8 juni 2014

FM Org 18

Den 28 maj lämnade Försvarsmakten sitt svar på RB5 d.v.s. FM Org 18. Jag avser skriva ett antal längre inlägg om denna för Försvarsmaktens och rikets försvarsförmåga katastrofala beslut under den kommande veckorna.

Det intressanta med detta är att regeringen och försvarsministern själva har satt sig i en mycket märklig  sits, en riktig rävsax till och med. Det är uppenbart så illa att försvarsministern dagarna innan Försvarsmakten lämnade in sitt svar kände sig tvungen att gå ut och gjuta olja på vågorna - i syfte att förekomma all kritik.

En annan märklig företeelse runt detta är att Försvarsmakten som fick i uppdrag att reducera personalkostnaderna med 500 miljoner kronor årligen, enbart valde att i detalj redovisa hur man kan spara 225 miljoner. Inte ens hälften av det man är ålagda att spara in på personalkostnader med andra ord. Det var minst sagt rebelliskt av Försvarsmakten, huruvida det var klokt avser jag diskutera i kommande inlägg.  

Vidare så hjälper det föga att försvarsvarsminister Enström enbart går ut i media och säger att någon försvarsförmåga inte ska redueras(?) - vilket är precis vad hela RB5 och FM Org 18 innebär. Det hade en mellanstadieelev kunnat räkna ut om vederbörande läst direktivet.

Nu är RB5 ett regeringsbeslut och Försvarsmaktens kommer mest troligt att genomföra och verkställa detta beslut om inget annat meddelas. Vissa delar kräver både riksdags och regeringsbelsut, men i övrigt avser FM att genomföra föreslagna förändringar enligt plan om man läser svaret.

Det är nu hög tid att Karin Enström ger ut nya direktiv och stoppar den här stenbumlingen som redan börjat rulla, om hon nu menar allvar med att rikets försvarsförmåga ska stärkas och inte reduceras. Nu stundar sanningens minut och detta är sannolikt den sista stora uppgiften Karin Enström får ta sig an under sin tid som minister i en regering. Eller lämnar man denna "svarte petter" till efterföljande regering?

SR

6 kommentarer:

 1. Eftersom man angivit att Marinens musikkår kommer att läggas ner, så tar nog debatten snart fart, var så lugn.

  Hejdlöst kul också att någon smugit in ett frågetecken sist i signaturen på denna debattartikel:
  http://www.bltsydostran.se/opinion/insandare_sydostran/bevara-marinens-musikkar(4316377).gm

  (passar på att ta en kopia av just det innan någon hinner ändra).

  Bevara Marinens musikkår.
  Annicka Engblom (M)
  Riksdagsledamot Blekinge?

  SvaraRadera
 2. En eloge till Skipper som med sin belysningsradar gång efter gång avslöjar denna politiska circus. Bra att Karin Enström tvingas ut på isen. När skall någon säga rakt ut att varken hon eller Sverige eller det svenska försvaret har några kläder på sig. Karin, det är ännu inte för sent att ta tillbaka RB 5.

  //Hälsningar från en av de 1000-tals uppgivna officerarna som går till jobbet varje dag och som egentligen inte tror ett smack varken på sin arbetsgivares klyschor eller försvarets förmåga längre och som nu är så trötta på att jobba i motvind och spelar därför med i elakt spel. Vi ser dagligen hur lågt vår förmåga har hamnat pågrund av det politiska spelet. RB 5 är ju bara dumt i rådande säkerhetspolitiska läge.

  SvaraRadera
 3. Läser idag på försvarsmaktens hemsida, där det är väldigt noga med orden och dess betydelse, att
  "Delar av deltagande fartyg har formaterat sig."

  Snälla Skipper, kan du för oss landkrabbor förklara vad detta är för en nautisk/marin term och vad den betyder?

  Tackar på förhand.

  Teaterdirektören.

  SvaraRadera
  Svar
  1. När man läser "Det USA-flaggade fartyget USS Mount Whitney" kan man få för sig att det är ett civilt fartyg som tillfälligt är chartrad av flottan och inte en av Förenta staternas trotjänare som flaggskepp.

   Radera
  2. Ser att någon har läst min kommentar och ändrat bildtexten till något mer begripligt, även för oss landkrabbor.
   Snyggt jobbat.

   Visst känns det skönt att ibland få ta tag i riktigt tunga och väsentliga frågor ;-)

   Fortfarande kan jag dock undra om det inte är så att det är hela fartyg som formerat sig och inte delar av dem?
   Bilden är lite för dålig för att jag skall kunna avgöra, men erfarenheten talar emot att delar av fartyg under någon längre tid kan hålla sig kvar på ytan och därmed kunna deltaga i övningen .-)

   Teaterdirektören.

   Radera
  3. Ja, det brukar i så fall vara ytterst momentant... http://en.wikipedia.org/wiki/HMS_Invincible_(1907)#mediaviewer/File:InvincibleWrecksp2470.jpg

   Radera

REGLERNA FÖR KOMMENTARER KOMMER NU PÅ FÖREKOMMEN ANLEDNING ATT SKÄRPAS:
- Kommentarer som ej håller sig till ämnet kommer att refuseras
- Skriv kortfattat och kärnfullt
- Personangrepp publiceras ej
- Håll en god ton i kommentarerna