12 augusti 2014

Mindre bra idéer...

...är namnet på en konstutställning i Malmö skapat av en konstnär vid namn Peter Johansson. Normalt sett är jag fullkomligt ointresserad av konst, men det här fick mig att reagera starkt.

Mindre bra idéer är tydligen en utställning som handlar om manlighet, aggression och rasism. - Jag har valt ett antal föreningar och organisationer som är manligt drivna, säger Peter Johansson.

När jag tittade på SVT-inslaget här nedan (1:30 - 2:20) och ser konstnären stående framför en stor upplaga av Försvarsmaktens logotyp och hör honom säga att "Utställningen handlar om våld och mäns ilska och aggressioner" så kan man inte bli annat än förvånad!


Själva grundanledningen till inslaget var att Hells Angels hade ringt och tvingat konstnären att ta ner deras emblem som satt uppsatt, givetvis mycket otrevligt för konstnären.

Men det jag som anställd i Försvarsmakten, satt att skydda Sverige, människor och våra intressen reagerade mest över i inslaget var att Försvarsmaktens logotyp hänger på en utställning tillsammans med motsvarande från Hells Angels, Black Cobras m.fl. Först ville jag tro att Försvarsmakten skulle symbolisera en motpol till de som tillämpar våld och aggressioner, men jag tror jag bedrog mig. Konstnären själv säger följande.

Utställningen går under namnet ”Mindre bra idéer” med bilder som föreställer bland annat symboler för Black Cobra, Försvarsmakten, Sverigedemokraterna och Hells Angels. ”Mindre bra idéer” handlar om våld, manlighet och aggression...

Sydsvenskan skriver att bilderna föreställde bland annat symboler för Black Cobra, Försvarsmakten, Sverigedemokraterna och Hells Angels. Framför stod skålar med tomater och ägg, en tårta och ett ställ med järnrör. Utställningen går under namnet ”Mindre bra idéer”.

– Det är en utställning som handlar om manlighet, aggression och rasism. Jag har valt ett antal föreningar och organisationer som är manligt drivna, säger Peter Johansson.

I bland undrar man hur det är ställt med vissa personer...... 

24 kommentarer:

 1. Hurså?

  Jag skulle i alla fall inte sätta upp Hells Angels logga, jag skulle skämts för att ha den uppe. Den symboliserar ett gäng kriminella, inte någonting man kan vara stolt över som svensk. Hells Angels skiter på Sverige.

  Roger Klang

  SvaraRadera
  Svar
  1. Roger, du verkar helt ha missat poängen med inlägget...

   Radera
  2. Ja poängen gick mig förbi. Vill du förklara?

   Radera
  3. Poängen med inlägget är att någon anser att Försvarsmakten klassa i samma fack som HA m.fl organisationer som är kända för att nyttja våld och är aggressiva. Att ställa ägg och tomater framför dessa logotyper (inkl Försvarsmaktens) säger väl allt om vilken uppfattning konstnären har om Försvarsmakten.

   Radera
 2. Jag kunde ha förstått om han hängt upp lite reklamprylar för NBF eller PRIO. Fast lokalen kanske inte rymde så stora tavlor...

  SvaraRadera
 3. Enligt gällande värdegrund så är allt som inte är HBTQ och grönrosaröd utopi att betrakta som ej önskvärt. FM jobbar ju dock med värdegrunden genom deltagande i PRIDE-parader; där massorna "stolt" går runt i klädsel som får temafester vid nollning att te sig smakfulla.

  Värdegrunden är också binär, i mångt och mycket definerad av socialistiska genusindoktrinerade vänsterjournalister. Att försvaret, sverigedemokrater och gud vet vad likställs med Hells Angels är en logisk följd av detta.

  Konstnären borde rimligen haft ett stort självporträtt i utställningen istället.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns mycket att säga om värdegrunden. Men vårt försvar är den enda stoltheten i det här landet. Vill man avlägsna värdegrunden så måste man göra det inifrån. Själva iden med en värdegrund är inte dålig. Men den ska vara krigsrelaterad.

   Roger

   Radera
  2. Varför måste (1) värdegrunden avlägsnas överhuvudtaget? Går det inte att verka i myndigheten med bibehållen sund värdegrund? Där tycker jag nog både Roger och Daniel är ute på jävligt gropig sjö, själv håller jag nog med min chef, Ewa S Haslum, om det inte passar, då kan ni dra.
   (2)Om vi nu ska ha kvar värdegrunden (vilket jag själv anser vara helt totalt absolut självklart) varför måste den vara krigsrelaterad? Menar du Roger att vi inte kan ha en sund människosyn och samtidigt lösa ställda uppgifter. Måste vi bete oss som tomma spån för att kunna genomföra robotstrid? Förlåt för eventuellt användande av värdeord, men har svårt att hålla känslorna tillbaka när det anses att vår värdegrund är felriktad. Självfallet finns det saker som bör förbättras men att ta bort den som princip. Nej tack.

   Radera
 4. Skicka honom boken "Krigare" av Johanna Hildebrand.
  Av barn kan man förvänta sig att de säger dumheter om mor och far för att sedan gömma sig i kjolarna men en vuxen...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skipper kunde ha varit tydligare med inlägget. Tycker du inte det? Var inte jag tydlig nog? Gå du och göm dig i kjolen på någon.

   Radera
  2. Tagga ner nu Herr Klang. Ovanstående kommentar avser konstnären och inte dig!

   Radera
 5. LOL. Tja, konst är konstigt ibland. Men jag håller med dig till 100%. Försvarsmakten bör ju inte finnas med i det sammanhanget. Inte för att jag försvarar honom på något vis, men han har ju dock en poäng. Se på IS och Mr P österut. Passar ju rätt bra in på dem.

  SvaraRadera
 6. Numera kan man ju i Sverige bli arresterad som konstnär om verken inte håller det politiska måttet. Antar dock att risken för det är obefintlig för herr Johansson. Däremot dimper det säkert snart ned ett stipendium, bekostat av skattepengar, i hans brevlåda.

  SvaraRadera
 7. Mindre bra ideer bör väl stanna som just ideer?
  Här försöker man tydligen realisera några mindre bra ideer med mindre bra resultat;-)

  HA vet nog inte vilken tjänst de gjort utställaren.
  Lite som Skara-Bert? All reklam är bra reklam, även för Skaraborg?

  Jag får nog lägga denna utställning under rubriken "mindre lyckade dagisprojekt".
  Dessvärre brukar vi skattebetalare nästan alltid vara med och finansierar dessa "konstnärliga" projekt på något vis.

  Sedan kan jag ju undra vad försvarsmaktens officiella hållning är till utställningen och användandet av loggan?
  HA-emblemet verkar vara "skyddat" på något sätt som FM-loggan inte är;-)

  Suck!

  Teaterdirektören.

  P.S. Sedan återstår frågan om vem som ringt, vad denne har sagt och om någon ringt överhuvudtaget?
  Man kan ju skapa PR på olika sätt inom konstvärlden.

  SvaraRadera
 8. Vilken mes; att han inte svarade HA med lite kvinnlig "militär" Lynndie-style retorik.

  Alternativ tolkning; vilket inte borde vara allt för svårt för Peter J att komma till insikt om, givet att han är förmögen till introspektion - är att denna typ av aggression, som Peter så gärna vill belysa, är sprungen ur en människas förnekelse av sitt eget biologiska sexuella jag.

  En variant av denna aggression återfinnes ofta hos lättretliga kommentatorer som trollar diverse bloggar.

  SvaraRadera
 9. Bara det gamla vanliga rasistiska hatet mot vita svenska män som medie och kultureliten är så besjälade av.
  Bra att du reagerar dock.
  Anders82

  SvaraRadera
 10. Uppenbarligen saknar denna konstnär inblick och har inte ens brytt sig om att ta reda på det grundläggande om försvaret. Vad vi än skriver/tycker/tänker eller säger så kan vi nog inte öppna konstnärens ögon, vissa vill bara se "sin" sanning tyvärr.
  Tur att vi även försvarar allas rätt att fritt få uttrycka sig. Hur stolligt det än är..
  Keep up the good work

  SvaraRadera
 11. Gallerierna har blivit en slags forum för olika bisarra ideer. Den åsiktspolis som har ett starkt politiskt stöd verkar ostört kunna marknadsföra sitt destruktiva budskap. Förvirringen verkar vara total och ses som helt normalt. Tatueringar och en slum-klädsel kombineras med rock-musik är etablerat som normalt och tufft.
  Ljuspunkten är Nattvandrar-samhället. Frivilliga som ställer upp där staten inte klara sina uppgifter.
  Skogsbränder som släcks med frivilliga och skänker mat och kläder till myndigheterna, eller Missing People och Sjöräddnigs Sällskap är några exempel.
  Vart tog den kristna kyrkan vägen?
  Sverige idag 2014 är verkligen kaos och förvirring på många plan.

  SvaraRadera
 12. Även Polisens logotyp fick förmånen att vara med. Jag såg inte om någon logga för Räddningstjänst / Brandkår var med men det hade väl varit logiskt? Det är ju nästan bara män på den arbetsplatsen. Varför inte en aktiemäklarfirma också? Det går säkert att hitta rätt så många. Frågan är bara vad detta leder till? Snarare mer förvirrande än hjälpande. Nä, det är nog som så att han tycker på ett visst sätt och det kommer ingen att kunna ändra. Faktum är att ju mer uppmärksamhet han får (oavsett sakinnehåll), ju mer kommer media att älska honom. Ju mer han är med i media, ju fler utställningar får han osv... Det är nog det som är hans strategi. Jag håller därför med Teaterdirektören - det är inte alls säkert att han har blivit uppringd av HA. Och har han det så är han väl överlycklig nu, för bättre reklam kunde han väl inte fått?

  / Trött cynisk vit tunnhårig gubbe (så definieras ju alla över 40).

  SvaraRadera
 13. Undra om FM kommer att agera i detta ?

  SvaraRadera
 14. Man kan också vända på det och se det ur den så kallade. konstnärens perspektiv. Han är förmodligen medveten om att det är lättare att nå ut till massorna om man provocerar än om man håller sig inom den normala lite så där lagom ramen.
  Lite publicitet i vällästa bloggar (som denna) och i lokalpressen ger ju lite klirr kassan i slutändan. Gratis reklam så att säga! Det konstnärliga värdet är väl förkastilgt men den debatten hör nog inte hemma här.

  SvaraRadera
 15. Nu kanske jag drar litet förhastade slutsatser, men kan det vara så att kommentatorerna i den här diskussionen faktiskt är mycket väl medvetna om att det finns 1) en helvetes massa rötägg i FM och hos polisen som faktiskt slår ihop manlighet (som en självupplevt positiv, eftersträvansvärd egenskap) med våldsutövning och aggression 2) människor som är av den (inte helt ovettiga) uppfattningen att våldsutövningen ganska enkelt är helt fel (och en typiskt "mindre bra idé")?

  (referenserna till rashetsaren Dan Parks som figurerar härikring väljer jag nog att lämna utan avseende)

  Och vad är det för företrädare för FM som väljer att kritisera att konstnärer ger uttryck för sina alldeles egna uppfattningar i gallerier?

  SvaraRadera
 16. Detta är inte alls konstigt. Konstnären, förmodligen en medioker sådan, har bara insett att den snabbaste vägen in i den mediala värmen är att kritisera bl.a. SD, försvaret och samtidigt okritiskt hylla HBTQ-rörelsen till skyarna. Det finns många exempel på att detta är en lyckad strategi. Nu väntar mys i morgonsoffor och gullande med "journalister".

  SvaraRadera

REGLERNA FÖR KOMMENTARER KOMMER NU PÅ FÖREKOMMEN ANLEDNING ATT SKÄRPAS:
- Kommentarer som ej håller sig till ämnet kommer att refuseras
- Skriv kortfattat och kärnfullt
- Personangrepp publiceras ej
- Håll en god ton i kommentarerna