2 juli 2013

Almedalen: Sverigedemokraternas dag


I går var det Sverigedemokraternas dag i Almedalen. Nu kom inte SD med några nyheter inom det försvarspolitiska området, varken genom partiledartalet eller vid några seminarier. Av den anledningen finns det egentligen inte så mycket nytt att kommentera. Men eftersom SD är det parti som i särklass tillför Försvarsmakten mest pengar i sin skuggbudget så blir det åtminstone ett kortare inlägg.

För att syna vad ett parti som inte sitter i regeringsställning menar med sin försvarspolitik gör man bäst i att granska partiets skuggbudget. När det gäller SD så ser de konkreta siffrorna ut så här för perioden fram till 2016. Summorna SD avsätter till försvarspolitiken är summan utöver regeringens liggande budgetförslag.

2013: +2 miljarder
2014: +4 miljarder
2015: +6 miljarder
2016: +8 miljarder

Totalt under budgetperioden avsätter SD 20 miljarder kronor med uttalat syfte att återta försvarsförmågan. Huvudsakliga ståndpunkter är att man vill införa en partiell värnplikt parallellt med ett yrkesförsvar. Man vill även utveckla en nationell försvarsindustri och således köpa försvarsmateriel från svenska företag. 

När det gäller återtagande av försvarsförmågan vill man till del bekosta detta genom att dra ner på de internationella insatserna. För att titta mer konkret på vad SD vill göra för att stärka försvarsförmågan bör man titta på hur man ser på försvarsgrenarnas utveckling. Det man vill satsa på för Arméns del är uppsättande av ytterligare fyra brigader till att omfatta totalt sex mekaniserade brigader. Detta skulle givetvis stärka försvarsförmågan om man även budgeterar för att bemanna, utrusta och öva dessa brigader.

När det kommer till Marinen talar men enbart om att återupprätta den numera nedlagda marinbasen i Göteborg, samt detachementen i Härnösand och på Gotland (Fårösund). Detta är en märkligt prioritering då marinbaser i sig själv inte tillför någon marin försvarsförmåga! Det gör däremot marina verkanssystem på hav (fler fartyg och ubåtar) och eventuellt även på land. Men fartyg nämns inte alls. I det senare fallet vill man satsa på rörligt kustartilleri med Archer och mobila kustrobotsystem. Det sistnämnda av dessa två systemen är mycket bra och en förmåga vi tyvärr avvecklade 2000 när det tunga kustrobotbatteriet med robot 15 vid KA2 avvecklades. 

För Flygvapnets del är man mer konkret och talar om kombinationer av baser och verkanssystem. Man vill utöver nuvarande organisation återupprätta F16 i Uppsala tillsammans med BAS-90 systemet. Men det viktiga är att man vill utöka beställningen att JAS 39E till att omfatta samma numerär som i dag. D.v.s 100 flygplan som kan jämföras med regeringens näst intill halvering där vi som det ser ut nu kommer att gå från 100 JAS 39C/D till 60 JAS 39E. Det man inte nämner något om är vapen och andra kringsystem. Men man får möjligen förutsätta att partiet inte gått ned på den detaljgraden i budgetunderlaget.

Trovärdigheten i SD försvarspolitik måste dock ifrågasättas när man kommer till en annan kärnfråga. SD tar kraftfullt avstånd från ett eventuellt NATO-medlemskap likt vad hela det röda blocket gör. Detta samtidigt som man vill stärka den totala försvarsförmågan? Man gör det dessutom med tveksamma argument. Argument som dessa skjuter Mike Winnerstig hål på då han under gårdagen skrev en mycket läsvärd artikel i ämnet.

Slutsatsen är att SD tillför de ekonomiska medel som skulle behövas för att kunna starta att återupprätta en försvarsförmåga värd namnet. Men partiets prioriteringar kan diskuteras. Hade man dessutom övervägt att ändra åsikt i NATO-frågan så hade trovärdigheten rörande försvarspolitiken ökat avsevärt.

Länkar: SvD, SvD, Exp, Exp, AB, AB, DN, DN

Läs SD hela höstbudget här samt se seminariet här nedan från gårdagen då det var SD som stod i fokus på morgonpasset hos Försvarspolitisk Arena.


I dag är det Miljöpartiets dag i Almedalen. Men då Miljöpartiet inte har försvarspolitiken på agendan så kommer de heller inte att avhandlas i något inlägg här på bloggen. Nästa parti ut blir Moderaterna, där lär vi få anledning till att återkomma.

7 kommentarer:

  1. För att fortsätta på spåret med internationella insatser vill jag bara kommentera det snabbt. För dom som undrar är inte SD emot internationella insatser men man har högre prioritet på nationell försvarsförmåga. Därför vill man som Mikael Jansson sa idag, "ta en strategisk timeout i internationella insatser" tills man blir någorlunda tillfredsställd med försvaret här hemma.

    SvaraRadera
  2. Jag tycker denna blogg är en av de bättre försvarsbloggarna men när det gäller analysen av SD förslag finns massa brister. Man har en väldigt hög ambitionsnivå och det är ytterst tveksamt att de ökade anslagen skulle räcka till det man vill åstadkomma. Om man sedan tittar på SD:s hela budget så är den helt o realistisk och skulle drabba invandrar grupper och biståndet på ett helt oacceptabelt sätt, dvs det finns inte pengar till det man säger sig vilja göra. Det kanske kan vara frestande för de (jag är en) som vill ha ett starkare försvar att tycka om SD:s förslag inom detta område. Men partiet spelar på främlingsfientlighet och en värdegrund som ligger långt ifrån den som finns i svenska samhället och i försvarsmakten.
    /A

    SvaraRadera
    Svar
    1. Var är analysen? Det är ett antal redovisade fakta ur deras program samt antal konstateranden.

      Radera
    2. SD:s budget är inte orealistik på något vis. Om så varit fallet skulle skuggbudgetarna på ett helt annat sätt ha lyfts fram och kritiseras i media än som nu skett. Man har anmärkt på detaljer i helheten men det rör sig om växelpengar på marginalen. Att budgeten skulle få oacceptabla konsekvenser är märkligt eftersom SD:s invandringspolitik på många områden liknar den som förs i t.ex. Finland eller Danmark och viss mån även Norge. Menar "A" att våra grannländer skulle vara främlingsfientliga och ha en dålig värdegrund? Det svenskarna måste inse är att vår invandringspolitik, sett ur ett internationellt perspektiv, på många sätt är extrem. Lika extrem är debatten där alla som andas minsta kritik mot massinvandringen omedelbart stämplas och hängs ut som rasister och med nazistinsinuationer.

      Radera
  3. Tror inte det är bra och heller inte meningen att Skipper så på djupet ska granska de olika partiernas budgetanslag samt deras eventuella trovärdighet, i vad t.ex invandringen kostar ligger inte hans expertis. För egen del kan jag dock säga att biståndet knapras det på redan nu av nuvarande regering, vilka använder detta för att fylla andra hål i sin budget och vilken "värdegrund" svenska samhället står för, finns siffror från diverse färska undersökningar att hämta in..

    SvaraRadera
    Svar
    1. "På djupet granska budgetförslag"??? "Vad invandringen kostar"???

      Du har fömodligen löst på annan plats men kommenterat här. Läs om och läs rätt.
      Ingenstans har det gjorts en djupanalys, inte heller ett ord finns om invandring. Punkt!

      Radera
    2. Mitt svar hamnade som eget inlägg isf som svar till ett tidigare inlägg, vilket jag ber om ursäkt för. Där skriver Anonym att SD:s förslag skulle drabba invandrargrupper, att det används biståndspengar mm, något jag finner irrelevant eftersom finansieringen till förslagen inte granskas på djupet gällande något parti ..

      Radera

REGLERNA FÖR KOMMENTARER KOMMER NU PÅ FÖREKOMMEN ANLEDNING ATT SKÄRPAS:
- Kommentarer som ej håller sig till ämnet kommer att refuseras
- Skriv kortfattat och kärnfullt
- Personangrepp publiceras ej
- Håll en god ton i kommentarerna