26 januari 2013

Fortsatta förtydliganden

I spåren av chefsåklagare Tomas Lindstrands spekuleringar och antydningar om att ÖB skulle avslöjat några oerhörda statshemligheter så hade man kunnat tro att försvarsdebatten skulle kvävas.

Att stf insatschefen general Bernt Grundevik nu backar upp ÖB och förtydligar vad "1-veckasförsvaret" i praktiken innebär är mycket bra, och det visar på att Lindstrands utspel inte skrämt bort debatten.

Grundevik förklarar i en intervju med SvD att det är ett av alternativen Stockholm, Gotland, Norrbotten, Göteborg och Skåne som man får välja att försvara. Ett!

– Det är de här områdena som ligger i fokus. Det är de områden i Sverige som är de militärgeografiskt viktiga, säger generalmajor Berndt Grundevik, som är Försvarsmaktens ställföreträdande insatschef.
 – Vi kommer att ha förmåga att försvara ett område med de resurser vi har. Man kan inte splittra sig på två områden, utan man får helt enkelt kraftsamla sig till ett av områdena, bekräftar Berndt Grundevik.


Försvarsanalytikern Johan Tunberger förklarar vidare i samma artikel
– Det enda området där det finns något som liknar en balanserad militär struktur är Norrbotten med olika slags arméförband och en flygflottilj. På Gotland finns ju ingenting, förutom hemvärn. Om övriga områden ska försvaras måste olika förband föras dit vilket måste övas i förväg och tar tid att genomföra i ett hotande läge. Artilleriet finns i Boden och vid en övning för några år sedan fick man hyra en färja för att få ner kanonerna till Skåne, säger han.
– En kraftsamling kräver att man är bombsäker på att det är där angreppet kommer. Det inbjuder en fiende till att vilseleda med finter och sedan angripa ett annat område, varnar Johan Tunberger.

Bloggar: Maria Abrahamnsson, Morgonsur
Media: SvD, SvD LedareAB, EX, HBL, NWT Ledare, NA Ledare, ÖP Ledare,

16 kommentarer:

 1. Synd bara att A9 enbart har 1 demonstrator archer och inga haubits....

  SvaraRadera
 2. Nu väntar vi bara med spänning på att kapten Enström ska öppna munnen. Undrar vilka grodor som kommer att hoppa ut den här gången...?

  Eller är Försvarsministern beordrad att huka bakom skrivbordet - med tanke på de grodor som sprutat ur hennes mun angående Saudi-affären och ÖB:s tydliggörande angående vår försvarsförmåga är nog detta ett troligt alternativ.

  Illaluktande sörja som denna har en förmåga att likt hundbajs fastna under skon, och dessutom sprida sig till omgivningen. Jag tror varken att statsministern eller överförsvarsminister hästsvans är direkt imponerade just nu - försvarspolitiken har på bara några veckor gått från ickefråga till förstasidesnyhet...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Personangrepp i kombination med osmakligheter och osakliga utfall.
   Förstår att du som gammal NBOare känner dig hotad av de mera verbala och sakliga kadetterna från Karlberg.

   Får dock ge dig en eloge för att du har slutat att blogga på arbetstid betald av skattebetalarna.

   Radera
  2. Jag är av den åsikten att kn Enströms insats som försvarsminister är snäppet under vad Tolgfors presterade - och få är väl imponerade av dennes insats. Ser man sedan till hennes bakgrund så blir åtminstone jag ännu mer besviken. Det finns gränser för hur långt man går för den egna karriären och för att göra "husse" till lags.

   Ser man sedan till pågående fars där en åklagare utreder vår överbefälhavare och där försvarsministern hukar bakom skrivbordet och inte ens kommenterar det hela - då är det i min värld skandal. En minister ska inte vara en lydig knähund, för då behövs knappast någon på posten. Lismande ja-sägare får tåla kritik - eller så får man börja visa att man utrustad med en ryggrad!

   Nej - jag känner mig inte det minsta hotad av "de mera verbala och sakliga kadetterna från Karlberg" för jag har sett hur de behandlar det svenska språket - och det imponerar inte. Tyvärr är de offer för alla experiment med grundskolan och den mediokra undervisningen i svenska språket. Jag känner mig inte heller hotad för att jag är utbildad NBO-officer, tvärt om! Cirkeln håller på att slutas - nu är det inte längre långtbortistandoktrinen som är allenarådande...

   Skulle jag dessutom som kompanichef få välja mellan dagens fänrikar eller NBO-fänrikar skulle jag 11 gånger av 10 välja NBO-fänrikar. Nu är det inte fel på dagens nybakade fänrikar utan på systemet som sådant!

   Krigsplanläggning, nationellt försvar, mobilisering, brigad...

   Begrepp som genomsyrat hela min utbildning - nu ska de "återuppfinnas". Dagens nybakade officerare kan knappt stava till KFÖ...

   Jag är dessutom alldeles övertygad om att vi senast år 2019 återinfört någon form av värnplikt - för det magiska året 2019 är det år då korten synas. Hela IO 19 skall vara materiellt uppfylld, bemannad, samövad och gripbar "här och nu". Politikerna kommer nog inte att smälta en försening p.g.a. att bastarden till personalförsörjningssystem inte klarade att träffa verkligheten. Det kan inte finnas någon vid sina sinnens fulla bruk som verkligen tror att bluffen klarar en syn år 2019.

   Avslutningsvis - du verkar ha bättre koll på min arbetstid än vad jag har - om du får mitt TEID-kort kan du då fylla i arbetstiden i PRIO åt mig...? Det skulle spara mig en massa tid...

   Radera
  3. Vi kan rapportera till dig vad som hände 2019 med tanke på den enormt långa erfarenhet och absoluta övertygelse om sanningen så lär du väl ha nått pensionålder innan det berömda årtalet 2019...smile.

   Därtill så kan jag bara korrigera att KFÖ inte återuppfinns med anledning av att det redan diskuterades på AIs fältövning 2010 som en av huvudpunkterna och efter detta har genomförts på flera förband,,,,om du söker på försvarsmakten så kommer du att se detta själv och även om du slår in mil.se så kan jag lugna dig med att du blir omdirigerad till den sedan fler år nya länken..

   Radera
  4. Aj då....

   Redan år 2010 efter kristi födelse diskuterades KFÖ av den allsmäktige AI....

   Var det inte samma år som man började diskutera mobilisering och krigsplanläggning på HKV, och var det inte detta år man anställde två befattningar för krigsplanläggning och mobilisering....?

   Som av en händelse har vi nyligen fått Militärdistriktsstaber som har territoriellt ansvar. Hmmm... VAR känner jag igen detta från....?

   Visst ja - MILO-staber och FO-staber...

   Förvisso fanns ju dessa för många herrans år sedan, på den tiden de värnpliktiga förbanden repetitionsövade d.v.s. gjorde krigsförbandsövning....

   Fast det var ju tiden innan långtbortistandoktrinen och innan all krigsplanläggning blev pestsmittad och kördes i papperstuggen.

   JA - KFÖ lär behövas för Sverker själv har ju offentligt erkänt att GSS/T inte är något annat än den gamla tidens repsoldater.

   Cirkeln är som sagt rund - och det lär även du upptäcka när du kommer upp i mogen ålder!

   Själv kommer jag nog att på rent jäkelskap gå kvar till minst 65 - och får Reinfeldt som han vill kan man ju går kvar och skrota till man fyller 75.

   Hur många KFÖ:er har du själv gjort förresten?

   Själv har jag hunnit med tre stycken, fast det räknas kanske inte för det var ju innan den allsmäktige AI behagade att diskutera fenomenet på sin fältövning och återuppfinna hjulet....

   Cirkeln är som sagt rund...

   Radera
  5. Det finns vissa risker med ovanstående tankesätt om hur det var förr. Även om begreppen är kända sedan tidigare så är genomförande och metoder annorlunda i dagens system.

   Det fanns säkert folk som hävdade att miniräknaren inte var något nytt utan fortsatte att hävda att räknestickan var tillfylles.

   Radera
 3. Jaha,,,tillbaka på ruta 0.
  Den lede fi sätter sig på Gotland....och sen då?
  Vill han kraftsplittra NATO kan han ju också sätta sig på Bornholm.....och sen då?..
  Strategi och säkerhetspolitik är tyvärr lite större än Östersjö perspektivet....

  Kanske tur att kadetterna på Karlberg nuförtiden börjar att studera helhet istället bisak,,,

  SvaraRadera
  Svar
  1. Östersjön är ju som jag förstår de ganska viktig för Ryssland om "han" är det. Han har större delen av sin frakt av fossilabränslen där med är det av ekonomisk för han att de funkar. Vid kris så säkrar han nog just Gotland om vi krånglar. Varför skall Nato bli splittrat för, de har ju redan sagt att de inte hjälper oss. Å hej Tyskland som är med i Nato får ju gas just från han, gasen går ju i rör i Östersjön. Don't bite the hand thats feeds you. Igen har någon skyldighet att hjälpa Sverige. För

   Radera
  2. Vad har kadetterna på Karlberg att göra med det hela?

   J.K Nilsson

   Radera
  3. När argumenten tryter....

   Eller kanske man känner sig trampad på tårna...

   Tur att de nya officerarna nu ska ha dugliga underofficerare som klarar av att leda förbanden så att det själva kan sitta på mässen och diskutera Clausewitz...

   Själv tycker jag synd om dagens nyutexaminerade fänrikar, det finns inte ens resurser i organisationen att handleda dem på samma sätt som NBO-fänrikarna handleddes av erfaret befäl. När ska de lära sig hantverket i praktiken?

   Radera
  4. @JK Nilsson 12.28

   Försvarsbloggar är bra och just nu är det oerhört viktigt att diskutera pågående politisk händelseutveckling.
   Tyvärr så är det som du själv noterar en del som oavbrutet klipper och klistrar in samma argument på alla bloggar de kan hitta som i detta fall det nya
   skolsystemet och personalförsörjningssystemet.

   Å andra sidan så är det väl bra att vissa bliver vid sin läst och fortsätter att diskutera det de behärskar istället för komplicerad verksamhet som försvarspolitik och dess maktspel.

   Radera
 4. Heja ÖB, men alla ni runt om som tror att vi befinner oss i den gamla bipolära världen bör ta sig en tankeställare. Se er om i Europa och jämför och se hur karatan ser ut idag med NATO och EU länder.

  SvaraRadera
 5. Förundersökningen mot ÖB är av pseudotyp, ÖB har liksom alla myndighetspersoner meddelarfrihet, och eftersom ingen ny information har tillförts främmande makt så är det en done deal. Det hedrar er att ni ställer upp bakom er ÖB, trots all seg kritik mot honom i det förflutna.

  Roger Klang

  SvaraRadera
 6. Norrbotten, Stockholm(Gotland), Göteborg och Skåne är inte det hela Sverige? http://www.forsvarsmakten.se/ImageVault/Images/id_28522/scope_0/ImageVaultHandler.aspx?~28522~Militärregionerna
  //Fk

  SvaraRadera
 7. När kommer insikten om att hela Sverige försvaras bara vi ser till att det är rejält svårt att komma hit? Sök avgörandet utanför Sveriges gränser. Stärk flyget och marinen!

  SvaraRadera

REGLERNA FÖR KOMMENTARER KOMMER NU PÅ FÖREKOMMEN ANLEDNING ATT SKÄRPAS:
- Kommentarer som ej håller sig till ämnet kommer att refuseras
- Skriv kortfattat och kärnfullt
- Personangrepp publiceras ej
- Håll en god ton i kommentarerna