7 februari 2012

Att söka lediga jobb i Försvarsmakten är inte helt enkelt

Efter att ha läst gästinlägget hos Wiseman om den unga kille som ville söka till pilotutbildningen i Försvarsmakten, men inte ens kunde hitta rätt på Försvarsmaktens egen sida så väcktes både förundran och tvivel. Så illa kunde det väl ändå inte vara? Men precis så illa var det efter att själv försökt söka till pilotutbildningen i syfte att testa om det fungerade.

Därefter började jag knappa runt på Försvarsmaktens sida, och tänkte testa hur det fungerar att söka en ledig tjänst. Inledningsvis så gick det bra. Sökfunktionen för att söka lediga tjänster fungerade utmärkt. Letade vidare till något som benämndes Lediga jobb för dig som redan är anställd. Det verkade bra, här har nog FM gjort det hela mycket enkelt och smidigt... Men så var det tyvärr inte alls. Det var till och med långt i från sanningen.

Det visade sig att jag inte hade en enda kvalifikation i form av erfarenhet eller utbildning som stämde överrens med vad som kunde väljas i FM lediga jobb portal när jag vill söka en tjänst.

För att åskådliggöra detta på ett bra sätt så tar vi det från början.

Mina faktiska kvalifikationer:
Kategori: Officer OF4
Antal år i tjänst: ca 20
Utbildningar: MOHS, MKHS AK/HK, FHS SP, FHS ChP (Tot 6år)
Huvudsaklig tjänst: Sjötjänst, Stabstjänst

Nu vill jag söka en ny tjänst i Skövde som som Avdelningschef (J3) på militär regional stab väst (MRV). Något jag finner mig lämpad för och uppfyller både kompetenskraven och har de personliga egenskaperna som anges i fritext till annonsen. So far, so good.... Men nu anvisas jag till att fylla i mina erfarenheter och kompetenser via en rull-list med ett antal valbara alternativ. Nu håller jag på att trilla av stolen när jag ser vad jag kan välja.

Först måste jag välja min mest relevanta erfarenhet. Det framgår genom instruktionen som lyder:
Uppge här dina mest relevanta erfarenheter för den typ av tjänst du söker. Du kan välja alternativ från listorna eller välja alternativet "Annat" och skriva in som fritext. 
Det som finns att välja på är:
-Administration, Ekonomi, Juridik, HR/Personal
-GSS
-Hälso & Sjukvård
-Information, Media, Spåk
-IT & Samband
-Logistik / Transport
-Säkerhets- & Underrättelsetjänst
-Teknik
-Övriga befattningar

Här kan jag inte finna EN ENDA relevant erfarenhet som passar in på min bakgrund efter ca 20 år inom FM. Jag börjar misstänka att jag hamnat fel, och sökt en civil tjänst. Startar om, går in igen på Lediga jobb för dig som redan är anställd. Men jag var rätt, det är så här ser det ut. Men OK, det stod faktiskt i instruktionen att jag kunde väja alternativet  "annat" och skriva in min erfarenhet som fritext. Problemet är bara att det inte ens finns någon valbar funktion som heter "annat" och inte heller finns det någonstans att skriva i fritext som instruktionen anger. Inte heller valet "övriga befattningar" gav någon möjlighet till fritext.

Eftersom det inte går att komma vidare i formuläret innan man angett något av dessa alternativ så väljer jag "övriga befattningar". Jag måste ange antal år också. Det får då bli alternativet 15år(eller fler).

Vidare i formuläret så måste jag ange utbildning med följande instruktion.
Här ska du ange dina högsta samt mest relevanta utbildningar för den typ av tjänst du söker. 
Jag tänker då att alla mina militära utbildningar vid de militära skolorna, och FHS i synnerhet, är de mest relevanta för tjänsten eftersom det är en militär tjänst jag ska söka och jag faktiskt är militär.

Nu får jag följande valmöjligheter:
-Förgymnasial utbildning
-Gymnasial utbildning
-Eftergymnasial utbildning (1år)
-Eftergymnasial utbildning (2år)
-Eftergymnasial utbildning (3år)
-Eftergymnasial utbildning (4år eller längre)
-Praktikant
-Forskarutbildning
-Trainee

Hmmmm.... Jag har ju gått gymnasium, och därefter har jag gått fyra olika militära "högskolor" omfattande totalt sex år. Således är det mest lämpliga alternativet Eftergymnasial utbildning (4år eller längre).


Nu uppmanas jag att välja inriktning, annars kan jag inte gå vidare i ansökan.
Nu håller jag på att trilla av stolen igen....
De val jag nu kan göra är följande:
-Beteendevetenskap
-Ekonomi,administration,samhällsvet.
-Estetisk och humanistisk
-Journalistik och information
-Juridik
-Lantbruk och trädgård
-Naturvetenskap
-Språk
-Teknik,konstruktion,industri,hantverk

Jag sökte ju en militär tjänst på nivå OF4 utifrån att jag angett att jag redan är anställd! Det här hänger ju inte alls ihop tänker jag nu? Var kan jag ange utbildningar som stabsprogrammet och chefsprogrammet? Uppenbart ingenstans kommer jag fram till efter att letat vidare på sidan.

Jag inser snart att det inte bara är den unge mannen som ville bli pilot, men som inte kunde hitta rätt på Försvarsmaktens hemsida som har det svårt. Det är uppenbart helt omöjligt för en redan anställd officer att söka ett jobb utan att tvingas ange kompetenser och utbildningar man inte ens har för att överhuvudtaget komma vidare i formuläret samtidigt som de utbildningar man faktiskt har inte ens finns valbara.

Ska man välja "övrigt, 15år eller mer" som erfarenhet och 4år "lantbruk och trädgård" som den mest relevanta utbildningen för att söka jobb som avdelningschef J3 vid MRV i Skövde? Det hela slutade med att det inte blev någon ansökan till någon tjänst. Det var för svårt.

Ska det verkligen behöva vara så här?

16 kommentarer:

 1. Så blir det när man köper COTS...eller så var det ett sätt att kompetensinventera dig för karriärväxling ut ur firman?

  SvaraRadera
 2. Om det var det sistnämnda, och om systemet får bestämma, så är många helt obrukbara på den civila marknaden.

  SvaraRadera
 3. Jag spyr på det ansökningssytemet.

  SvaraRadera
 4. Kan vara bra att stöta på denna språkförbistring redan innanför firmans grindar. Är själv uppe i mer än 10 sökta civila jobb, ett telefonsamtal så här långt. Värdet i militär kompetens är nog inte jättestort hos HR-avdelningar landet runt....

  /Major, under 40, med bred kompetens innanför grindarna...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vet inte vad du har sökt men jag fick snabbt ett nytt jobb utanför grinden. Är specoff i botten med lite missioner bakom mig.
   Fick snabbt jobb som underhållschef inom fordons industrin. Sökte mest på skoj för att se vad man hade för alternativ i livet. När dom erbjöd mig en löneförhöjning på mer än 65 procent så var valet givet.
   Man får det man betalar för.

   Radera
 5. Har också reagerat mot hur dålig hela "lediga jobb-funktionen" är.

  Lagersten, om du nu tittar in här, kan du rätta upp detta till oss?

  SvaraRadera
 6. Ha ha ha ha....!!!!!! Tror jag skrattar mig fördärvad!!!Kan inte vara sant! Måste vara samma konsult som införde PRIO-helvetet!

  SvaraRadera
 7. Lustigt att det är så stort fokus på civila utbildningar när man redan är anställd och söker ett nytt jobb inom FM. Visst kan det vara bra att visa om man gått gymnasium eller inte men det viktigaste måste ju ändå vara vilka militära utbildningar man gått.

  Det är mycket som inte står rätt till och det är bra att ni bloggare visar alla problem så kanske något rättas till.

  SvaraRadera
 8. Provade att söka GMU och det gick inte ens att få reda på när GMUerna gick under året. Än mindre när de gick på det förband jag ville söka mig till. Tydligen skall man tilldelas något som under värnplikten.

  SvaraRadera
 9. http://www.forsvarsmakten.se/Jobba/Bli-soldatsjoman/Aktuell-information-om-GMU/Forband-som-anstaller-efter-omgang-45---2012/

  Finns jätte mycket information om GMU och nej, man blir inte tilldelad något utan vilja. Man väljer vad man vill söka för att om det dom rekommenderar inte passar så kan man lämna direkt. Yrkesvägledaren kommer rekommendera vad han tycker just du ska söka men även svara på andra frågor och hindrar dig inte från att söka vad du vill, om du uppfyller grundkraven.

  SvaraRadera
 10. Vet inte om jag ska skratta eller gråta ...

  SvaraRadera
 11. Pendeln slår åt olika håll hela tiden. Sist jag var med om att FM gjorde en kompetensinventering så fanns det med massor av rader typ "skjuta pistol, skjuta AK5, skjuta GrG, köra lastbil, köra terrängbil" m.m.

  Jag fick i stort sett bara kryss på en rad och det var "flyga flygplan".

  Min civilingenjörsutbildning fanns med som "övrig utbildning".

  Jo just det. Försvarsmaktens datakörkort hade jag visst tagit.

  Tänk om FM lärde sig skillnaden mellan "kompetens" och "genomgången utbildning"!

  SvaraRadera
  Svar
  1. ..."Flyga flygplan" - LOTFL! Ja när du säger det så minns jag den perioden också. Men det är humor i det, galghumor.

   Radera
  2. Jag har en civil ganska vanlig utbildning och söker jobb relaterade till den. Jag börjar bli trött på alla dessa databaser där man ska lägga in information om sig själv. Det kändes som chefsingenjörens fall, att det huvudsakliga kom knappt med, fast små futtigheter fanns det gott om. Ta då ett vanligt system från den civila sidan och inför det då i Försvarsmakten så blir det helfel, särskilt om många av de personalhandläggare som kunde verksamheten har slutat när HRC har upprättats.

   Fundersam 2

   Radera
 12. @chefsingenjören.
  Jag efterfrågade den gigantiska exel-listan från 2003 (eller var det 2004?)där även jag fyllde i olika vapen, fordon och ECDL-intyget, när jag var på bemanningssamtal och behövde min "kompetensprofil. Ingen inom HRC eller HKV/Pers förstod vad jag pratade om...
  För övrigt kan den intresserade konstatera att Persvdelningen på förband inte längre FÅR skriva ut rullkort, det får bara ske på HRC. På min fråga "varför då" var svaret bara: "för att det ska va så!"

  SvaraRadera

REGLERNA FÖR KOMMENTARER KOMMER NU PÅ FÖREKOMMEN ANLEDNING ATT SKÄRPAS:
- Kommentarer som ej håller sig till ämnet kommer att refuseras
- Skriv kortfattat och kärnfullt
- Personangrepp publiceras ej
- Håll en god ton i kommentarerna