg och spionerat från finskt område.

  det var spioneri och inte legal signalspaning.

  sannolikt hade sverige fått samma material, om man kommit överens om det, men då skulle sverige varit skyldig gentjänster...

  SvaraRadera
 3. Det finns ju en poäng i att rapportera om att Rysslands signalspaningskapacitet snart är åter på samma nivå som Sovjets under kalla kriget. På tal om "en låg nivå" alltså.

  SvaraRadera
 4. Normalbild? Visst, men det politiska perspektivet ska inte glömmas. Även Ryssland var inbjudet att delta i partnerskapsövningen Northern Coasts, men valde i olikhet med de 15 deltagande länderna utanförskapet. Det är helt i linje med Rysslands politik sedan ett antal år, att gå sin egen väg. Men övningen i sig var för Ryssland naturligtvis inte ointressant så man satsade i stället stort på informationsinhämtning. Det kan ju faktiskt betraktas som en sorts udda deltagande i konstellationen vi mot dem. - Finländsk observatör

  SvaraRadera
 5. Jag tycker att de var relativt försiktiga eftersom de inte ens gick in på Svenskt vatten. Som det var på den onda tiden så sökte de skyddshamn eller planerade in besök i hamnar i närheten. Jag har själv fått order om att fotografera fartyg med namn som började med Professor och som hade en skog av antenner. Då var det i hamnen i Karlshamn.

  SvaraRadera
 6. Vad hände med anskaffning av en ersättare till vårt eget HMS Orion?

  /Civil

  SvaraRadera

REGLERNA FÖR KOMMENTARER KOMMER NU PÅ FÖREKOMMEN ANLEDNING ATT SKÄRPAS:
- Kommentarer som ej håller sig till ämnet kommer att refuseras
- Skriv kortfattat och kärnfullt
- Personangrepp publiceras ej
- Håll en god ton i kommentarerna