16 augusti 2014

Vi går en osäker höst till mötes...

... på flera sätt, inte minst säkerhetspolitiskt där utvecklingen är mycket oroväckande på många håll i världen och i vårt närområde. Men även Försvarsmakten går en osäker höst till mötes vilket vi kan konstatera i Försvarsmaktens delårsrapport som redovisades under gårdagen. 

I delårsrapporten kan vi konstatera en stor mängd bra och nödvändig verksamhet är genomförd, men när det kommer till ekonomin blir jag mycket orolig.
Den ekonomiska prognosen visar att anslaget för förbandsverksamhet överskrids med 110 miljoner kronor samtidigt som anslaget för internationella insatser underutnyttjas med cirka 180 miljoner kronor. Försvarsmakten bedömer att en balansering mellan anslagen ska kunna ske under hösten.

Att balansera ett underskott på 110 miljoner är svårt, men genomförbart. Vad som nu tillkommer är Försvarsmaktens kostnader för arbetet med skogsbranden i Västmanland. Den fakturan har ännu ej redovisats, och sannolikt är det ingen som i dagsläget har ett exakt grepp om hur stora kostnaderna kommer att bli. Det alla röster är överens om är att kostnaderna kommer att bli mycket stora.

Kommuner och länsstyrelser har blivit lovade ett stödpaket från regeringen på totalt 350 miljoner kronor. Ingen regeringsföreträdare har nämnt ett ord om huruvida Försvarsmakten kommer att kompenseras. Inte heller har media ställt frågor runt detta till regeringen.

Precis som tidigare år kommer Försvarsmaktens anslag för insatser (internationella sådana) sannolikt att underutnyttjas med betydligt mer än de 180 miljoner som redovisats fram till årsskiftet. Det som inte nyttjas tas som vanligt hem av regeringen och går därmed in i den totala statskassan igen.

Indirekt innebär detta att det blir Försvarsmaktens anslag som får bekosta hela kostnaden för branden, dels genom att Försvarsmakten får stå för sina egna kostnader, och dels genom att motsvarande summa regeringen erhåller från hemtagningen av anslaget för internationella insatser sannolikt (med råge) täcker regeringens ersättning till kommunerna.

Konsekvensen av detta kan bli att Försvarsmakten inte kan genomföra övningsverksamhet i tillräcklig omfattning under resterande del av året, trots att alla är överens om att övningsverksamheten behöver öka och inte minska. Att ingen ännu har höjt på ögonbrynen över dessa förmodade konsekvenser anser jag är ytterst anmärkningsvärt. 


Vill med efter ovanstående bekymmersamma läge ta del av något positivt ska man läsa den här artikeln. Fantastiskt bra av Försvarsmaktens och Helikopterflottiljen. Det var så man fick en tår i ögat av att läsa detta. En extra eloge till den helikopterflygförare som bidrog till att en liten pojke blev något gladare!

7 kommentarer:

 1. Svettigt, man kan bara hoppas att det blir regeringsskifte! Finns partier som tillsammans kan lösa detta, exempelvis S & Fp :-)

  Simon Skämtaren

  SvaraRadera
 2. Man vill ju ropa 'Boom! Där försvann försvaret!'. Men det är ju inte ens roligt längre.

  SvaraRadera
 3. Hm.. förutom det faktum att hela kalaset är underfinansierat så kan jag utläsa att det mesta går enligt plan!
  Det återstår någon liten detalj inom personalförsörjningen (GSS/T) och lite udda utmaningar på materielsidan!

  Utöver detta så börjar nästan alla stycken i delårsrapporten med att "allt går enligt plan" eller att "allt går planenligt".

  Det är nog bara vi som överreagerar och inte förstår att organisationen går framåt/bakåt i den takt som regeringen skjuter till/tar bort medel.

  Min slutsats är då att vi helt enligt plan går bakåt just nu.
  Någon "boom", eller någon dyr rökeffekt, har vi just nu inte råd med;-)

  Avslutningsvis kan jag inte låta bli att ta med följande meningar ur rapporten.

  "Försvarsreformen i enlighet med det försvarspolitiska inriktningsbeslutet fortlöper i stort enligt plan. Försvarsmakten kan, i enlighet med vad som anmälts tidigare, konstatera att förskjutning av viss förmågeuppbyggnad har skett av resursskäl och att produktionen fortsätter med förskjutningen som en planeringsgrund. "

  Vad står det egentligen om försvarsreformen?
  Det går inte riktigt som det var tänkt och fortsätter eländet några år till så går allt åt pipsvängen lite längre fram eller..?

  Här på teatern satsar vi på den helt oförberedda beredskapsövningen "Dagny". Vi har som vanligt lite problem med vårt "krigsfordon". Vi har dock som målsättning att den lilla radiobilen skall ta sig till besiktningen för egen maskin i år. Därför är den redan bogserad till repkön!

  SUCK!

  Teaterdirektören.

  SvaraRadera
 4. Läs bolagen cornucopia?.
  Regeringen satsar nu 12 miljarder extra årligen på asylinvandring. Detta i kombination med fallande tillväxt kommer ge hårda besparingskrav för försvaret redan från nästa år oavsett Alliansen eller Rödgröna gänget eftersom båda sidorna har sina prioriteringar mycket tydligt utstakade.

  Anders82

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fredrik Reinfeldt höll igår en unik presskonferens där han för första gången erkänner att vår massiva invandring drabbar all övrig skattefinansierad verksamhet, däribland såklart även försvaret som är en tacksam mjölkkossa då man inte riskerar särskilt mycket röster genom att ta pengar därifrån, så till den grad att man i kommande valrörelse och budgetperioder inte har något reformutrymme alls för andra satsningar. Allt utrymme slukas av migrationsverkets kostnader, socialt stöd, kostnader för mottagande, bidrag till kommuner osv för dessa asylsökande och deras anhöriga.

   Detta har ju SD hävdat i många år och flertalet valrörelser men först nu, under galgen, tvingas alltså även en statsminister ur sjuklövern erkänna detta. SD:s slogan "invandring eller välfärd" är alltså nu ett faktum även för etablerade partier. Men vad säger då statsministern? Jo, vi skall fortsätta på den inslagna vägen och trycka på gasen på vår väg rakt in i bergväggen istället för att ställa oss på bromsen och rädda det som räddas kan.

   För mig är nu måttet rågat och jag kommer att rösta på SD för första gången i kommande val. Jag ser inga alternativ längre, inget annat parti har en trovärdig politik. Visst finns det en del idioter i SD och förmodligen också rena rasister men nu har det gått så långt att jag är villig att bortse från detta och enbart se till partiprogrammet och partiledningens arbete med att rensa ut dessa element så snart de visar sig.

   Jag är för behovsstyrd arbetskraftsinvandring och vi ska självklart hjälpa människor i akut nöd, men vi har nu (egentligen för flera år sedan) nått en gräns för vad som är möjligt. Vi måste nu strypa inflödet av flyktingar och se till att få Sverigeskutan på rätt köl.

   Reinfeldts tal, titta från 0:57;

   http://youtu.be/PsAUDshNMmE

   Radera
 5. @Mackan
  Kommentar nummer 1. Vad har detta med ovvanstående intervju att göra?
  Kommentar 2. Finns det inga andra forum du kan skriva detta på?

  Notering 1. Noterar att ord i kommentaren som i någon bred tolkning kan tolkas eller förknippas med Försvarsmakten eller Marinen just består av ordet "försvaret" en gång. Alltså kan kommentaren med ett ords förändring användas inom sjukvård, ålderdomshem, polisen , kustbevakning, tull, skola osv.

  Skulle vara intressant att göra en sökning på nätet och se var mera den finns fast med ett förändrat ord.
  Krigskonstens informationsoperationer verkar ha brett ut sig även i Sverige.

  Bra intervju gjord med en hög marin företrädare och som vanligt få kommentarer när det inte finns så mycket att kverulera om,,,,,

  SvaraRadera
  Svar
  1. 1. Du kommenterar under ett inlägg som inte innehåller någon intervju. Förmodligen blandar du ihop det med efterföljande blogginlägg.

   2. Jo, visst finns det andra forum. Nu kommenterar jag ett inlägg som handlar om försvarets ekonomi. Som du kanske vet är försvaret statligt finansierat och därför är det relevant, kopplat till ekonomi, att diskutera övriga statliga utgifter. Nu har moderaterna, och senare även de rödgröna, aviserat att det inte finns något reformutrymme kvar att satsa på t.ex. försvaret. Man kommer även att bli tvungen att höja skatter enkom pga att invandringen skenat och snart är utom all kontroll.

   Det finns många logiskt tänkande individer som insett att detta inte längre fungerar. Tyvärr finns också personer som du, som reflexmässigt attackerar alla som har mage att ifrågasätta den heliga graalen, invandringspolitiken och dess på verkan på statens finanser.

   Här är ett par exempel på sådana tänkande individer, helt utan kopplingar till SD, däremot till försvaret och marinen.

   http://ledarsidorna.se/2014/08/debatt-att-ga-till-val-pa-logner/

   Radera

REGLERNA FÖR KOMMENTARER KOMMER NU PÅ FÖREKOMMEN ANLEDNING ATT SKÄRPAS:
- Kommentarer som ej håller sig till ämnet kommer att refuseras
- Skriv kortfattat och kärnfullt
- Personangrepp publiceras ej
- Håll en god ton i kommentarerna