12 december 2014

Politikerutfrågningen 4/9: Paula Holmqvist (s)


Här kommer fjärde delen i utfrågningen av de nya ledamöterna i försvarsutskottet och turen har nu gått till Paula Holmqvist som representerar Socialdemokraterna. 

Paula Holmqvist är född 1964. och bosatt i Ed i Dals-Eds kommun där hon arbetat som undersköterska. Holmqvist har dessutom varit fackligt aktiv i Kommunal sedan 1996. Holmqvist blev i valet 2014 invald som riksdagsledamot för Socialdemokraterna.

---------------

Med hänsyn till den negativa utvecklingen i Ryssland och vårt närområde, anser du att gällande insatsorganisation IO14 är operativt relevant?

Nej, den måste förstärkas och det komme att lyftas i kommande inriktningsproposition.


De primära marina verkansdelarna utgörs i dag av 7 korvetter, 4 ubåtar och en amfibiebataljon. Är det en rimlig numerär?

Nej, och därför föreslår försvarsberedningen 1 ubåt till.


Sverige har idag 100 JAS 39 Gripen som ska minskas till 60 mot decennieskiftet. Hur många stridsflygplan förväntar du dig att Försvarsmakten ska ha i luften i händelse av kris/krig?

Jag förväntar mig inte krig, men redan nu jobbar vi för fler JAS-plan


Hur bör försvaret av Gotland vara utformat?

Vi har nyligen besökt Gotland. Det är viktigt att försvaret är flexibelt, att det läggs fler övningar på Gotland då det finns viktiga resurser och möjligheter för det.


Utredaren Tomas Bertelman påpekade i sin rapport att Sverige är beroende av stöd från andra länder vid kris/krig. Vem förväntar du dig ska komma till vår hjälp?

Jag förväntar mig inte krig. Vi har påbörjat ett samarbete med Finland angående försvarsfrågan.


Opinionen för ett NATO-medlemskap ökar och antalet osäkra ligger runt 30%. Vad krävs för att utreda frågan?

Den frågan är inte aktuell att utreda då vi redan vet vad NATO är. Tror att antal osäkra ligger på ca 40 %?


Vilken fråga anser du är den absolut viktigaste att komma till rätta med i samband med det kommande försvarsbeslutet till våren?

Den viktigaste frågan är svår att svara på när det finns många viktiga frågor. Men när det gäller folkförankringen så finns det mycket att förbättra. Människors medvetenhet om vad som krävs av var och en i händelse av kris. Frågan kring personalförsörjningen är också viktig.


Vad anser du är en rimlig nivå för försvarsanslaget? (Kan anges i mkr alternativt som % av BNP)

Just nu försöker vi skära ner 17 miljarder i den totala budgeten på grund av att vi nu jobbar utifrån Alliansens budget, så hur stort anslag som kommer att finnas i försvarsanslaget återstår att se.


Var står du när det gäller RB 5? (Regeringsbeslut 5 till Försvarsmakten 2013 innebär att Försvarsmakten är anvisade att skära ned på personalkostnderna med 500 miljoner kronor årligen)

Återkommer i inriktningspropositionen.


Hur lång uthållighet anser du att Sverige behöver för att klara avbrott i försörjningen av drivmedel, livsmedel etc. och hos vem ligger ansvaret?

När det gäller sådana avbrott så är en rimlig nivå 3 dygn för privatpersoner enligt försvarsberedningen, och jag har ingen annan uppfattning.

-------------------

Därmed tackar jag Paula för svaren. I morgon publicerar jag ett nytt inlägg och då med svaren från Daniel Bäckström (c).


Tidigare inlägg i serien

12 kommentarer:

  1. Nja, jag hade hoppats på bättre svar här. :/

    SvaraRadera
  2. Vilka svar.
    Den enda som gett hyffsat goda svar är SD. Byter parti i nyvalet

    SvaraRadera
  3. Det är sorgligt att se. Hela utfrågningen hittills ,utom möjligen SD, är som att se Kjell Lönnås gamla klassiker att be förskolebarn 6 år gamla svara på livets gåtor.

    SvaraRadera
  4. Jag är särskilt imponerad av svaren på frågorna om Gotland, anslag och den sista om försörjningen...

    SvaraRadera
  5. Tydligt att dagens system med amatörer på alla viktiga poster har nått vägs ände. Fullständigt absurt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Dagens ekvation är ju även belastad av finansiellt stöd från oredovisade källor (läs partistöd). Kanske finns från vissa håll en önskan att behålla amatörerna av olika skäl?

      Radera
  6. Frågan var inte om utskottsledamoten förväntade sig krig, utan hur många plan som skulle vara i luften i händelse av kris eller krig. Viss skillnad ... (Annars kunde man lätt svara: eftersom vi inte förväntar oss krig behöver vi inga plan, eller något försvar; den varianten är f.ö. redan prövad.) Ett ev. svar på frågan säger även något om kunskapen hos den tillfrågade vad avser skillnaden mellan totala mängden plan och de som faktiskt kan antas vara operativa samtidigt.

    Det blir nog icke godkänt för dessa svar, dessvärre. Men det är väl tidigt. Hade det varit tentamen hade representanten för V, än så länge, märkligt nog fått ganska goda poäng tack vare de resonerande svaren; samma med representanten för SD.

    Igen, du gör ett bra arbete, Skipper; men ibland vill man nästan inte veta hur illa det är ställt, heh. En bra frågerunda, med några nyckelfrågor, visar att det finns ett intresse; annars blir det gärna "politikerna mot försvarsmakten", och ingen publik.

    (Förr "kämpade" folk för att behålla "sitt" regemente, men när nu inga finns kvar; när man under lång tid aldrig har sett en militär, eller ett flygplan/fordon (eller fartyg :)) i sin vardag, och ingen värnplikt; då ska man inte förvänta sig att folkförankringen behålls på samma nivå. Vi är väl nu snart nära att någon väcker frågan: "Vad kostar det att hyra in ett komplett försvar? När de ändå flyger över Baltikum kan de väl ta en sväng över Gotland.") /T

    SvaraRadera
  7. Ett förslag till Skipper, fråga: Varför tackade du ja till uppdraget som ledamot i försvarsutskottet?
    Eventuellt med en följdfråga: Hur har du tidigare varit aktiv i försvarsfrågor/verksamhet?

    SvaraRadera
  8. Sluta dröm. Helt meningslöst att rösta på SD de kommer aldrig få igenom sin politik och därmed frigöra de anslag de så generöst vill tillföra Försvarsmakten. Lägg istället kraften på att informera de andra partiernas företrädare istället för att hånna deras okunskap. De ska representera folket, tjänstemännen ska förse dem med väl underbyggda beslutsunderlag. Lita på demokratin. Var delaktig i demokratin, genom att föra fram dina argument till dina förtroendevalda. Skicka ett mejl, slå en signal, ta en fika. Svårare är det inte.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Man måste lita på demokratin. Nu ligger SD mellan 15-18%.
      Kommer de upp i dessa nivåer eller lite högre i valet kan inte övriga partier ignorera den massivt ökade oppionen för omprioriteringar i statsbudgeten som SD står för. Röstar man av någon anledning på ett av de övriga försvarsfientliga partierna så får man acceptera att tex Paula Holmqvist och Lena Asplund styr försvarspolitiken de närmaste åren.
      Anders

      Radera
    2. Tycker det är du som drömmer. Studerar man migrationsområdet och de enorma resurser som måste omfördelas dit, samtidigt som övrig välfärd skall bibehållas, så är det orealistiskt, på gränsen till dumt, att tro att försvarsmakten kommer att få några större tillskott oavsett vilket block som kommer att regera efter extravalet och efter 2018, 2022 och framåt.

      Det enda sättet att få till en förändring är genom att rösta på det enda oppositionspartiet, dränera övriga partier och därmed tvinga fram en sundare politik. Efter det kan man, om man vill, återgå till att rösta på ett sjuklöverparti.

      Radera
  9. Håller med föregående talare, att rösta på SD kommer inte lösa någonting, speciellt inte i försvarsfrågan.

    Dock imponerad av hennes påstående att 17 miljarder ska bort p.g.a Alliansbudgeten. Man skulle nästan kunna ro att hon bedriver valrörelse...

    SvaraRadera

REGLERNA FÖR KOMMENTARER KOMMER NU PÅ FÖREKOMMEN ANLEDNING ATT SKÄRPAS:
- Kommentarer som ej håller sig till ämnet kommer att refuseras
- Skriv kortfattat och kärnfullt
- Personangrepp publiceras ej
- Håll en god ton i kommentarerna