7 juli 2011

150.000ton VLCC i brand efter piratattack


Supertankern Brillante Virtuoso står i brand efter en piratattack i Adenviken under gårdagen.
Fartyget attackerades av pirater där man sannolikt skjutit RPG mot bryggkomplexet och brand bröt ut både på bryggan och i besättningsutrymmen.

Hela besättningen om 26 man klarade sig tur nog utan skador efter att ha övergett fartyget och gått i livbåtarna. Kryssaren USS Phillippine Sea, CG 58 som befann sig i området hörde nödanropet och kunde rädda samtliga besättningsmän.Även de sju priaterna som bordat fartyget lyckades enligt uppgifter undkomma.

Problemet är nu inte bara en piratattack. Det finns nu också en fullastad brinnade supertanker på drift i Adenviken.

Tyvärr kommer vi nog få se mer av detta framöver då man nu väljer att ha beväpnad personal ombord på handelsfartygen. Något som vi också kan läsa på Commanders blogg. Att ha beväpnad personal ombord kommer sannolikt att eskalera våldet och leda till fler regelrätta eldstrider med scenarion som ovan till följd. Se även DN.

Är det nu inte dags att ta tag i piratproblemet på allvar, d.v.s mota Olle i grind redan på land innan piraten satt sig i båten?


Uppdaterad 11.30: Det kommer nu också uppgifter som säger att piraterna kan ha satt eld på fartyget i ren frustration då besättningen låst in sig i ett s.k. "safe room" där de fortfarande kan ha kontroll över fartyget och framföra det. Samma artikel säger också att det sannolikt har använts RPG för att sätta fartyget i brand.


Uppdaterad 11.50: Enligt uppgift är fartyget säkrat av två bogserbåtar. Men det framkommer också uppgifter om att fartyget kanske inte alls blev attackerat av pirater eftersom det inte finns några säkra bevis för detta enligt både US Navy och EUNAVFOR. Konspirationsteorierna har med andra ord bara startat.

8 kommentarer:

 1. Kan inte annat än att hålla med, har försökt belysa detta tidigare. Klok och snabb analys!

  mvh

  Johan

  SvaraRadera
 2. Fast hur skulle beväpnad personal eskalera våldet? Piraterna använder redan alla medel man kommer över och beväpnad säkerhetspersonal kan åtminstone skydda skeppen från att bli bordade eller skydda personal inne i skeppet.

  SvaraRadera
 3. Det är en analys, ja. Men det är också en beskrivning av problemet och inte på lösningen. Men jag ska inte märka ord, jag ska bara påpeka att någon politiker borde tänka vidare där du slutade när du skrev "mota Olle i grind på land". Men för att de ska kunna göra det behöver dem information om förhållandena på land - var det finns flygplatser, hamnar, vägar och information om klaner, byar, brottsbelastning och ligor, möjligheter att ta sig fram med fordon som de måste kunna tanka - t.ex.. Bollen ligger hos försvaret och inte hos politikerna, försvaret är dem enda som har en underrättelsetjänst till sitt förfogande! Ta på eget initiativ reda på fakta om landet och regionen och lägg fram det för riksdagen, föreslår jag!

  Roger Klang

  SvaraRadera
 4. @1251
  Principiellt är jag för beväpnad personal ombord. Jag tror det är bättre än att inte ha det. Men det finns en baksida av det också. Börjar beväpnade poster skjuta på piraterna så kommer piraten att skaffa mer och framförallt tyngre vapen. Snart kanske vi ser piraterna i mindre patrullbåtar likt de som de tamilska tigrarna använder sig av.

  SvaraRadera
 5. @Roger Klang

  Det var precis detta vår MI, Jan Thörnqvist redogjorde för efter att CKR varit i Adenviken. Med hjälp av helikoptern hade man rätt ingående kartlagt piraternas grupperingar och baser.

  Jag är helt övertygad om att EUNAVFOR och vår MI i egenskap som Force Commander rapporterat detta vidare till den politiska nivån.

  SvaraRadera
 6. @Skipper:

  Ja, men är det tillräcklig information och inte bara nödvändig information? Jag tror att man måste lägga fram en fullständig plan för hur operationen/operationerna ska gå till från försvarsmaktens sida, civila politiker som jag kan inte agera, de kan bara besluta sig för ett Go alternativt ett No. Utan nödvändig och tillräcklig information så kan de inte ens göra det. Dem behöver en fullständig plan från avresan från Sverige och tillbaka. Jag hyser inte stora förhoppningar om att det blir gjort för det, men då har åtminstone FM gjort allt vad de kan. Och vad man kan läsa mellan raderna på ditt svar så hyser du inte heller några högre tankar om våra politiker.

  Roger

  SvaraRadera
 7. @Skipper Man använder ju redan tyngre vapen i form av granatgevär, automatgevär, kulsprutor och även tunga kulsprutor. Vad för tyngre vapen menar du finns kvar? Jaktflyg? Kustartilleri? Sjömålsrobot? Piraterna nog de tyngsta vapen som de kan komma över. Sedan använder sig de Somaliska piraterna av "civilist-taktiken" och försöker att se ut som vanliga fiskare. Har du då mindre patrullbåtar så kan dessa relativt enkelt bli utpekade som möjliga pirat-fartyg och ligger därmed under mycket större risk att bli genomsökta, något som piraterna vill undvika till varje pris.
  /12:51

  SvaraRadera
 8. Det bästa motmedlet mot organiserad brottslighet i allmänhet är att slå mot deras plånbok. I detta fall är jag böjd att, med risk att inte vara "civiliserad", förespråka kommentaren WarNerds förslag:

  Behind each pirate operation is a warlord.
  Behind each warlord is a tribe.
  Behind each tribe is a clan.

  Determine the connections. If a clan has more than one tribe involved in piracy, target the clan. Otherwise the initial target should be the tribe, but expand to the clan if they respond in support. osv

  http://www.strategypage.com/militaryforums/62-793.aspx

  /Mikael R

  SvaraRadera

REGLERNA FÖR KOMMENTARER KOMMER NU PÅ FÖREKOMMEN ANLEDNING ATT SKÄRPAS:
- Kommentarer som ej håller sig till ämnet kommer att refuseras
- Skriv kortfattat och kärnfullt
- Personangrepp publiceras ej
- Håll en god ton i kommentarerna