6 juni 2014

En kraftfull markering!Man kan visa solidaritet och handlingskraft på olika sätt. Ett sätt är att skicka minröjningsfartyg till Riga på örlogsbesök för sex övertidsmiljoner (vilket i sin tur medför reducerad övningsverksamhet). Ett annat sätt är att göra något helt oväntat och skicka ett antal åttamotoriga strategiska bombflygplan av typen B-52 för att öva med en stor NATO/PfP-styrka i Östersjön.

Den årligen återkommande NATO/PfP-övningen BALTOPS i Östersjön startar under helgen med Pre Sail Conference i Karlskrona för att därefter genomföra övningen till sjöss under de kommande två veckorna. BALTOPS är en övning som Sverige deltagit i sedan slutet av 90-talet. De senaste åren har det svenska deltagandet av vissa förklarliga skäl reducerats. Övningen har i vissa avseenden under det tidiga 00-talet varit relativt grundläggande enligt principen "alla ska med", men har de senaste åren ökat i såväl kvalité som innehåll.

I år är övningen viktigare än någonsin. Inte minst p.g.a. det spända säkerhetspolitiska läget kopplat till Rysslands agerande mot framför allt Ukraina, men också att de baltiska staterna har känt sig hotade. Detta har som bekant inneburit att NATO förstärkt sin närvaro i Östersjöområdet både till sjöss, i luften och på land. NATO:s generalsekreterare Anders Fogh Rasmussen har beskrivit situationen som den mest allvarliga hotet mot Europas fred och säkerhet sedan kalla kriget. Av den anledningen är årets övning BALTOPS därför viktigare än någonsin.

Med detta i bakhuvudet kan vi konstatera att Sverige i år ställer upp med ett (1) fartyg i övningen BALTOPS.


Här kan vi återigen se ett exempel på att vi i Sverige har väldigt svårt att fatta rätt beslut vid rätt tillfällen och att vi ofta hamnar i läget att vi bedriver "strid i efterhand". I stället för att göra ett uppkommet örlogsbesök i Riga för sex miljoner på övertid kanske det hade varit mer lämpligt att genomföra andra åtgärder. En hade varit att erbjuda NATO det minröjningsfartyg som under det första halvåret 2014 stått i NRF-beredskap att deltaga i SNMCMG1. En annan hade varit att låta ett större antal svenska fartyg deltaga i övningen BALTOPS. Trots kort framförhållning har det funnits tid för att möjliggöra en sådan omfallsplanering både verksamhetsmässigt och arbetstidsmässigt - om man verkligen hade prioriterat detta från regeringens sida. En tydlig beslutspunkt var när NATO började förstärka i Östersjöområdet i månadsskiftet mars/april. Att skicka fler svenska fartyg till BALTOPS hade dessutom kostat mindre än sex oplanerade övertidsmiljoner men gett större effekt.

Men så har inte skett och nu är det korvetten HMS Sundsvall som ensam får visa den svenska flaggans färger i den stora NATO-styrkan. Go for it!


NATO och framför allt USA vet däremot hur man visar solidaritet med de som är med i klubben. I övningen BALTOPS kommer två stycken B-52 att deltaga i minst sagt spektakulära operationer. Man kommer under övningen att genomföra fällning av sjömineringar från dessa flygplan i Östersjön koordinerat med sjöstyrkan.

Tre stycken B-52 har under gårdagen ombaserat från Barksdale AFB i Louisiana till Royal Air Force base Fairford i England där man kommer att utgå från under operationerna över Östersjön.

Under övningen kommer minst två B-52 att öva sjöminering i Östersjön. Mest sannolikt med övningsminor av typen Mk62 "Quickstrike" vilken är en bottenavståndsmina på 230 kilo som fälls i grunda vatten. Alternativt fälls Mk56 som är en förankrad mina på 900 kilo. En enda B-52 kan bära 45 stycken Mk62 alternativt 12 Mk56. Minorna fälls från 300 meters höjd.

Vad jag vet så har sjöminfällning från B-52 endast genomförts en enda gång tidigare i Östersjön, det var under BALTOPS-98. Detta skedde i samband med att Rysslands grannland Polen hade ansökt om medlemskap i NATO, man blev sedan medlem ett drygt halvår senare. Nu känner sig de baltiska staterna hotade, då skickar USA ett antal B-52 från USAF 2nd Wing med callsign DOOM (undergång) och fäller minor i Östersjön igen.

Att detta är en tydlig markering mot Ryssland råder det nog ingen större tvivel om.

10 kommentarer:

 1. Analysen att årets BALTOPS är viktigare än någonsin delas inte av finansdepartementet. Påståendet om att situationen kan beskrivas som "den mest allvarliga hotet mot Europas fred och säkerhet sedan kalla kriget" delas nog inte heller.

  Vår regering anser nog att den gjort en kraftig markering och dessutom tagit höjd för det hastigt förändrade omvärldsläget genom att skicka en båt till övningen. Vad skulle de annars ha att besöka under övningen?
  Jag antar att flera av våra folkvalda, som vanligt, kommer att "deltaga" i övningen?

  Vår regering är minst sagt lite ur fas med omvärlden just nu. Tyvärr blir det ofta så när man tittar i plånboken och inte ser verkligheten runt omkring sig. Vågar/får man sedan inte ha några som helst egna tankar/åsikter utanför partilinjen så blir det mest att harva i diket.

  Har man, som de Baltiska staterna, ett militärt och säkerhetspolitisk hål som solidarisk granne är det väl inte så konstigt att man blir lite rädd.

  En lågoddsare är väl att fru Enström inom en snar framtid levererar ett floskelfyrverkeri om satsningar, ökningar, hur viktigt det är att... och för att vara tydlig... o.s.v. i samband med ett besök vid övningen? Kanske rent av ett pressmeddelande??

  Se det lite positivt, det kunde vart värre, men inte mycket ;-)

  Nu får vi väl bara hoppas att någon skyddar vår lilla båt, under övningen, om det blir fråga om fientliga flygplan och sådant hemskt.

  Trippelsuck!

  Teaterdirektören.

  P.S. Varför göra rätt och enkelt när man kan göra fel och svårt?
  Ibland så svårt att det inte går att genomföra :--)

  SvaraRadera
 2. Varning i Svenska. yle.fi

  "Björneborgs brigad kör från Säkylä till Syndalen."
  ............
  "Trupperna ska delta i militärövningen Saber Strike 2014, som pågår i tre veckor. Returmarschen sker måndagen den 23 juni."

  Har inte sett liknande varningar om brigadförflyttning mot Baltikum i svenska media!

  Saber Strike heter övningen som går samtidigt med BALTOPS.

  This year Exercise Saber Strike 2014 will include brigade-level staff training and tactical field exercise conducted concurrently on June 9 through 20. The exercise will train interoperability in combined NATO units, coordination of actions and readiness to execute defensive and offensive operations.

  Exercise objectives:

  - to enhance trilateral and multilateral military cooperation;
  - to exchange experience with Allies;
  - to train interoperability in combined NATO units, coordination of actions and readiness to execute defensive and offensive operations.
  - to practice rendering Host Nation Support and hone procedures of hosting allied capabilities in the territory of the Republic of Lithuania.

  Antar att vi till skillnad från Finland m.fl. inte behöver öva dessa moment! Det räcker väl med en solidaritetsförklaring.

  Expanding each year Exercise Saber Strike encompasses a growing number of NATO and partner states. This year the exercise will train a record number of approximately 4.7 thousand participants from 10 NATO and partner nations - Canada, Denmark, Estonia, the U.S.A., the UK, Latvia, Lithuania, Norway, Poland and Finland.

  Har vi inte har något att skicka? Har vi inte råd? För det är väl inte så att vi står utanför samarbetet trots vår solidaritetsförklaring?

  Får man gissa att vi skickar dit några observatörer? Ni vet sådana med blått band i mössan och en liten blå anteckningsbok tillsammans med en statsverkets blyertspenna nr två. En något måttfull markering :-)

  En båt som deltager i BALTOPS är stort.

  Teaterdirektören.

  P.S. Antar att årets satsning på denna samövning ligger helt i linje med finansdepartementets önskningar?
  Det är ju trots allt i år som vi för första gången, på mycket länge, skall få se en fullskalig brigad skutta fram över åkrar och ängar här hemma. För allt går ju enligt plan!  SvaraRadera
  Svar
  1. Skojare där...

   Någon flytt av svenska brigader lär inträffa tidigast 2023 (om ens då...)

   Tills dess får du nöja dig med notiserna om vilket förband som för stunden går högvakt - större förband än så flyttar vi inte inom riket...

   Radera
  2. Vafalls!
   Menar du att någon far med osanning?
   Du menar att det inte går enligt plan?
   Anmärkningsvärt!
   FML verkar inte vara informerat!

   SUCK herr Trident men även denna kommentar ironiska inslag.

   Som du förmodligen vet är jag övertygad om att vi, med dagens planeringsförutsättningar, aldrig får
   se något som ens liknar en brigad.

   PUST!

   Teaterdirektören.

   Radera
 3. Bagdad Bob har nu tillrättavisat Skipper på "His Masters Voice" aka Försvarsmakten kommenterar //Rune

  SvaraRadera
  Svar
  1. Personligen tycker jag det är bra att Försvarsmakten kommenterar debatten, både när de instämmer, och när de inte instämmer i det som skrivs. För övrigt är tillmälet "Bagdad Bob" mycket opassande på Erik Lagersten som jag håller mycket högt - även om vi inte alltid är av samma åsikt.

   Radera
  2. Ska man då vara lite formell så förstår jag inte den uppkomna övertiden.
   Det framgår klart och tydligt i regeringsbeslut nr 19 att beslutet gäller fram t.o.m den 28 maj!

   Att det inte varit aktuellt belasta annat konto än det beordrade är väl ganska självklart?

   Självklart försvarar herr Lagersten regeringens beslut, något annat vore väl tjänstefel?
   Det ingår liksom i hans arbetsuppgifter och det som står i kommentaren är försvarsmaktens officiella åsikt i frågan.

   Därmed inte sagt att hans "klarläggande", i mina ögon, på något sätt ändrar herr Skippers inlägg eller dess betydelse.
   Man kan tycka att en myndighet kanske inte skall ägna sig åt att leka med ord men skillnaden mellan att uppvisa närvara vid ett flottbesök och ett spel för galleriet inte är så stor.

   Tyvärr kan jag väl tycka att försvarsmaktens åsikt i frågan, uttryckt av herr Lagersten, på ett sätt förstärker känslan av ett spel för galleriet.
   Att ta regeringsbeslutet som ett tecken på reaktion av förändrat omvärldsläge! Lite fumligt vagt och definitivt för sent.
   Herr Lagersten förutspår dessutom att vi har fler sådan här reaktioner på vår omvärldsutveckling att vänt.
   Hmm.. jag trodde vi skulle lägga pengarna på helt andra saker?

   Teaterdirektören.

   P.S. De flesta är nog överens med mig om att begreppet "fleet in being" dog vid Pearl Harbor.
   Även om vår flotta inte riktigt kommit in i flygåldern än så är nog begreppet lite ute i dagens högteknologiska värld.

   Radera
 4. B-2or? finns det någonstans man kan fälla upp en solstol och sitta och titta, även om svenska försvarsmakten inte bidrar med så mycket så bjuder USA i alla fall upp till dans.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lite hjälp ;-)??

   FAIRFORD AIR BASE
   Spotting Info
   South of Fairford village and signposted. The best views across the base are from Kempsford Road on the eastern perimeter, where there are a few places to pull in. You can log anything parked on the main aprons and into the hangars if they're open. Occasionally aircraft park on the west end of the base and the only views are from the crash gate north of Marston Meysey village - head north through Marston Meysey village on The Street, and as the road bends sharply left, turn right (it's straight on due to the bend and a triangle junction) and follow to the end for the crash gate. Do not block it and don't hang around here, just log what you can and go. Please note this area is not available for viewing from during RIAT as this area is used as part of the park and view.

   Ta gärna med ett paraply. Vädret är ibland lite nyckfullt och solstol är ofta inte förstahandsvalet.

   Vad jag förstår så blir du inte ensam i ditt sittande och tittande:-))

   Mycket nöje på semestern??

   Teaterdirektören.

   Radera

REGLERNA FÖR KOMMENTARER KOMMER NU PÅ FÖREKOMMEN ANLEDNING ATT SKÄRPAS:
- Kommentarer som ej håller sig till ämnet kommer att refuseras
- Skriv kortfattat och kärnfullt
- Personangrepp publiceras ej
- Håll en god ton i kommentarerna