1 januari 2013

Operation Skymning


SVT gav på julafton en mycket fin julklapp till de marinintresserade.
Man lade då ut gammalt arkivmaterial på SVT Play i form av den direktsända svenska marinövningen Operation Skymning i Stockholms skärgård från 1964. Man kan lugnt konstatera att Combat Camera inte är något nytt påfund.

Övningen var ett direktsänt reportage med Bengt Feldreich som programledare. Övriga medverkande är  Lasse Wallén, Bertil Erkhammar, Christer Kirkegaard och dåvarande marinchefen amiralen Åke Lindemalm. Jagare, ubåtar torpedbåtar och vertolhelikoptrar figurerar frekvent, men även Kustjägare som landstiger med hederlig 200-båt och som paddlar jägarkanot. Inte att förringa flottans attackdykare med k-pist!

Flygvapnet går inte heller lottlösa då J35 Draken finns med.
Se filmen här innan den försvinner från SVT Play!

Missa heller inte det något misslyckade provskottet med Rb-08 från 1959.

7 kommentarer:

 1. Skotten med Sveriges enda marina luftvärnsrobotar i Op. Skymning är inte mycket mer lyckade de heller. Deras tveksamma prestanda i Falklandskriget , tillsammans med opålitligheten hos övriga brittiska marina luftvärnsrobotar gjorde att de ersattes med nya system. I Sverige gick istället det marina robotluftvärnet i graven och nu kan man fråga sig om det någonsin återuppstår.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du syftar på Rb07 "Sea Cat" som satt på de fyra jagarna av Östergötlandsklass.

   Av en äldre sjöofficer som var mönstrad på en av dessa jagare har jag flera gånger fått höra historier om hur dåliga dessa robotar var, och hur svårt det vara att träffa målet.

   Det krävdes två man, en som grovriktade robotstället mot målet innan skott, och en som styrde roboten med hjälp av kikare och en slags joystick efter skott mot målet.

   Vid ett tillfälle skulle man förevisa ett robotskott för ett prominent besök. Efter skott så började roboten flyga runt det egna fartyget och betedde sig allmänt underligt. Efter en stund så kom den kloka eldledaren fram till att joysticken hade felkopplats så vänster blev höger och vice versa så det egna fartyget undgick åtminstone vådabekämpning.

   Enligt utsago fick senare en systemtekniker som hade "vårdat sönder materielen" klä skott för det inträffade då han av misstag hade skiftat plats på kablarna i styrspaken.


   Robotarna var trots allt operativa i flottan under drygt 15år, men man kan konstatera att en lvrb på sjön INTE kan "handjagas". Det är till och med högst olämpligt mht sjögång.

   Huruvida det blir lvrb på flottans fartyg i framtiden står nog enbart skrivet i stjärnorna.

   Radera
 2. Det märks verkligen att det är i svensk televisions barndom. Efter att ha tittat igenom inslaget slås man av hur meningslös uppvisningen var. Kanske ett manus hade varit bra att ha....

  SvaraRadera
 3. Kanske var det därför då som man inte överförde systemet till de tre stora minfartygen när ÖGD-jagarna togs ur tjänst? Det hade annars varit möjligt och logiskt, och jag föreslog även detta till marinledningen nån gång runt 1980 tror jag det var. Svaret blev att av kostnadsskäl så fick minfartygen t v nöja sig med att man införde zonrörsammunition till artilleriet. Engelsmännen uppdaterade f.ö. senare systemet med en höjdmätare i roboten för att det skulle ha effekt även mot s.k. sea-skimmers.

  Endast ett flygplan ska ha skjutits ned av Seacat under Falklandskriget trots ca 80 robotavfyringar. Hur många som skadades vet jag inte, men HMS Glamorgan kan även ha räddats då en av hennes två avfyrade Seacats tros ha snuddat vid den inkommande MM38 roboten och fått den att ändra kurs något så att den slog in i helikopterhangaren i stället för i skrovet.

  SvaraRadera
 4. Det har funnits på svtplay länge, i alla fall över ett år. Ett tips är att botanisera på "öppet arkiv". Där finns en massa godbitar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det är riktigt, läste 24 december först, men det står faktiskt att den är publicerad 24 januari.

   Radera
 5. Varför skulle de prompt direktsända? Rena farsen med kameror på fel saker och virriga reportrar. Halvmiss vid nedbrottning av vaktpost och vad hände med kamerorna som skulle filma 12cm grk? När sen höjdpunkten för en robottokig tittare kom, höll jag på att skratta på mig. Märkte ni att den var på väg tillbaka mot fartyget på slutet? :-)

  SvaraRadera

REGLERNA FÖR KOMMENTARER KOMMER NU PÅ FÖREKOMMEN ANLEDNING ATT SKÄRPAS:
- Kommentarer som ej håller sig till ämnet kommer att refuseras
- Skriv kortfattat och kärnfullt
- Personangrepp publiceras ej
- Håll en god ton i kommentarerna