2 juli 2013

Hur gör vi Försvarsmakten krigsavhållande?

Så lyder rubriken på ett av dagens mest sevärda seminarier i Almedalen från dagen. Många intressanta paneldeltagare där Jan Salestrand (HKV), Allan Widman (fp), och Johan Forssell (m) och Kenneth Forslund (s), Lars Ekeman (Folk & Försvar) samt Magnus Christiansson (FHS) deltog.

Stefan Ring gjorde ett bra inledningsanförande där han pekade på problematiken i debatten där man allt för ofta diskuterar hot och inte risk och drog parallellen till pyromanen som flyttar in i grannhuset efter avtjänat straff.

Därefter tog Jan Salestrand vid och gav sin syn på hur Försvarsmakten måste vara utformad för att vara krigsavhållande. Men den mest intressanta, korta och koncisa förklaringen gav den alltid vältaliga ledamoten i försvarsutskottet Allan Widman. Han konstaterade kallt i en enda mening att det viktigaste som gör Försvarsmakten krigsavhållande är bekämpningsförmåga!  Har man det så kommer en potentiell fiende tänka både en och två gånger innan han gör något. Vidare påvisade Widman i följande utvecklade ord att han har koll på läget inom Försvarsmakten och vad som risken med att vara allt för mycket "hotorienterad" och tog rikspjäsen och helikopteraffären som bra exempel på dåliga affärer ur ett förmågeperspektiv.

Johan Forssell (m) tog under sin tid i etern chansen att framhålla den moderata försvarsreformen som en viktig del i att vara krigsavhållande. Han passade även på att uttrycka att han inte ställer upp på de beskrivningar som ges av Försvarsmakten och att allt målas i olika nyanser av svart. Forssell önskade att några av seminarierna i Almedalen i stället för att ta upp problemområden skulle framhålla de positiva områdena.

I detta fick Forssell medhåll av Jan Salestrand som också anser att debatten är svart. Det här är alldeles uppenbart en del i Försvarsmaktens nya mediastrategi, att framhålla de positiva detaljerna i stället för att fokusera på problemen. Detta har bekräftats under flera intervjuer med ÖB och kunde slutligt fastställas när Försvarets Forum i dag kom ut och ÖB:s ledare hade rubriken "Halvfulla glas i sommar". Runt det sistnämnda avser Skipper återkomma till i ett längre inlägg under kvällen.

Under den avslutande frågestunden så ställdes ett antal kniviga frågor till politikerna som tyvärr inte besvarades på det sätt man kunde hoppats på. Enbart Widman gav ett tillräckligt bra svar på frågan som ställdes till honom. rörande opinionsbildning för NATO

Se gärna det intressanta seminariet här nedan i efterhand.


9 kommentarer:

 1. Hur skötte Christiansson sig?

  SvaraRadera
 2. - Håll en god ton och undvik personagrepp.
  Jag hann till den raden innan jag beslutade mig för att inte kommentera Johan Forsells åsikter.

  SvaraRadera
 3. Gavs det några exempel på vilka dessa "positiva områden" i s f skulle vara?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, inget konkret mer än att M försvarsreform är lyckad och går bra.

   Radera
 4. Jag vet inte vad ÖB menar med sina halvfulla glas. I de flesta fall är vi långt ifrån att ha fyllt glasen till hälften.
  Att tala om halvtomma eller halvfyllda glas när vi i en del fall inte ens har några glas att fylla!
  I det stora hela har vi lite bottenskyla som sakta sipprar ut ur den spruckna plastkåsan.

  Jag förstår att en kampanj med ordet svartmålning har dragit igång. Jag antar att det är ett svar till den skönmålning som tidigare bedrevs av samma herrar!

  Suck, så otroligt dåligt upplagt!
  (vådaskott i egen fot, dessutom flera gånger)


  Teaterdirektören.

  P.S. Att den moderata försvarspolitiken är försvarsavhållande är väl uppenbart för alla som är insatta i frågan. Det finns ju snart inget kvar att försvara någon eller någonting med.

  SvaraRadera
 5. Vad vet riksdagsledamot Forsell egentligen....?

  Karln har ju fullt upp med att resa både inom och utom riket, dock mest utom verkar det som. Han påstår sig ju dessutom vara civilekonom samtidigt som han förra året försökte påskina att försvarsanslagen höjts....

  I sagornas värld hade tungan varit svart och näsan meterlång!

  Nu ser det dock ju hoppfullt ut inför kommande riksdagsval - de nymoderata leden lär glesna i riksdagen och det är bara att hoppas att det är de största lögnhalsarna som får skaffa sig hederliga arbeten efter september 2014!

  SvaraRadera
 6. Lustigt att Widman talade om bekämpningsförmåga. Satt inte han i genomförandegruppen och avskaffade bataljonsartilleriet? Det känns på något vis som om hans omvändelse sker under bilan, då han varit med på resan och därmed är delaktig i den oreda som nu råder. Men visst verkar han intressera sig för FM och väl en betydligt bättre kandidat för ministerposten än kapten från kustartilleriet.

  SvaraRadera
 7. Valet närmar sig och ledamöterna från marginalpartierna klamrar fast vi alla halmstrå för att inte mista sin riksdagsplats och tvingas ut bland allmogen.

  Allan Widman är medskyldig till dagens oreda, och i mina ögon har han noll trovärdighet - mycket prat och ingen verkstad!

  Vad gäller ministerposten så ser jag ingen skillnad på en reservare ur artilleriet och av avdankad kapten från kustartilleriet - båda har visat sig vara lydiga marionetter!

  SvaraRadera

REGLERNA FÖR KOMMENTARER KOMMER NU PÅ FÖREKOMMEN ANLEDNING ATT SKÄRPAS:
- Kommentarer som ej håller sig till ämnet kommer att refuseras
- Skriv kortfattat och kärnfullt
- Personangrepp publiceras ej
- Håll en god ton i kommentarerna