8 januari 2013

Blev ÖB kallad till Försvarsministern?

Ja som rubriken ställer frågan så tyder mycket på att ÖB har blivit kallad till Försvarsdepartementet med anledning av sitt tidigare uttalande i SvD stax innan årsskiftet.

Jämför gärna själv ÖB:s ord i den första SvD artikeln med dagens artikel från SR Ekot.
Att något uppenbart har skett mellan dessa båda intervjuer framstår som ganska uppenbart om man läser de båda artiklarna, vilket inte kan härledas till så mycket annat än att ÖB har fått en så kallad "kavajhytt" på försvarsdepartementet.

Å andra sidan så har jag väldigt svårt att se fru statsminister, kapten Enström eller för den delen statssekreteraren Carl von der Esch ge ÖB ett direkt budskap att ställa in sig i ledet.

Att ÖB:s förnyade uttalande kommit högst olägligt för nymoderaterna råder det dock ingen som helst tvekan om. Moderaterna som genom ständigt återkommande artiklar från riksmedia till de minsta landsortsblaskorna  framhävt vilken fenomenal försvarsreform man genomför. Försvarsmakten är numera bättre än någosin och moderaterna har skapat ett "tillgängligt, flexibelt och användbart försvar" som kan möta morgondagens hot som är "komplexa, oförutsägbara och gränslösa".

Från moderternas håll har det efter SvD artikeln varit mer eller mindre knäpptyst i frågan, vilket är mycket ovanligt när det kommer till en sådan här sak. Två av de främsta "cheerleaders som styrs likt robotar från försvarsdepartementet" med bedömd uppgift att legitimera den nymoderata försvarspolitken, Johan Forssell och Cecilia Widegren har varit ovanligt tysta fram till i dag. Forssells twittrande snart efter SR Ekots intervju kändes inte särskilt spontant, utan uppfattades som mer av karaktären att han visste vad som komma skulle. Bedöm själva.
Johan Forssell ‏@JohanForssell
ÖB Sverker Göransson nyanserar välbehövligt debatten om Sveriges försvarsförmåga (Lunchekot). http://korta.nu/tfue6  #svfm #föpol
 
Johan Forssell ‏@JohanForssell
ÖB tydlig kring: 1) Försvarsförmågan har stärkts de senaste åren, 2) Sverige har rimliga ambitionsnivåer för försvaret idag. #svfm #föpol
 
Johan Forssell ‏@JohanForssell
3) Sverige har förmåga att såväl ge som ta emot militärt stöd. #svfm #föpol
Johan Forssell ‏@JohanForssell
 
Bra att ÖB gör dessa förtydliganden. Debatten de senaste dagarna har varit på tok för enkelspårig och saknat viktiga pusselbitar. #svfm
Huruvida min, och många andras farhågor, ja det är faktiskt en farhåga att ÖB har blivit kallad till departementet, kommer sannolikt inte att låta besvaras, varken från FM eller Fö då det inte ligger in någons intresse att erkänna att så varit fallet.

Försvarsmaktens informationschef Erik Lagersten är fortsatt ett föredöme och erbjöd självmant att i skrivande stund svara på frågor rörande just denna fråga.
Erik Lagersten ‏@lagerstenFör den som vill ställa frågor och veta mer om ÖB:s intervjuer om en veckas uthållighet svarar jag på frågor mellan 20-21. #svfm
På mina frågor svarade informationschefen så här:
Skipper ‏@Twitt_Skipper
@lagersten Har ÖB blivit kallad till försvarsdepartementet med anledning av intervjun i SvD?
Erik Lagersten ‏@lagersten
@Twitt_Skipper Inför Sälen brukar Fö och FM gemensamt ori om anföranden, artiklar mm. Uthållighet har varit en sådan orientering.
Skipper ‏@Twitt_Skipper
@lagersten som du förstår så ger dagens intervju i SR Ekot en helt annan bild från ÖB än vad SvD gav. Varför är det så? Varför har ÖB backat?
 
Erik Lagersten ‏@lagersten
@Twitt_Skipper ÖB ville idag i Ekot fördjupa den korta meningen i SvD. Vad innebär en vecka och i vilka sammanhang? Att bredda är inte att backa. Däremot behöver bilden kompletteras av pol. Det kommer i dagarna vad jag förstår. Är det tillräckligt är en polfr.

Min uppfattning vad som skett i ärendet står relativt klart, och mellan raderna så anser jag att informationsdirektören mer eller mindre bekräftat detta. Vad tror ni bloggläsare?

Till ÖB Sverker Göranson vill jag framföra:
Stå på dig ÖB, du har tidigare varit mycket tydlig i ditt budskap! Du har sannolikt hela Försvarsmaktens personal bakom dig i frågan, och personalen som dagligen sliter för att få Försvarsmaktens verksamhet att fungera behöver en chef som står upp för sina åsikter. Vi kan inte längre blunda för det faktum som du beskrivit i SvD artikeln. Backa inte från dina åsikter, utan fortsätt stå upp för dessa. Det är sannolikt ensamt och stormande där uppe i toppen, men nere i baslägret finns det som just nu många som hyser stort förtroende för det du gör, och förhoppningsvis fortsätter göra!

Andra bloggar:
Annika N C

15 kommentarer:

 1. Framförallt så verkar det som att ÖB brinner för att framstå mer nyanserad än tidigare artikel.
  Det inger dock inget förtroende när han nämner "andra moderna försvarsmakter" utan att ge något konkret exempel. Dessutom vill han påskina att man är redo att ta emot militär hjälp PARALLELLT som vi strider med vår huvuddel och exemplet han tar upp är NBG??? När vi deltar i NBG så är det en betydande kraftsamling av resurser, som har gjort att det har gått så bra som ÖB vill göra gällande. Den kraftsamlingen (felfokuseringen) av resurser är tyvärr inte möjlig när väl ofreden bryter ut vill jag påstå.

  Jag hoppas nu verkligen att Herr General står på sig under Folk och Försvar!
  För övrigt så anser jag att Herr Forsell är alltför enkelspårig och saknar viktiga pusselbitar...

  Mvh
  En från gräsrotsnivån som blickar mot den civila sidan

  SvaraRadera
 2. Har sedan länge tappat tron på och förtroendet för både FM, FML och den förda försvarspolitiken.
  Jag gör nu samma sak, bye bye FM och ser fram emot ett liv i det civila.

  SvaraRadera
 3. Bara för att ÖB säger något man inte gillar, så behöver han inte nödvändigtvis vara tillrättavisad av ministern. Vad är direkt fel i det han säger? Försvaret är mitt uppe i en reform som är parlamentariskt förankrad, och som kan blir rätt bra om inte resurserna hålls tillbaka. Vilken motståndare ska bygga försvaret mot menar du? Var det bättre förr?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det var bättre förr. Det enda som är nytt med det "nya flexibla insatsförsvaret", som kan möta hot som är komplexa, gränslösa och oförutsägbara är att det är mindre. Vi har bara kvar 5 % av den volym vi hade på 90-talet. Apropå det bespottade förrådsställda invasionsförsvaret - på 50-talet kunde vi utan vidare skicka soldater, fartyg och plan i stor skala till FN-tjänst. Trots att vi inte var "flexibla och insatsberedda".

   Radera
 4. Här får ÖB absolut inte vika sig.. stå på dej nu.
  Och herr johan forssell borde söka sig till ett annat område
  än försvarpolitik.

  SvaraRadera
 5. Hade någon egentligen trott att ÖB skulle våga gå emot moderatmaffian?

  Dessutom verka ju Sverker vurma för den s.k. "omställningen" och speciellt halvmesyren till nytt personalförsörjningssystem...

  Personligen begriper jag inte hur någon ens i sin vildaste fantasi tro att den inslagna vägen skulle leda till annat än avgrunden - och man får ju anta att urvalsprocessen till de högsta tjänsterna i FM tar ut de skarpaste hjärnorna. Det är därför helt ofattbart det som händer. Antingen ljuger generalerna sig själva så fulla med skit att de till slut tror på charaden, eller kan det vara makten i sig som hägrar...?

  Ingen ska ju tro att de nya moderaterna med överförsvarsminister Borg i spetsen skulle öka anslagen med en enda sekin, tamgåsen går lydigt husses ärenden och överträffar nog t.o.m. tomhylsan när det gäller att vara husse till lags - med tanke på hennes bakgrund kan man ju undra om all utbildning i officersetik bara runnit av...

  Så - vad är det egentligen som driver FML att spela med i den tragikomiska farsen?

  Det enda som kan återställa ÖB:s förtroende är att han i Sälen gör en "Odelbergare" - talar om den osminkade sanningen och under buller och bång ställer sin plats till förfogande. Nu kommer detta inte att inträffa - men om det skulle göra det så hade det gett ett avtryck som heter duga, och som inte ens moderatmaffians mest villiga hejarklack skulle kunna släta över....

  SvaraRadera
 6. @ Skipper
  Kavajhytten är nog ett faktum. Att ÖB backar efter påtryckningar medför att han alltmer framstår som alliansens springpojke i försvarsfrågor. Sorgligt men sant!

  Flygsoldat 113 Bom

  SvaraRadera
 7. Gustav Wasa sa...

  Att hålla ett öga åt statsministern på officerskåren inklusive Sverker Göransson och det samma med avseende på Försvarsdepartementet inklusive dess politiska ledning torde vara statssekreterare Wieslanders uppgift om än långt från hans enda exitensberättigande i statsrådsberedningen.

  Om inte statsministern redan efter Almedalen i somras såg det som påkallat att personligen inrikta Sverker Göransson, så torde det synts nödvändigt nu efter intervjun i SvD.

  Vanligen så ger avgående ÖB i god tid förslag till regeringen på vilka två kandidater som befinns tänkbara som efterträdare. När nu inte så kan ske blir det statssekreterare Wieslanders uppgift att bereda namnfrågan åt det inre kabinettet.

  Det vore ytterligt förvånande om den politiska ledningen på Försvarsdepartementet skulle involveras i processen att hitta en ny ÖB vare sig det sker nu eller första kvartalet 2015.

  SvaraRadera
 8. Om ÖB ha gjort en pudel så saknar han ryggrad. En ÖB utan ryggrad kan vi inte ha som befälhavare. Avgå omedelbart ÖB!

  Från en som en tidigare var stolt över Sveriges försvar och dess ledare.

  Karl Bjelke

  SvaraRadera
 9. Att vissa politiker inte förstår vad det är de har beställt i IO14 kan jag ha viss förståelse för. De är trots allt glada amatörer som absolut inte sitter där de sitter p.g.a. gedigna kunskaper om FM. Men när ÖB försöker tala om för dem vilka konsekvenser IO14 innebär, när organisationen väl är intagen någon gång efter 2019, vill de inte ens lyssna.

  ÖB har fel, det stämmer inte med vad som står i manus. Mantran och ”Schlingor” delas snabbt ut från centralt moderathåll. Utan att ens reflektera vad man säger eller skriver förmedlas ”faktabudskapen” ut över världen. Trovärdigheten når nya bottenrekord och agerandet tas vänligt emot av SD. Man förmår inte ens ett försök till att bemöta kritiken.

  Jag ser på Twitter att de moderata hejaramsorna redan är ute. Hoppas ”tjatterkören” inte förstör debatterna i Sälen med sina tilldelade ramsor.

  Sanningen är att här och nu, gripbart och flexibelt o.s.v. innebär att en mycket liten och begränsad fientlig handling mot landet skulle varken upptäckas eller kunna bekämpas utan hjälp, idag och en lång tid framåt.

  ÖB börjar förmodligen nu inse hur ensamt det är på toppen och de runt omkring honom börjar tänka i banor om den egna karriären i tiden efter herr Göransson. Herr Lagersten försöker gjuta olja på vågorna och undergräver ytterligare trovärdigheten av uttalandet från ÖB.

  Tyvärr är det nog så illa att vårt lands säkerhet skulle må bättre om vissa återgick till att sitta i kommunens trafiknämd/motsv. Där kunde de använda sin politiska kapacitet till att utröna huruvida övergångsstället skulle ha ljusreglering eller inte.

  Herr Göransson!
  Stå på dig och gå rakryggad ur debatten. Alla med en liten smula helhetssyn vet att du har rätt. De som hävdar motsatsen förstår antagligen inte ens frågan, är politiskt prostituerade och får ej ha annan åsikt eller kan av olika skäl ej hantera en så stor fråga.

  Herr Lagersten!
  Att prata klartext och sanning är erfarenhetsmässigt den bästa modellen i ärenden liknande detta. Både för företaget och den enskilde!


  Teaterdirektören.

  P.S. Själva ordet "Schlinga" lär komma från en herr Schlingman och hans bidrag till den politiska debatten.

  SvaraRadera
 10. Jaha... Säg den glädje som varar... Där försvann det sista lilla hoppet om att vi hade fått en ÖB som:
  1. Vågar säga sanningen (vilket han gjorde och förtjänar all beröm och respekt för)
  2. Vågar stå på sig och inte backa efter påtryckningar (vilket han nu uppenbarligen gjort)

  Man kan inte bli annat än väldigt ledsen och besviken, såväl över själva händelsen som att jag var så naiv att jag trodde ett tag att vi fått en ÖB som var rakryggad.

  SvaraRadera
 11. Vägskäl Sälen
  Efter lång och plågsam tystnad har försvarsberörda och övriga intresserade fört en rannsakande men huvudsakligen intern debatt om nuvarande försvarsdebackel.
  Domen är hård; inkompetens och ansvarslöshet.
  Landets militära ledning har i princip skrivit under på det; vi kan inte längre försvara oss. Våra resurser är så åderlåtna att vi inte heller ta emot hjälp utifrån.
  Om ÖB nu backar från sina slutsatser från årsskiftet sjunker försvarsfrågan ned i hopplöshetens träsk. Då blir det sorgligt uppenbart att vi inte ens lyckats tillgodogöra oss det viktigaste från de historiska realiteterna.
  Civilist Johansson

  SvaraRadera
 12. Stå på dig ÖB!
  Du har i så fall inte bara de försvarsanställda bakom ryggen.
  Vi är även en del civila, skattebetalare som betalar cirkusen, som förfasas över vad som hänt med försvaret och som just nu inte ens kan skymta minsta lilla ljus i en väldigt lång tunnel.

  Om det inte vore så allvarligt skulle man kunna säga att den moderatstyrda hanteringen är ett av de allra största skämten alla kategorier. Fast det avslöjar i all sin tydlighet vad begreppet "skitsnackande" innebär. Sorgligt att man kan komma så långt med det.

  SvaraRadera
 13. Ja - tyvärr - pudeln är fullbordad utifrån artiklarnas innehåll. Vad ÖB menar med att vi genom NBG visat att vi klarar av att ta emot eller ge hjälp förstår jag inte eftersom den i sin helhet aldrig varit insatt....
  Att vi klarar av att ta emot utländska flygstridskrafter kanske vi gör - men då måste nog ÖB precisera sig. Vad menar han? Är det att utländskt flyg skall passera svenskt luftrum eller baseras på svenskt territorium eller något däremellan?
  Nja - sätt upp och håll fast vid målet ÖB - sanningen.

  SvaraRadera
 14. om vi inte:
  -återgår till någon form av värnplikt
  -stadgar utbildningsrytmen
  -släpper rollen som "korsfararkår"
  -får en relevant budget
  -ger förbandscheferna tillräckliga personalvolymer

  så är det slut snart!!!

  Men, för oss som varit med ett tag så vet vi ju att de senaste 20 åren har man erbjudits 55+ eller motsv. så håll modet uppe och bit er kvar så är belöningen snart i hamn.

  SvaraRadera

REGLERNA FÖR KOMMENTARER KOMMER NU PÅ FÖREKOMMEN ANLEDNING ATT SKÄRPAS:
- Kommentarer som ej håller sig till ämnet kommer att refuseras
- Skriv kortfattat och kärnfullt
- Personangrepp publiceras ej
- Håll en god ton i kommentarerna