18 oktober 2013

Lögnen är fanatismens bästa vän!


"Om jag ljuger så är det bara för att jag tror att jag talar sanning"

När du tror att du har sett och hört alla tokigheter som tänkas kan, så kan du gå till Nya Moderaternas partistämma och lyssna på när Pinnochioklubben (det försvarspolitiska etablissemanget) hyllar den egna försvarsreformens förträfflighet. Själv har jag helt tappat förtroendet för dessa moderater som jag tyvärr själv har varit med och röstat fram till makten. Något jag och många med mig skäms för i dag, men som tyvärr inte kan korrigeras förrän nästa riksdagsval. De nya Moderaterna är långt ifrån seriösa när det kommer till försvarspolitiska frågor, så därför tänker jag unna mig att skriva ett något oseriöst inlägg om dessa nymoderater och deras ytterst bedrövliga försvarspolitik.

Majoriteten av oss som växt upp i det här landet är uppfostrade och lärda att det är fult att ljuga. Lögner blir nästan alltid genomskådade, och den som ljuger får i slutändan ofta gå hem med svansen mellan benen. Men av någon outgrundlig anledning så kan man som politiker, och i synnerhet som försvarspolitiker tydligen ljuga, skönmåla och förvanska verkligheten helt utan att ställas till svars för detta.

Moderatstämman är till synes en orgie av ryggdunkande, där twittrandet går för högtryck. Allt för att prångla ut budskapet om att man inom Nya M minsann satsar på försvaret! Alternativet till detta är att man projicerar problemen över till andra för att få den egna politiken att framstå i bättre dager. Är man själv riktigt dålig i en gren, så kanske det alltid finns någon som är ännu sämre som man kan flytta fokus till? Det är nästan så att man börjar undra om det serverats lite för starka drycker eller blandats konstiga svampar i maten vid Louise de Geerhallen i Norrköping?

Moderaternas försvarspolitik som nu hyllas av de egna kan sammanfattas med ett antal hårda fakta som alla bör ha med sig när man går in i försvarsdebatten:

- Försvarsmakten har problem att rekrytera personal efter att värnplikten avskaffades
- Personalkostnaderna har skjutit i höjden vilket innebär mindre pengar till verksamhet
- En redan innan allt för låg numerär blir successivt ännu lägre
- Att det inte finns tillräckligt med pengar för att omsätta nödvändig materiel
- Att den materiel som omsätts i de flesta fall innebär en halvering av numerären
- Att flera materielprojekt som förväntas beslutas av regeringen medvetet förhalas
- Att den organisation (IO14) som regeringen beställt inte kan realiseras
- Ovanstående beror givetvis på att hela reformen är grovt underfinansierad
- Att en redan anorektisk organisation nu ska bantas ännu mer för att spara pengar
- Det innebär att 500 miljoner ska sparas genom att ta bort 1500 tjänster
- Att det inte finns tillräckligt med pengar för att öva förbanden i rätt omfattning
- Att FM med en prolongerad ekonomi har lagt fram en nattsvart perspektivplan
- Att en musikkår tydligen är viktigare att debattera än faktisk försvarsförmåga
- Att skönmålning tydligen är ett nytt moderat försvarspolitiskt paradnummer

Det sistnämnda verkar uppenbart vara signifikant för moderatstämman. Man kan ju för deltagarnas skull hoppas att det är gott om plats i Norrköping, för om alla ska gå omkring med meterlånga näsor så kan det ju ställa till problem.

Jag tänkte här nedan bjuda på ett smakprov av osmaklig problemprojicering och klassisk skönmålning från denna fredagkväll.
Men det värsta av allt är väl egentligen det som Wiseman redan avhandlat tidigare i kväll, där han ånyo konstaterar att Nya Moderater inte är försvarsvänliga vad än försvarspolitiker Widegren från Skaraborg än försöker framställa. Att inte stå upp för ett konkret förslag från moderaternas i hemkommunen Skövde som berör möjligheten att i rätt tid kunna möta möjliga förändringar i omvärldsläget och därför ge Försvarsmakten i uppdrag att planera för styrketillväxt. Detta tilläggsyrkande avslogs av den moderata stämman!

Samtidigt som detta sker så yrkar Cecilia Widegren på följande förändring till propositionen "Ett modernt arbetarparti för hela Sverige". Detta enligt ett av utskottsprotokollen.

Cecilia Widegren yrkade att på sid 259, rad 8, lägga till ny text enl följande "Detta stärker Sveriges nationella försvarsförmåga som värnar våra nationella intressen" [yrkandet bifölls]

Ja så här går det alltså till i den politiska värden. Det viktiga verkar vara att man kan framställa den egna politiken i bättre dager än vad man egentligen kan leva upp till. Inom försvarspolitiken är det tragiskt nog även förhållandevis riskfritt då det är ytterst få som granskar detta "särintresse" till politikområde och även om någon synar korten så kan det alltid viftas bort med nya lögner och skönmålningar.

Apropå Pinnochioklubben så kanske det kan vara på sin plats att berätta om just Pinnochio som tillverkades av en fattig dockmakare. Som av ett mirakel visar sig dockan börja leva, men han var en lögnare av stora mått, och varje gång Pinnochio ljög så växte näsan sig lång. Till slut lärde sig dock Pinocchio att vara snäll, och fick då bli en riktig pojke som han alltid önskat.

Om Pinnochio (=Moderaterna) blir snäll (=försvarsvänliga) och slutar ljuga (=skönmåla) så kanske förtroendet kan återskapas och att han då får bli en riktig pojke (=får tillbaka förtroendet/röster). 

Media: DN, 2, 3, 4, 5, 6, SvD

19 kommentarer:

 1. Lögner, skönmålningar mm görs av NyModeraterna i alla läger, inom alla områden, på lokal nivå som riksnivå. Det är ju och har alltid varit deras signum!!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Exakt. Ett varumärke satt i system. Och de har ju blivit framröstade också.

   Radera
 2. Widegren och/eller tillhörande pressekreterare har en briljant förmåga att formulera uttryck. Med sådana makthavare som moderaterna behöver försvaret inga fiender.

  SvaraRadera
 3. För en tid sedan var det en kvinnlig moderatpolitiker som skrev ett inlägg på sin blogg om härskartekniker. Jag tror det var musikkårskramaren.
  Hoppas hon är med på partistämman, för där finns inslag över hela paletten av teknikerna.
  Det är patetiskt att se hur man kan få uppenbara lögner och falsarier att framstå som
  något positivt och eftersträvansvärt!
  Trots att förmodligen fler än hälften av åhörarna vet hur fakta ser ut applåderar man partiprostituerat och ler medan partipiskan viner i bänkraderna!
  Detta skall vara ett av våra regeringspartiers exempel på demokrati!!

  Sedan kan jag ju undra vem man försöker lura?

  Just nu verkar moderaterna vara det parti som befinner sig längst från verkligheten och det brukar inte vara hälsosamt för valresultaten.

  Tyvärr verkar det gamla Sovjetsamhället vara ett under av öppenhet och klarsyn i jämförelse med det "nya arbetarpartiet".

  Ligger detta kanske i linje med att landet Sverige skall vara bidragsberoende för sin existens i en värld styrd av det "nya arbetarpartiet"?

  En tung SUCK!

  Teaterdirektören.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror den kvinnliga moderatpolitikern istället raderade sitt inlägg. Om jag minns rätt (tror det var Annika Engblom i bloggrollen här till höger?). Så härskarteknikerna fungerar tydligen fortsatt inom moderaterna.

   /Bekymrad medborgare

   Radera
 4. Så länge Reinfeldt o hans gelikar är kvar i moderattoppen kommer förfallet fortsätta. Ända sättet är att M åker på en brakförlust m efterföljande ny partiledning.

  SvaraRadera
 5. Man får hoppas att kommande katastrofval leder till utrensning av pinnochioklubbens förljugna nymoderata försvarspolitiker.

  Det är häpnadsväckande att man så ogenerat gång efter annan ljuger medborgarna rakt upp i ansiktet. Jag undrar pm Enström, Widegren, Forsell m.fl. plockat ner alla speglar de har hemma...

  Oavsett vad man tycker så finns det bevisligen bara ett riksdagsparti som inte har någon som helst skuld i katastrofen, och f...n vet om det inte blir en proteströst där. Sämre än det är nu kan det ju inte bli....

  Som väljare är det dessutom oundvikligt att börja fundera över om nymoderater inom andra områden är lika förljugna som försvarspolitikerna...

  Det verkar inte vara högt i tal hos nymoderaterna, men samvetet verkar vara hur rymligt som helst....

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Missnöjsesröst" och "proteströst" är demokratins kärna. Är man missnöjd med regeringens politik så röstar man på något av oppositionspartierna. Att dessa epitet har fått så dålig klang beror på att de missbrukas av politiska journalister när de ska beskriva väljarna till de partier de själv inte gillar.

   I övrigt så får du, precis som alla andra försvarsvänner göra ett val mellan antingen en politik för återupprustning eller en politik för att fortsätta västvärldens högsta invandring från tredje världen. Du kan helt enkelt, som dagens politiska landskap ser ut, inte få båda dessa saker utan måste välja vad som är viktigast för just dig.

   Om SD kan få de 10-11% som de verkar ha i mätningarna nu och kanske någon eller några procent till så får man väl hoppas att övriga partier tar sitt demokratiska ansvar enligt den parlamentariska principen och börjar kompromissa fram en politik tillsammans med SD ( så som parlamentarismen har fungerat i Norge, Danmark och Finland), Detta är enligt mitt synsätt är det enda realistiska vägen mot ett stärkt försvar efter 2014.

   Även om övriga partier skulle fortsätta sin konfrontationspolitik (i strid med svensk demokratisk parlamentarisk tradition) så skulle en position som tredje största parti ge SD en position där de får ta hand om ordförandeskapet i vissa utskott. Förhoppningsvis kommer SD kunna knipa ordförandeposten i Försvarsutskottet. Utskottens arbete handlar om att hitta majoritetsunderlag för propositioner och motioner i Riksdagen. Ordföranden har utslagsröst vilket kan ha mycket stor betydelse om regeringen är en minoritetsregering.

   Så nej, en röst på SD är inte vad fördomsfulla journalister brukar beteckna som en oinformerad missnöjesyttring utan en mycket väl överlagd prioritering för en återupprättning av försvaret.

   Anders82

   Radera
  2. Partipropaganda får du sprida på annan plats, men inte här.
   Låter kommentaren stå den här gången, då den innehåller spår av innehåll kopplat till ämnet.

   Radera
  3. Oj! Såg verkligen inte den komma.

   Jag tycker nog din anti-M-propaganda var 10 gånger mer uttalad än min pro-SD-propaganda så jag tänkte att det inte var så himla off-topic att diskutera dels problemet att jag aldrig har hört en journalist resonera kring huruvida väljarflykten från M till SD kan tänkas i alla fall delvis kan ha att göra med missnöje med försvarspolitiken. Utan ständigt det nedsättande epitetet "missnöjesröstare" som nu alltså Trident också satte på sig själv trots att han uppenbarligen inte alls passar i den journalistiska definitionen.
   Vidare tycker jag väl inte att det är så himla mycket propaganda att spekulera i bästa möjliga parlamentariska läge för en försvarsvänlig politik nu när det verkar gå mot ännu en minoritetsregering efter 2014.

   Men! Din blogg dina regler och jag försöker ta till mig av kritiken.
   Anders82

   Radera
  4. Inlägget handlade om just Moderaternas stämma, och inte SD. Därför off-topic. Om du läser samtliga inlägg med tillhörande kommentarer på den här bloggen kan du säkert se ett mönster. Det är väldigt mycket propaganda för SD i kommentarerna, därav min reaktion.

   Fortsätt dock kommentera, det ger liv till debatten.

   Radera
  5. Ja, du har rätt det var nog off-topic. Sen visst det är många som argumenterar för SD ( "propaganda" tycker jag låter lite hårt). Men jag tycker kanske det inte är så konstigt på en försvarsblogg med tanke på hur alliansen och de rödgrönas försvarspolitik ser ut. För min del är det konstigare att det inte är ännu mer pro-SD på försvarsbloggarna.

   Tänker att man kan jämföra det med hur mycket MP-argumentation det skulle vara på en vindkraftsblogg om regeringen och oppositionen skulle komma fram till att man kunde lägga ner all vindkraft eftersom det inte skulle behövas någon energi i framtiden. Kanske inte en perfekt liknelse, men jag tror du förstår poängen :)
   Anders82

   Radera
 6. Nya(M) hyckleri omfattar även löntagare som subventioneras med tjänstebilar och alla jobbskatteavdrag. Pensionärer är missgynnade. Allt tal om fri marknad och inköp från hyllan är rena fantasier. Bra är att det blir så tydligt så att fler vaknar.
  Det behövs ett politiskt trendbrott 2014 !

  SvaraRadera
  Svar
  1. Off topic. Håll dig till ämnet.

   Radera
  2. (M)s trovärdighet kan med rätta ifrågasättas. Din slutsats om att det gäller försvaret är giltig.Vad jag ville påpeka var att fler områden är drabbade, ungefär som att Försvarsfrågan belyses med ingen Marinmusik. Problemet är över hela (M)s nuvarande politik. Kan vara bra för försvarsdebatten att veta förutsättningar för en förändring från (M). Som du påpekar verkar alla Nya(M) jubla åt sin politik. Politiker som har ansvar för försvarsfrågor känner sig tvingade att leverera jubel till kören.

   Radera
 7. Var är gammelmedia???
  Vi som härjar på bloggar och forum är redan insatta i galenskaperna - men 99% av svenska befolkningen begriper inte omfattningen på lögnerna!

  Var är gammelmedia som jämt slår sig själva på bröstet över hur duktiga de är - varför är det ingen av rikstidningarna ("blaskorna" snarare, med tanke på hur deras kvalitet stadigt sjunker) som synar och slår hål på Potemkinkulissen?

  Kan de inte, eller vill de inte?

  SvaraRadera
 8. Väl skrivet. Ett år kvar, bara.

  SvaraRadera
 9. Från dagens Godmorgon världen i P1: Fredrik Reinfeldt: der Untergang
  Http//:sverigesradio.se/sida/default.aspx?programid=438
  (Välj Public Service)

  SvaraRadera

REGLERNA FÖR KOMMENTARER KOMMER NU PÅ FÖREKOMMEN ANLEDNING ATT SKÄRPAS:
- Kommentarer som ej håller sig till ämnet kommer att refuseras
- Skriv kortfattat och kärnfullt
- Personangrepp publiceras ej
- Håll en god ton i kommentarerna