12 januari 2014

Det är (m)otigt för regeringen nu!

Ingenting, absolut ingenting går regeringens väg när det kommer till försvars- och säkerhetspolitik just nu. Rapport efter rapport visar på att det mesta tyvärr går åt fel håll inom ett mycket turbulent politikområde. Moderaterna kommer inte att få det lätt under Folk & Försvars rikskonferens som startar nu.

Innan jul släppte riksrevisionen sin rapport som totalsågade försvarets förmåga och försvarsreformen. Ungefär samtidigt havererade det nordiska materielsamarbetet avseende det gemensamma artillerisystemet Archer där Norge drog sig ur för att systemet var undermåligt och att leveranstiden ej kan hållas. Som lök på laxen verkar även samarbetet med Norge avseende lastbilsupphandlingen, en mångmiljardaffär vara i farozonen.

Fler motgångar skördades så sent som i går. Moderaterna, men även Socialdemokraterna har förespråkat en samnordisk incidentberedskap med stridsflyg. Ett förslag som långt tidigare har avfärdats av samtliga experter som orimligt och ogörligt. I går avfärdade Norge mer eller mindre officiellt ett sådant samarbete vilket är ytterligare ett bakslag. Det nordiska samarbetet urholkas mer och mer, och det är tydligt att de olika länderna har helt skild ambitionsnivå när det handlar om detta.   

Expressen berättar i dag att påskflygningarna under benämningen "ryska påsen" hade haft inslag av kärnvapen mot mål i Sverige. Piloterna erhöll enligt uppgift avfyringskoder för kärnvapen (övning skall särskilt tilläggas för att undvika alla missförstånd) medan flygplanen var i luften. Samtidigt stod Sveriges incidentbereskap med jaktflyg stilla och personalen var på påskledighet.

Utöver detta har Wiseman räknat fram egna siffror på att försvarsanslaget (inflationskompenserat) sjunkit med 3% sedan regeringen tillträdde 2006. Detta har tydligt bevisats av SvD som i dagens artikel redovisar drifttid för flygplan, fartyg, ubåtar och stridsvagnar m.m. Inom alla områden har drifttidsuttaget sjunkit. Inom vissa områden väldigt drastiskt vilket entydigt visar på att försvarsförmågan inte ökar som regeringen påstår. 2014 ser dessutom att bli ett mycket svårt ekonomiskt år för Försvarsmakten med ytterligare minskad övningstid.

För regeringen levereras möjligen det värsta budskapet av allt MSB. I dag lagom till Folk & Försvar släpper man en rapport som påvisar katastrofala siffror avseende förtroendet för svensk försvarspolitik. 2013 har hela 52% dålig eller mycket dåligt förtroende för svensk försvarspolitik.

Det är ytterst bekymmersamt att utvecklingen har gått åt det här hållet. Det positiva är att det knappast kan bli sämre. Har vi nått en vändpunkt nu?

I skrivande stund äntrar Fredrik Reinfeldt scenen på Folk & Försvar. Det ska bli mycket intressant att höra vad han har att säga om regeringens försvars- och säkerhetspolitik.

7 kommentarer:

  1. Svaret på din sista fråga blev tyvärr att han återanvände samma nymoderata talking points som vanligt; inte för att det skulle hjälpa honom att vända nu - det har redan gått för långt och han har satsat för mycket prestige på en havererad politik.

    Det enda han har kvar är spin control och förhoppningen att de flesta väljare inte orkar sätta sig in i frågan.

    SvaraRadera
  2. Som jag ser det är Försvarsmakten ett lackmustest på regeringens kompetens som förvaltare av Sverige.

    Alliansen har helt enkelt visat att man är mer intresserad av röster än av verksamhet fokuserar på medievänliga men värdelösa reformer snarare än att gneta fram en fungerande verksamhet.

    Du gör ett grymt bra jobb när det gäller att exponera det och både du och Wiseman var ovärderliga källor i min debatt med Johan Forssell: http://aktieingenjoren.blogspot.se/2014/01/slutreplik-om-slamkrypare.html

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är inte lönt att försöka sig på replikskifte med herr riksdagsledamot "vet bäst" Forsell. Karln påstår sig vara civilekonom men när det kommer till försvarsanslaget är en så rudimentär sak som begreppet "inflation" totalt okänt för denne civilekonom...
      Måhända är det enklast att förtränga då verkligheten - med hänsyn tagen till inflationen- visar på siffror som inte passar in i den förljugna och förvrängda nymoderata verklighetsuppfattningen .

      Karln måste dessutom vara riksdagsmästare i utlandsresor - man bävar för vad detta kostat svenska skattebetalare...

      Radera
    2. Målet var inte att övertyga Johan Forsell. Det var att föra ut försvarsdebatt i en ny miljö och visa på hur illa försvaret hanteras om man jämför det med ett vanligt företag. Att ligga 35 % under en prognos som gjordes föregående år skulle bland de flesta aktieinvesterare leda till en enorm skepsis mot bolagets ledning och styrelse.

      Men i Försvarsfrågor har vi i princip vant oss i detta och endast SvD har journalister som verkar reagera på hur illa siffrorna är. Att Johan dessutom gav sig in att svara på debatten var en oväntad bonus och jag tror att det är ovärderligt för oss försvarsengagerade att driva ut debatten utanför vår egen ankdamm.

      Radera
  3. Något jag har märkt är att dem pratar mycket om försvarsmakten ska hjälpa till med organiserad brottslighet och terrorism. Så vitt jag vet ligger dessa uppgifter på polisens bord, minns inte att jag såg några StrF90 när självmordsbombaren sprängde sig i en bakgata och tror inte att JAS-plan kan sättas in särskilt effektivt mot organiserad brottslighet. Självklart ska försvarsmakten hjälpa till med spets kompetens typ NBC-enhet, hkp eller StrB vid behov men annars ser jag inte vad militära styrkor ska göra

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är inte meningen att FM ska lösa det. De som argumenterar för en bredare säkerhetsdefinition, t ex MP, gör detta för att de vill flytta medel från försvaret till sociala insatser, bistånd och miljöarbete.

      Radera
  4. Angående Reinfeldts tal:

    "Vi anser att vi har en växande försvarsförmåga som är relevant inför de hot som finns gentemot Sverige idag", säger statsministern.
    Även om detta skulle stämma så nämns inget om MORGONDAGENS hot.

    Reinfeldt har dock en poäng i att inga andra allianspartier tar strid för försvarsförmågan när det väl kommer till kritan, dvs. i budgetförhandlingar. Varför talar exempelvis Folkpartiet (http://allanwidman.blogspot.se/2013/10/repetition-ar-kunskapens-moder.html) för höjda anslag när det inte märks av i den slutgiltiga propositionen?
    Jag hoppas att övriga allianspartier under Rikskonferensen får möjlighet att förklara denna diskrepans mellan ord och handling.

    /jrak

    SvaraRadera

REGLERNA FÖR KOMMENTARER KOMMER NU PÅ FÖREKOMMEN ANLEDNING ATT SKÄRPAS:
- Kommentarer som ej håller sig till ämnet kommer att refuseras
- Skriv kortfattat och kärnfullt
- Personangrepp publiceras ej
- Håll en god ton i kommentarerna