9 december 2014

G Ö R A N F R I S K !

I dag lanserade förlaget Timbro nyutgivningen av den fantastiska trilogin genom ett seminarium som modererades av en av författarna till boken, nämligen Bo Hugemark. En av personerna som gestaltades i böckerna var ubåtsjägaren Göran Frisk som också talade under dagens bokpresentation.

Just detta framträdande av Göran Frisk kommer att gå till historien. Om ubåtsjägaren tidigare varit tydlig med sina åsikter så är han i dag övertydlig(!) och det sparas inte på leveransen av citat för framtida bruk. Se hans framträdande här nedan (startar vid 1h 18m 53s).
När ni sett Göran Frisk in action så kan ni därefter se övriga så som bl.a. Bo Hugemark och f.d. ÖB Bengt Gustafsson. Avslutningsvis ska ni läsa Aftonbladets Anders Lindbergs blogginlägg om just Operation Garbo.

Har ni inte läst mitt tidigare blogginlägg från dagen där jag intervjuar moderaten Lena Asplund så läs det också.

10 kommentarer:

 1. Jag gjorde mina 15 månader i blått 1995.
  Träffade aldrig Frisk men han var en legend bland befälen redan då.
  Nu inser man varför, vilken hjälte!

  //Jonas75

  SvaraRadera
 2. Citatmaskin, men rak och ärlig. Också fd. Överbefälhavare Bengt Gustafsson delade sina åsikter kring politiker.

  SvaraRadera
 3. Mycket bra, av samtliga. (Ibland kan man bli närmast rörd av de rakryggade budskapen; låter märkligt att säga, men de är definitivt uppFriskande; och det har sin enkla grund i att vi inte har sett så mycket av den varan på länge.) Intressant, och med ett icke ringa underhållningsvärde emellanåt - trots de allvarliga spörsmålen, men passande för sammanhanget.

  Uppskattade tidigare ÖB Bengt Gustafssons reflektioner över den undersökning som hade gjorts i anslutning till presskonferensen; mycket hinner förstås hända på, säg, 20 år, men för somliga är minnet väldigt kort, och då riskerar luckor att fyllas med hjälp av konstiga skriverier. Uppskattar även hans övriga kommentarer, och "känga" till Public Service; de kan göra mycket mer, och bättre.

  Har givetvis Garbo-serien från när det begav sig, vars första del kom samtidigt med del av egen militärtjänstgöring (vilket daterar en ganska väl). Blir väl att införskaffa något exemplar som gåva eller dylikt. (Och som flera bloggare etc. sagt och gjort; läsa om, och som sades här, motionera hjärnan.)

  Om bloggaren tillåter, en allmän reflektion: Vår långvariga avrustning har varit, är, och blivit än mer, säkerhetspolitiskt farlig, och ekonomiskt dumdristig. Det sistnämnda då vi har gjort oss av med förmåga, och fortsätter att göra oss av med förmåga, samtidigt som vi förstärker högst nödtorftigt. Att införskaffa det vi en gång hade blir då dyrt. En märklig ryckighet präglar allt, som endast kan åstadkommas genom politiska beslut.

  Tack för ert slit, försvarsbloggare och debattörer, i och utanför tjänsten.
  /T

  SvaraRadera
 4. Det går så många historier om denna man... bl.a. om att han hade en morgonrock med gradbeteckningar som han gärna bar ombord. Han är rak och står för det han säger, dock lite för oborstad och lynnig för gå vidare uppåt när det gällde.

  SvaraRadera
 5. Får man fråga en sak angående ubåtsjakter? Hemligstämplas sånna rapporter? Tänkte på det han berättade om torpedskott i bråviken osv.

  SvaraRadera
 6. Frequently wrong but never in doubt :-)

  SvaraRadera
 7. Sir Göran Frisk är en krigare i hjärta och själ.
  Kanske inte den mest bekväma att bjuda in i politikernas finrum.
  Men väl i gunrum på landets samtliga fartyg, nu och i all evighet.

  Dr Blå

  SvaraRadera
 8. Jag är intresserad av hur du Skipper ser på detta inlägg från Frisk i debatten. Jag får en uppfattning om att det finns en hyllande klang i ditt inlägg.

  Min uppfattning är att Göran Frisks tonläge och generaliserade ärekränkningar gör att han fullständigt tappar sin eventuella trovärdighet. Jag tror att om vi som faktiskt tycker att det behöver ske ett omtag och tillnyktring i försvarspolitken själva måste föra denna debatt sakligt och seriöst. Väljer man ett tonläge som Frisk gör så kommer motparten att avfärda inlägget som galenskap.

  Jag kan se komiska inslag Frisk som en kul gubbe som rör om i grytan men det vore synd för Försvarsdebatten om denna blogg skulle assosieras med den typen av tonläge och brist på respekt. Ska en förändring komma till stånd måste debatten föras med respekt och trovärdighet.

  /Atlas

  SvaraRadera
  Svar
  1. Atlas,
   Göran Frisk talar klarspråk, inte HKV snömos.
   Inte konstigt att FM personal ser Göran som en "hjälte" i jämförelse med t.ex. vår nuvarande ÖB.
   FM idag saknar högre ledargestalter som personalen kan se upp till och känna stoltet för att tjänstgöra under, inte konstigt att man då snabbt tar till sig Frisk.
   ÖB borde ha följt Odenbergs rakryggade exempel för att tydliggöra tillståndet i FM för länge sedan, då hade jag kunnat respektera honom idag (vilket tyvärr är omöjligt nu)!

   Radera

REGLERNA FÖR KOMMENTARER KOMMER NU PÅ FÖREKOMMEN ANLEDNING ATT SKÄRPAS:
- Kommentarer som ej håller sig till ämnet kommer att refuseras
- Skriv kortfattat och kärnfullt
- Personangrepp publiceras ej
- Håll en god ton i kommentarerna