27 december 2014

Decemberöverenskommelsen


När statsminister Stefan Löfven i dag på morgonen kallade till presskonferens så var det primärt för att annonsera att det inte kommer att blir något extraval den 22 mars som tidigare annonserat. Efter att regeringen och allianspartierna i all hemlighet har genomfört överläggningar och funnit vissa överenskommelser om formerna för hur att kunna regera med en minoritetsregering, så har de sex partierna tillsammans även pekat ut tre områden där man vill se breda politiska överenskommelser.

Sida vid sida med statsministern stod samtliga alliansledare och Miljöpartiets båda språkrör, och det var något överraskande miljöpartiets Åsa Romson som hade fått uppgiften att nämna vilka områden som överenskommelserna omfattade, kollegan Gustav Fridolin hade fått uppgiften - att vara tyst.

Det första området av de tre som omnämndes var försvars- och säkerhetspolitiken, men några detaljer runt denna överenskommelse fick vi inte ta del av, så frågan är då vad partierna ser framför sig?

Inom området försvar och säkerhet så är det egentligen två huvudsakliga punkter där man inte alls har varit eniga. Inom säkerhetspolitiken så är det givetvis frågan om NATO och inom försvarspolitiken så är det finansieringen och därmed ambitionsnivåerna för vårt försvar. När det kommer till Natofrågan så är det högst osannolikt att man ens har diskuterat ämnet eftersom de båda regeringspartierna klart och tydligt har deklarerat att ett medlemskap i Nato är helt uteslutet. I den frågan får man troligtvis ett tyst stöd av Centerpartiets som inte kommit längre än att man eventuellt kan tänka sig att utreda ett medlemskap. Enbart Folkpartiet och Moderaterna har öppet förespråkat detta.

Då återstår således frågan om försvarets framtida finansiering, och här finns som bekant en hel del problemområden att hantera. Inom regeringen så har Miljöpartiet tidigare aviserat att man vill sänka försvarsanslaget med mångmiljardbelopp, men de tvingades överge den linjen vid regeringsbildningen i september. Allianspartierna lade i våras fram ett långsiktigt finansieringsförslag där en succesiv ökning av försvarsanslaget skulle ske, men den märkbara ökningen kommer inte förrän runt 2023 då anslaget skulle ha ökat med 5,5 miljarder.

När försvarsberedningen den 9 maj inför sin slutrapport skulle komma överens om finansieringen så ville Socialdemokraterna som enda parti öka på Alliansens bud med ytterligare 900 miljoner från 2018, något som Moderaterna genom Cecilia Widegren bemötte med motbudet 75 miljoner och därmed var förhandlingarna över eftersom ambitionsnivåerna var allt för olika.

Inom Alliansen har dock Folkpartiet och Kristdemokraterna stuckit ut, åtminstone i debatten. Både Jan Björklund och Göran Hägglund har vid flertalet tillfällen deklarerat att det krävs kraftåtgärder i syfte att öka försvarsförmågan med anledning av det försämrade omvärldsläget. Men med sex riksdagspartier, alla med olika ambitionsnivåer rörande försvarsfrågan så är förmodligen ingenting klart på långa vägar. Min bedömning är att man inte har berört ämnet över huvudtaget ännu, utan inväntar arbetet med propositionen inför det kommande försvarsbeslutet.

I det underlag som Försvarsmakten överlämnade till regeringen den 16 december så konstaterar ÖB att försvarets förmåga är för låg. Försvarsmakten konstaterar också att ambitionsförändringarna från försvarsberedningen kräver ett betydligt större ekonomiskt utrymme för att kunna genomföras. Flera partier, däribland Folkpartiet anser redan nu att dessa ambitionsökningar är för lågt satta.


Men när de sex partierna genom Åsa Romson deklarerar att ”ett försämrat och försvårat säkerhetspolitiskt läge understryker vikten av samverkan kring försvar- och säkerhetspolitik” så betyder det förhoppningsvis någonting även i praktiken. Eftersom Natofrågan med stor sannolikhet kan uteslutas så återstår då enbart frågan om att öka försvarsanslaget och därmed öka försvarsförmågan. 

För att möta de faktiska behoven som omvärldsläget ovillkorligen dikterar så måste denna sexpartiöverenskommelse innebära miljard- och inte miljonbelopp i anslagsökning, och det redan nu, men absolut senast från 2016. Vågar vi hoppas på att trenden som inneburit åratal av nedskärningar inom försvaret nu på väg att brytas genom dagens besked?


Uppdaterat: Med anledningen av att det under kvällen har kommit uppgifter att Ryssland har mobiliserat militära enheter i Kaliningradområdet så finns det all anledning att se över finansieringen redan nu, så tillvida att det inte redan är för sent. 

20 kommentarer:

  1. Mobilisering i Kaliningrad?
    Ja det är klart man måste ju utgå ifrån västra delen av landet om man ska kunna dra sig österut.
    Europa säkrare än på länge!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Glöm inte att det dessutom är bra för Skaraborg.....

      Radera
  2. Vore ju schysst om du kunde baka in länk när du kommer med påståenden om MOB...
    ...för det står ju knappast i DN.

    SvaraRadera
  3. Att exkludera ett demokratiskt valt pari (SD) från överenskommelsen är diktaturfasoner vilket definitivt inte hör hemma i ett land som påstår sig vara demokratiskt. Från och med nu tillhör Sverige världens diktaturstater!

    SvaraRadera
  4. Finns det sådan information som i den uppdaterade delen som FM känner till förutsätter jag att f och s minister informeras och att beslut om mer försvar överförs till Gotland nu!
    Kommer ju inte att hända. Sverige lär väl lämna in en protest om de gör något otillbörligt så har socialalliansen agerat kraftfullt sen och lämna det bakom sig...

    SvaraRadera
  5. @flygsoldat-113-bom

    Om SD hade möjlighet skulle de utesluta alla andra partier... bom, vilken diktatur vi skulle få.

    SvaraRadera
    Svar
    1. SD röstade för alliansens budget och vände sig både till regeringen och alliansen för att få till samarbete.
      Ändå påstår individer som du att SD är nejsägare?
      SD är ett demokratiskt parti och har konsekvent slängt ut de som uttalat odemokratiska åsikter eller rasistiska åsikter.
      I skrivande stund befinner sig vår nuvarande bostadsminister i Turkiet för att bla hetsa mot staten Israel, allt givetvis betalt av svenska skattebetalare.
      Frågan är vem som är fascist och antifascist kan nog diskuteras både en och två gg.

      Radera
  6. Planering för en repövning av krigsplacerade pågår klart till hösten 2015. FM har ju haft förstånd att aktivera möjligheten att inkalla krigsplacerade till övning.
    Försvaret har inte färdig beredskap!
    Pengar för en mobilisering finns visst i en fond ca. 40 miljarder, så inköp av system/utrustning kan inte vara ett hinder.

    SvaraRadera
  7. @Anonym 01:44 den 28 december:

    Är du inte riktigt klok? Vad får dig att tro att SD vill avskaffa demokratin om de får möjlighet? Du känner inte din historia, du vet inte hur öppen Hitler var om vad som skulle hända judarna och vad han skulle göra med demokratin. Men ändå gör du en ad hominem och tillskriver SD nazistiska attribut. SD är det enda demokratiska partiet. Du gör en mirror imaging för du är inte demokratisk själv!

    SvaraRadera
  8. @Roger Klang
    What??? Skämtar du eller är du inte klok?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej jag menar allvar. Läs på om Tysklands historia, jag kan rekommendera 'Hitler - En biografi" av Joachim Fest.

      Radera
    2. Kanske du skulle lära dig lite mer historia än bara från en enda bok!

      Radera
    3. Kanske jag har tre böcker om Hitler, en om Joseph Göbbels, och en bok skriven av Albert Speer, karriärstegen som inte var nazist. Poängen med Joachim Fest bok är dels att den gavs ut 1973, fortfarande med vk2 i färskt minne, dels att den skrevs av en tysk, dels så är boken den mest välrenommerade Hitler biografin.

      Radera
  9. Finns det mera uppgifter eller länkar till uppdateringent?

    SvaraRadera
  10. Har mycket svårt att se annat än rent kosmetiska försvarssatsningar från den här kartellen.
    Vi har åtta enfrågepartier i riksdagen. Sju som gör allt för att öka utomeuropeisk invandring och ett som gör allt för att minska den. Som prognoserna ser ut för 2015-16 finns det som Reinfeldt sa" inte utrymme för några andra satsningar".
    Anders

    SvaraRadera
  11. Vem kunde tidigare tro att Alliansen, i sällskap med kommunistpartiet (v), skulle bli stödpartier till (mp)?

    En sådan generositet har inte skådats i svensk historia sedan Karl XII, i stället för att själv bli Polens kung, gjorde Stanislaw Leszczynski till Polens kung i början av 1700-talet, efter att den svenska armén besegrat August den starkes styrkor och avsatt August själv.

    Ovanstående unika händelse väckte berättigad förvåning i vår omvärld på sin tid och själv blev jag något till häpen i min tid när min röst på ett Alliansparti missbrukades å det grövsta för att stödja (mp) och kommunistpartiets gemensamma ansträngningar i, för mig, oönskad riktning.


    SvaraRadera
  12. http://www.godlikeproductions.com/forum1/message2757253/pg1
    Hur pass trovärdigt detta är vet jag dock ej!

    SvaraRadera
  13. Håll öron och ögon öppna i Skåne och på Gotland under nyår.

    SvaraRadera
  14. Om man tror att decemberpartiet kommer att öka försvarsbudgeten mer än marginellt då är man bra korkad. Hela poängen med överenskommelsen är att fortsätta med MPs invandringspolitik där budgeten för Migrationsverket på 10 år ökat med 600%. Andra invandringsrelaterade kostnader har givetvis ökat i motsvarande grad. Det finns inga pengar till försvaret!

    SvaraRadera
  15. Hmmm.... så var de då uppkallade från sandlådan för blöjbyte och välling. Uppklädda, torra och mätta stod de där på rad och deklarerade att de minsann fixat en uppgörelse.
    Ljuset från kamerorna hade knappt slocknat när hink och spade kom fram igen.
    Det visade sig att den där uppgörelsen hade fler tolkningar än representerade partier.
    Sanden yrde åt alla håll.
    Två som kunde stå vid sidan och förvånat titta på medan deras inflytande växte var vänsterpartiet och sverigedemokraterna.
    Utifrån kom mer sand och även småsten farande.

    Jag tar mig för pannan och funderar på om inte de olika valberedningarna har misslyckats totalt och har ett jättejobb framför sig inför kommande val.

    Partierna deklarerar att det nu finns två tydliga alternativ till regeringsmakten 2018. Jag undrar om de som röstade på något av dessa partier egentligen förstår vad de röstat på 2014 och vad den rösten var värd?
    Vad finns kvar att rösta på vid nästa val?
    Vem vill rösta på ett parti som gjort upp att inte rösta på sina egna förslag om det finns en risk/möjlighet att de går igenom, beroende på hur stora sverigedemokraterna blir??

    När det gäller försvaret är det nog en alldeles för allvarlig fråga för att kunna hanteras av nuvarande uppgörelsepartier.
    ( För Skaraborgarna: Vissa allianspartier har bara mockat lite i boxen när det gäller försvarspolitiker. Detta räcker inte. Efter en rejäl sanering behövs både nytt strö i botten och ny halm.)

    F.d. Teaterdirektören.

    P.S. Vi skall nog vara lite försiktigare med att klampa in och döma andra länders demokratirörelser i framtiden. Vi verkar ha bytt riktning på vår.

    SvaraRadera

REGLERNA FÖR KOMMENTARER KOMMER NU PÅ FÖREKOMMEN ANLEDNING ATT SKÄRPAS:
- Kommentarer som ej håller sig till ämnet kommer att refuseras
- Skriv kortfattat och kärnfullt
- Personangrepp publiceras ej
- Håll en god ton i kommentarerna