14 december 2014

Politikerutfrågningen 6/9: Alexandra Völker (s)


Vi har nu passerat passerat halvvägs in i utfrågningen av de nya ledamöterna i försvarsutskottet. Söndag innebär utfrågning av Alexandra Völker som representerar Socialdemokraterna. 

Alexandra Völker är född 1989 och är därmed också yngst i försvarsutskottet. Völker är bosatt i Rissne i Sundbybergs kommun. Hon har tidigare varit distriktsordförande för SSU i Stockholms län och är ny riksdagsledamot sedan riksdagsvalet 2014. Völker har en masterexamen i statsvetenskap.
Völker beskrev sig själv inför valet som en ung tjej med tydligt Stockholmsperspektiv.

---------------

Med hänsyn till den negativa utvecklingen i Ryssland och vårt närområde, anser du att gällande insatsorganisation IO14 är operativt relevant?

Den måste absolut förstärkas och det är något som kommer lyftas i den kommande inriktningspropositionen.


De primära marina verkansdelarna utgörs i dag av 7 korvetter, 4 ubåtar och en amfibiebataljon. Är det en rimlig numerär?

Även detta behöver utvecklas och det har även försvarsberedningen slagit fast. Överenskommelsen i försvarsberedningen är att vi ska ha en ubåt till.


Sverige har idag 100 JAS 39 Gripen som ska minskas till 60 mot decennieskiftet. Hur många stridsflygplan förväntar du dig att Försvarsmakten ska ha i luften i händelse av kris/krig?

Vi arbetar för att införskaffa fler JAS-plan.


Hur bör försvaret av Gotland vara utformat?

Socialdemokraterna och Miljöpartiet i Försvarsutskottet hade glädjen att få besöka Gotland för bara ett par veckor sedan. Där fick vi möjlighet att bla träffa Hemvärnet och ta del av deras tankar och erfarenheter. Vi ser att det är viktigt med fler övningar på Gotland. Att det finns goda möjligheter för försvarsmakten att öva och testa sin förmåga är något vi generellt ser som viktigt.


Utredaren Tomas Bertelman påpekade i sin rapport att Sverige är beroende av stöd från andra länder vid kris/krig. Vem förväntar du dig ska komma till vår hjälp?

Precis som Bertelman belyser i sin rapport ser vi det som viktigt med samarbeten. Vi ser Finland som en viktig samarbetspartner och är öppna inför hur det samarbetet kan utvecklas. Bara för ett par veckor sedan var svenska försvarsutskottet och träffade finska försvarsutskottet, där vi samtalade om just detta.


Opinionen för ett NATO-medlemskap ökar och antalet osäkra ligger runt 30%. Vad krävs för att utreda frågan?

Stefan Löfven har varit tydlig med att vi inte kommer öppna upp för medlemsskap i Nato. Därför ser vi inte heller anledning att utreda frågan.


Vilken fråga anser du är den absolut viktigaste att komma till rätta med i samband med det kommande försvarsbeslutet till våren?

Finns så klart många frågor som är viktiga. Hur försvarsmakten ska klara sin personalförsörjning är en viktig sådan fråga där vi ser stora utmaningar. Sen ser vi Socialdemokrater alltid försvarets folkförankring som en viktig fråga. Den hänger till viss del också ihop med frågan om personalförsörjningen.


Vad anser du är en rimlig nivå för försvarsanslaget? (Kan anges i mkr alternativt som % av BNP)

Vi var redan i försvarsberedningen tydliga med att vi behöver höja anslagen. Dör ville vi gå längre än det som blev förslaget då Alliansen inte ville gå lika långt som oss Socialdemokrater. Nu befinner vi oss i ett läge i utskottet där vi, på grund av att Sverigedemokraterna röstade fram alliansen budgetramar, tvingas skära ner i den samlade budgeten för försvar och samhällets krisberedskap.


Var står du när det gäller RB 5? (Regeringsbeslut 5 till Försvarsmakten 2013 innebär att Försvarsmakten är anvisade att skära ned på personalkostnderna med 500 miljoner kronor årligen)

Vi återkommer om detta i inriktningspropositionen.


Hur lång uthållighet anser du att Sverige behöver för att klara avbrott i försörjningen av drivmedel, livsmedel etc. och hos vem ligger ansvaret?

Försvarsberedningens bedömning är att 3 dygn är en rimlig nivå för privatpersoner.

-------------------

Därmed tackar jag Alexandra för svaren. I morgon publicerar jag ett nytt inlägg och då med svaren från Jan R Andersson (m).


12 kommentarer:

  1. En moderat imorgon...
    Dags att plocka fram skämskudden igen då.

    SvaraRadera
  2. Varför känns det som om de flesta personerna som har blivit intervjuade inte har en egen åsikt om försvarsförmågan utan går helt efter vad hela försvarsberedningen säger.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Svaret är antagligen så enkelt som att de flesta helt enkelt har för dåliga kunskaper inom området för att kunna ha några egna åsikter...

      Radera
    2. De politiker som haft utförligast svar kommer från partier som inte behöver ta något större ansvar. Nämligen V och SD. Företrädare för de större partierna M och S måste ta hänsyn till fler intressen. Då blir det självfallet svårare att ge raka besked. Det intressanta är annars hur partierna resonerar när de väljer ut sina företrädare (rätt person på rätt plats?).

      Tips: Youtuba knapptryckarkompaniet. Efter att ha sett den videon kommer du förstå att egna åsikter har ett pris.

      Radera
    3. Hej Lisa,

      Vad är det du avser med ansvar? Socialdemokrater samt Moderater (med stöd av småpartierna) har följt sina intressen och således avrustat Sverige till den grad att vi nu är mer eller mindre är utan möjlighet att skydda vårt land.

      Jag förstår inte hur ordet ansvar är kompatibelt med svensk försvarspolitik, kan du förklara?
      Företrädarna har uppenbarligen valts ut i linje med den kravbild man ställer avseende individuell förmåga visavi försvarspolitik. Återigen, hur menar du med ansvar?

      mvh

      Särimner

      Radera
    4. De större partierna som sitter/suttit med regeringsmakten har större ansvarsbörda än oppositionen. Det är enklare att lova saker när man inte behöver förverkliga löftena. Ansvar kommer med makt. Ingen slump att maktpartierna S och M i det stora hela har gemensam utrikes och säkerhets-politik. Jag säger inte att oppositionspartierna bluffar men hur de prioriterar vet vi först den dag de får verkligt inflytande. Sett ur mina ögon finns det 2 förklaringar till politikernas ovilja att rusta upp Sveriges territorialskydd (för hela landet ska väl ändå försvaras?).


      1. Politikerna vet saker om Sveriges försvarsförmåga som allmänheten inte känner till

      Vad skiljer mellan den officiella och inofficiella försvarslinjen? Det krävs inte allt för mycket fantasi för att tro att Sverige fått något värdefullt i utbyte mot sitt humanitära arbete och deltagande i allehanda utlandsmissioner (vi går andras ärenden mot payback). Vanligtvis är det egenintresset som styr hur länder agerar. Ingenting görs gratis!

      2. Politikerna har hål i huvudet

      Om den inofficiella försvarsförmågan är lika svag som den officiella så är politikerna fullständigt ointresserade av att försvara Sverige. Ett fattigt försvar prioriterar inte utlandet före sitt eget territorialskydd. Gustav Vasa härjade inte på andra sidan jordklotet. Sveriges armé blir inte bättre på att skydda Sverige genom insatser i Afghanistan (det kostar mer än det smakar).

      Sammanfattningsvis kan sägas att Sverige enligt officiella uppgifter sänkt sin egen försvarsförmåga genom flertalet icke-patriotiska handlingar. Det hänger inte ihop. Den inofficiella linjen har bara blivit mer påtaglig. Det är vad jag tror. Det finns ett stort intresse av att vara otydlig och oförutsägbar så väljarna lär förbli förvirrade.

      All Krigföring bygger på bedrägeri.

      Radera
    5. Så du menar att vi har ett hemligt avtal om stöd från USA? Är det kärnvapen som du menar skall sättas in från USA om vi invaderas av små gröna män på Gotland?
      Det är upp till dig att tro det något belägg för att det är så finns inte och Nato har uttryckligen sagt att Sverige inte kan räkna med Natos hjälp om ryssen kommer.
      Sanningen är den att vi idag helt saknar försvarsförmåga om Ryssland skulle få för sig att anfalla oss. Vårt försvar lades ned år 2004 med militärens goda minne och den varningssignal som Georgien utgjorde viftades undan av både den militära och civila ledningen som ej utgörande ett hot mot oss, då¨Ryssland bekrigade ett litet land långt borta i öster.
      ÖB spann som en gräddstinn katt över alla fina guldgaloneringar och alla generalspersoner som internationaliseringen av the Swädisch armed forces hade inneburit.
      Idag innebär militärens och politikernas monumentala fiasko att på något sätt kunna förutspå Rysslands tämligen uppenbara utveckling mot en revanschistisk stormakt i det närmst som ett medvetet landsförräderi från militärledningen och politikerna.
      Någon möjlighet för Sverige att skydda sig mot ett anfall från Ryssland existerar inte även efter det vi övat och fyllt krigsorganisationen med både soldater och materiel.
      På 48-64 timmar så har Ryssland tagit alla strategiska mål och Sverige får hissa vit flagg, några markstyrkor kommer ej hinna till vår hjälp från NATO.
      Sen kan vi tillföra miljarder extra, det hjälper inte då dagens krigsmakt är för liten och för dåligt utrustad för att kunna undgå att snabbt bli utmanövrerad.
      Sen saknar Sverige helt civila beredskap, inte ens en skogsbrand klarar svenska myndigheter hantera utan att kaoset är fullkomligt.
      Så att gapa om mer pengar till dagens organisation är fullkomligt meningslöst, det gör ingen nytta utan är bara ett sätt att kasta mer pengar i den pengaförstörande och meningslösa försvarsmakten.

      Antigen får Sverige acceptera att vi inte kan försvara oss med dagens FM och reducera den till en rimlig volym som är väsentligt mindre än den fullkomligt groteskt stora kolonialpolis vi har idag.
      Eller så får vi bygga en ny försvarsmakt från grunden där kompetens och organisation hämtas från utlandet enär svensk militär helt saknar tillräckliga kunskaper för varken analys eller organisation och pålitligheten hos den svenska militära ledningen med rätta kan ifrågasättas.

      Radera
  3. Känns stabilt Alexandra Völker Har hon koll ? NOT !!!

    SvaraRadera
  4. Känns som respektive block läser innantill från manuskript...

    SvaraRadera
  5. Alexandra Völker: Med erfarenheter från 18 år att arbeta med Finland kan vi konstatera att det kommer att bli ytterst svårt att få till ett fungerande samarbete. Vidare kan vi konstatera att samarbetet kommer att, när det behövs bli en stödjande åtgärd när våra egna förmågor sätts på svåra prov. Det finns ingen som vinner på att hitta ett samarbete med Finland när det gäller kris och krig. Vi måste bygga vår egen förmåga och öva inom ramen för t.ex. PfP med Finland och andra.
    Vidare måste vi se över vår civilmilitära samverkan!

    SvaraRadera
  6. 3 dygn???????

    Stormen Gudrun hade verkningar som varade mer än tre veckor för många. 6-7 veckor för vissa.

    Det saknas all verklighetsförankring.

    SvaraRadera
  7. Där straffade även S ut sig.

    SvaraRadera

REGLERNA FÖR KOMMENTARER KOMMER NU PÅ FÖREKOMMEN ANLEDNING ATT SKÄRPAS:
- Kommentarer som ej håller sig till ämnet kommer att refuseras
- Skriv kortfattat och kärnfullt
- Personangrepp publiceras ej
- Håll en god ton i kommentarerna