23 augusti 2014

Regeringsbeslut 5 gäller alltjämt

Det råder stor förvirring bland många vad som egentligen gäller rörande det omtalade regeringsbeslut 5 (RB5) där Försvarsmakten är anvisade att spara 500 miljoner kronor årligen på sina personalkostnader.

Moderatföreträdare har den senaste tiden ofta uttryckt att detta beslut är överspelat i samband med Alliansens "satsningar" som innebar att Försvarsmakten ska få 5,5 mdr kronor i förstärkning. Haken är att dessa förstärkningar är planerade 2,5 mandatperioder bort, d.v.s om 10 år och därmed vet ingen vem som sitter i regeringsställning då. Mycket ihåligt med andra ord, och något som inte på något sätt  upphäver RB5.

Försvarsmakten fortsätter därför alltjämt sin planering för att reducera försvaret trots att omvärldsläget försämras allt mer för varje månad som går. I Försvarsmaktens underlag till regeringen så redovisar man hur man kan reducera personalkostnaderna med 225 miljoner kronor årligen, men att detta (knappt halva det anvisade beloppet) kommer att få oerhörda konsekvenser för den operativa förmågan. 500 miljoner enligt anvisningen får så stora konsekvenser att det i praktiken ej är genomförbart.

Det stora problemet i sammanhanget är att en tydlig kommunikation från försvarsdepartementet i ärendet är obefintlig. I går bekräftade informationsdirektör Erik Lagersten via twitter att regeringsbeslutet inte på något sätt är upphävt vilket vissa politiker dessvärre tycks tro.
Försvarsmakten har lämnat begärt svar till regeringen på det sk. RB5 den 28 maj. Efter detta har regeringen gett myndigheten planeringsanvisningar inför nästa försvarsbeslut. Vare sig i dessa anvisningar eller i annan form har Försvarsmakten erhållit någon formell styrning att RB5 inte gäller.

Att regeringen inte har förmågan att kommunicera detta rakt och tydligt är beklämmande! Gäller RB5 eller gäller det inte? Det duger inte att en försvarsminister och enskilda politiker talar i gåtor rörande ett ärende av den här kalibern. Det är hög tid att skapa trovärdighet i såväl kommunikation som försvarspolitik.

4 kommentarer:

 1. Jag förstår fortfarande inte tidstabellen för RB5, ska nedskärningen eller jag menar satsningen inledas i år eller nästa år?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den ska vara införd 2018. Man måste alltså börja snart om det inte ska bli en chock a la org 13.

   Radera
 2. Det är väl snarare så att man kan förvänta sig ett RB6 med ytterligare nedskärningar nu efter att Migrationsverkets ökade kostnader har blivit kända
  Finansiering av dessa går ju före alla andra särintressen

  SvaraRadera
 3. Så länge ingen publicerar regeringsbeslut 5 är det omöjligt att avgöra om det fortfarande gäller eller ej. Jag uppfattar, men kan inte med säkerhet säga, att beslutet endast innebar att FM skulle redovisa hur man skulle kunna spara 500 miljoner på personalkostnader 2018. Om det stämmer så behövs alltså ytterligare ett beslut (i så fall sannolikt nästa försvarsbeslut) för att effektuera det som regeringsbeslut 5 syftade till att utreda. Vi kommer garanterat inte få något beslut avseende IO18 innan nästa försvarsbeslut är taget.

  SvaraRadera

REGLERNA FÖR KOMMENTARER KOMMER NU PÅ FÖREKOMMEN ANLEDNING ATT SKÄRPAS:
- Kommentarer som ej håller sig till ämnet kommer att refuseras
- Skriv kortfattat och kärnfullt
- Personangrepp publiceras ej
- Håll en god ton i kommentarerna