4 april 2014

Gästinlägg: FrågestundHur lyder den fråga som finansminister Anders Borg besvarar med, i runda slängar, 42 försvarsmiljarder och till vilken miljöpartiet lämnar svaret att summan är för hög? 

Grundämnet Molybden (Mo) är ett metalliskt grundämne med atomnummer 42. Molybden är ett essentiellt spårämne och brist på Molybden kan enligt vissa källor leda till bland annat depression. 42 försvarsmiljarder kan också leda till depression hos dem som tar varje samhälles yttersta fråga på stort allvar, nämligen hur högt eller lågt vi skall värdera medborgarnas frihet och statens roll i försvaret av denna deras frihet. Här finns en grundläggande fråga som tarvar ett svar.

Mössen i Liftarens Guide till Galaxen undrade över svaret på den yttersta frågan om Livet, Universum och Allting. De fick ett svar. Det svar de fick var det samma som finansministerns svar på Försvarsmaktens behov, nämligen 42 och det tog superdatorn flera miljoner år att komma fram till svaret. Problemet i Liftarens Guide var att man aldrig hade lyckats formulera rätt fråga. Att räkna ut frågan till svaret skulle ta ännu längre tid att processa än svaret tog och kräva en kraftfullare dator. Själv misstänker jag att det tog finansministern flera minuter att komma fram till samma siffror som svar, givet hans digra militära erfarenhet, men hur löd frågan kan man undra.

Skall ni ut i rymden så glöm inte att ta med en handduk. En handduk är nämligen det mest användbara en interstellär liftare kan ha med sig på sin resa i universum. Följdriktigt levererades svaret på mössens fråga på en blå handduk med röda siffror.


En blå nymoderat handduk med siffrorna 4 och 2 i röd text kan användas till att skamlöst sitta naken på alternativt till att skyla sin nakenhet med. Jag antar att det i det här fallet går bra med en röd handduk och blåa siffror.

Själv tror jag att hur pass man distanserar sig från en fråga avgör hur frågan bedöms och hanteras:

Several billion trillion tons of superhot exploding hydrogen nuclei rose slowly above the horizon and managed to look small, cold and slightly damp (Liftarens Guide)

Att 42 är svaret på frågan om hur mycket samhället har råd att avvara för sitt fortbestånd, helt eller till del (öar i havet), tror jag att de flesta insatta har svårt att skriva under på. Problemet är hur saker som gått fel i det förflutna skall kunna rättas till i det vardande.

The major difference between a thing that might go wrong and a thing that cannot possibly go wrong is that when a thing that cannot possibly go wrong goes wrong it usually turns out to be impossible to get at or repair (Liftarens Guide)

För att travestera Magnus Härenstam i Jeopardy: Borg ger svaret - ni ställer frågan.

Varför är jag så dyster i hågen, fast all marken helt snart står i blom? Svaret på frågan är kanske bara att jag lider brist på Molybdenatomer med atomnummer 42 helt enkelt och varför inte? Hela universum drivs ju med atomkraft och svaret på den yttersta frågan är ju alltid 42.

/Sumatra

P.S. Sug upphittad och kan återfås mot beskrivning och hittelön D.S.

8 kommentarer:

 1. Den tappade sugen tillhör ÖB. Upphittade hjärnvindlingar emottages tacksamt av regeringskansliet.

  SvaraRadera
 2. Äsch, med en ny logotyp för Försvarsmakten, som vi alla kan samlas bakom, så känns nog allt lite bättre!

  Och om du inte förstår det är det bara för att du är illojal och inte ser helheten.

  Suck!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi har väl redan en nygamla logga som står och samlar damm i källaren på tre vapen...
   Det var väl din namne som var en av upphovsmännen, och så här i tider av ekonomisk snålvind så är det väl bara att damma av den...

   De pallar med överblivna exemplar av Håkan syrens mediokra försök till författarkarriär kan dock lämnas kvar i tre vapens källarvalv - till skräck och varnagel för framtida överbefälhavare...

   Radera
  2. Hoppas bara att jag inte får sparken för mitt förslag, som min namne fick.

   Radera
 3. Vi har ju utmärkt genderkapacitet åtminstone. Inte fy skam för 42miljarder

  SvaraRadera
 4. Är det någon som vet vad fastighetsskötseln kostade innan det och fastigheterna gavs bort?
  Och hur mycket som går tillbaka till staten sen fm blev beskattat?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Staten ger bort det mesta till bankerna som lånat ut pengar de inte har, men ändå kräver ränta och amortering. Fundera på varför begreppet kapitaltäckningsgrad finns.

   Radera
  2. I Försvarsmakten förhåller det sig som så, att de 42 miljarder (+/-) som vi har att röra oss med får högst konkreta konsekvenser. Det finns ingen budgetpost i statens budget som reglerar överföringar av skattebetalarnas pengar till bankerna. Det du syftar på är ett helt annat fenomen, som väl saknar kopplingar till den pågående försvarsdebatten.

   I övrigt delar jag din oro för det system du, i kanske lite väl kryptiska ordalag, försöker att beskriva. I det avseendet behöver man aldrig vara lugn. Det är alltid skattebetalaren som finns längst ner i näringskedjan. Medborgaren har två viktiga samhällsfunktioner; som skattebetalare och som brottsoffer.

   Radera

REGLERNA FÖR KOMMENTARER KOMMER NU PÅ FÖREKOMMEN ANLEDNING ATT SKÄRPAS:
- Kommentarer som ej håller sig till ämnet kommer att refuseras
- Skriv kortfattat och kärnfullt
- Personangrepp publiceras ej
- Håll en god ton i kommentarerna