24 juli 2013

De Nya Moderaternas försvarspolitik är synad!

Att De Nya Moderaternas försvarspolitik är synad i sömmarna och utdömd som orealistisk på allehanda försvarsbloggar och av en enad expertis vet vi alla sedan länge. Men att detta nu har spridit sig till en större allmänheten och landets ledarskribenter och övriga debattörer är nu fakta. För De Nya är detta ett enormt bakslag, men för Sverige är det ett framsteg då det förhoppningsvis tvingar Moderaterna att göra om, och göra rätt?

VLT skriver i dag en försvarsanställd och före detta moderat väljare ett debattinlägg med rubriken "Det säger kras i det moderata glashuset". Ett riktigt skarpt inlägg vilket jag lyfter fram i valda delar här nedan.

Widegren och Wallmark anklagar de rödgröna för att vilja minska försvarsanslagen. Då kan det var skäl att komma ihåg hur den respekterade moderate försvarsministern Mikael Odenberg avgick 2007, i protest mot att finansministern meddelat att man tänkte minska försvarsanslagen med tre miljarder.
Alliansregeringen har i stor brådska avskaffat värnplikten, utan att ta sig tid att utreda och förbereda detta, vilket fick till följd att det blev kaos med personalförsörjningen. Man har från försvarsdepartementets sida bedrivit en smutskastningskampanj mot överbefälhavaren.
Widegren och Wallmark verkar väldigt nöjda över sakernas tillstånd. Men deras verklighetsbild har knappast någon förankring bland oss som jobbar inom försvaret.
Men jag tror att de flesta lätt genomskådar retoriken. Vill man ha ett hyfsat starkt svenskt försvar skall man inte rösta på De Nya Moderaterna i riksdagsvalet nästa år.

Artikeln är en respons på Cecilia Widegrens och Hans Wallmarks egna debattartikel som publicerats os  flera tidningar den senaste veckan. Bland annat hos UNT. W & W skriver själva om Alliansens satsningar på Försvarsmakten...
Alliansregeringens försvarsbeslut 2009 var det första sedan mitten av 1990-talet som inte syftade till att spara. Senast i höstens budget tillförde regeringen 300 miljoner, sammanlagt två miljarder extra under de kommande åren. Statsminister Fredrik Reinfeldt har klargjort att Moderaterna är villigt att skjuta till ytterligare medel till försvaret i den kommande budgeten. Detta för att säkerställa den ambitionsökning som alliansregeringens försvarsreform innebär.

Vi vet sedan tidigare att renovering av stridsbåtar och underhåll av flygplatser benämns som "satsningar" i den nymoderata retoriken. Något som de flesta har genomskådat vid det här laget. Men även ledarredaktionerna har vaknat till liv. Nya Wärmlands Tidning skriver en mycket skarp ledare med kritik mot hela det försvarspolitiska etablissemanget och den tystnad som fortfarande råder efter de ryska enorma övningar som just avslutats. Även försvarsberedningens rapport får skarp kritik för den enorma missbedömning man har gjort av rysk förmåga som inte alls är på en låg nivå längre...

Det kanske största offret för den gigantiska ryska militärövning som inleddes för en dryg vecka sedan är den svenska försvarspolitikens rosenröda drömmar. Ändå har det inte hörts ett ljud från ansvariga försvarspolitiker. Antingen är de för chockade eller också, mer troligt, befinner de sig alltjämt i en förnekelsefas.
Försvarsberedningens rapport, som kom så sent som i förra månaden, kan man därför lika gärna slänga i papperskorgen. Den är resultatet inte av skarpa analyser utan av politiskt önsketänkande och kompromissande och har definitivt blivit frånsprungen av verkligheten i och med den här senaste ryska militärmanövern. I rapporten hävdades det till exempel att Ryssland var långt från att kunna öva i samma storleksordning som det gamla Sovjetunionen.Likaså ter sig ursäkten om den ryska militära upprustningen att den sker från en ”låg nivå” skrattretande. Den låga nivån hade man på 1990-talet, inte nu.

De Nya moderaternas kort är nu synade från alla håll. Det går inte längre att förneka omvärldsutvecklingen i Ryssland, det duger inte att skönmåla Försvarsmaktens förmågor och problematiska personalförsörjningssystem, och det håller inte längra att fortsätta med den kontinuerliga underfinansiering som pågått sedan många år tillbaka. Det är hög tid att inse att ni har hanterat försvarsfrågan på ett felaktigt sätt och att ni missbedömt situationen. Det är därför dags att kavla upp ärmarna och börja ställa saker tillrätta!


8 kommentarer:

 1. Tyvärr så kommer inte ett ökat tryck från olika ledare påverka den förda politiken, det finns nämligen varken intresse eller kompetens tiil detta. Vi får helt enkelt hålla våra tummar och hoppas vid gudarna att Hultqvist får inflytande över hur den framtida försvarspolitiken utformas. Som gammal M-väljare svider det i hjärtat när jag tvingas erkänna, att jag kommer att finna viss glädje i att se Reinfelts skuta gå under nåsta år - rimligtvis kommer hela korthuset implodera och partiet kommer vara slaget i spillror. För vem kan idag säga vad de nya moderaterna står för? Vad är deras ideologiska kompass? Hur bygger man upp ett parti som inte längre står för allt, men ändå inget?

  SvaraRadera
 2. Jag kommer för första gången inte att rösta blått, de har förbrukat det förtroendet!

  SvaraRadera
 3. O här är en till...!

  SvaraRadera
 4. Det torde vara en mycket liten kärna, med ack så hård sådan som styr alliansens (n moderaternas) försvarspolitik, med åtföljande snärtiga partipiska. Talet om en ambitionsökning när det gäller försvaret är vag och otydlig, därmed till intet förpliktigande. Trovärdigheten i detta ev budskap är låg. Vi alla försvarsvänner måste se till att försvarsfrågorna/-budgeten blir en valfråga 2014. Sen ligger det förvisso en problematik i att försvarsfrågorna glider allt längre bort från "folkets" medvetande. Något som färre och färre känner sig delaktiga i sedan värnpliktssystemet lades i malpåse. Vi har delvis tappat den goda
  medvetenhet respektive det kollektiva ansvar som begreppet "värn" "plikt" medförde. Samtidigt ligger det en viss krismedvetenhet kvar, vilket massmedia hjälpte till att torgföra i samband med bl a Ryska Påsken incidenten. Så än finns det visst hopp. . .! //Nisse

  SvaraRadera
 5. Det nya moderata partiet kanske skall fundera på en ny logga?
  Varför inte en vapensköld med några av följande symboler?

  Det lilla blå skåpet.
  De blåa dunsterna.
  Blåögdheten.
  Att susa omkring i det blå.

  För att markera den tunga känslan efter 2014 kanske man skulle lägga till en blåval?

  Suck!

  Teaterdirektören.

  SvaraRadera
 6. @Teaterdirektören

  Absolut!
  En ny logga kan göra underverk.
  Tror det finns några oanvända förslag kvar i källaren på tegelhögen.
  Bra att de 1.600.000 kronorna äntligen kommer till nytta.

  SvaraRadera
 7. Överlag känns det som om försvarsfrågor börjat uppmärksammas och diskuteras bland fler och fler gemena man (inte bara i bloggar). Det måste väl ändå vara en positiv utveckling. :)

  SvaraRadera
 8. @ Falstaffkir
  Sannolikheten att Hultqvist skulle få en avgörande roll i budgetförhandligarna mellan S, V och MP gränsar till 0%. Jag tror du får fundera vidare på andra alternativ om du vill rösta försvarsvänligt...

  MVH Karlsson82

  SvaraRadera

REGLERNA FÖR KOMMENTARER KOMMER NU PÅ FÖREKOMMEN ANLEDNING ATT SKÄRPAS:
- Kommentarer som ej håller sig till ämnet kommer att refuseras
- Skriv kortfattat och kärnfullt
- Personangrepp publiceras ej
- Håll en god ton i kommentarerna